biologische & natuurlijke zonnebrand

Met een vrolijk zonnetje aan een helderblauwe hemel is het pas echt zomer. Daar ga je eens lekker van genieten. Veilig en verantwoord, want verbranden is wel het laatste wat je wilt. Wandelen, fietsen, tennissen of zwemmen in de zon: het begint allemaal met een grote S van smeren.

ekoplaza-biologisch-lovea-zonnebrand

Smeren, smeren en nog eens...

Een goede zonnecrème is het halve werk. Met een gevoelige, lichte huid heb je een hoge beschermingsfactor nodig: SPF, wat staat voor Sun Protection Factor. Heb je al een tintje? Dan volstaat een iets lagere factor. Het blijft wel belangrijk dat je altijd smeert als je de zon ingaat, want iedere huid,  ongeacht huidtype, kan schade door UV-straling oplopen.

Natuurlijke zonnebrand

Zonnebrand en het milieu

In 2022 trof de Plastic Soup Foundation in 87% van de onderzochte zonnebrandcrèmes microplastics aan. Wat te doen? Niet smeren is geen optie. Gelukkig zijn er ook crèmes die veilig zijn voor het milieu. Daarin zijn synthetische filters vervangen door 100% minerale filters en ze bevatten alleen natuurlijke - en dus biologisch afbreekbare - ingrediënten. Bij Ekoplaza vind je een uitgebreid assortiment veilige en natuurlijke zonnecrèmes. 

Zonnen zonder plastic

Een goede zonnebrandcrème denkt dus ook aan het milieu. Synthetische UV-filters zijn schadelijk voor vissen, algen en koraal. Zelfs als je niet de zee ingaat, komen deze stofjes door te douchen uiteindelijk in zee terecht. Met name oxybenzone is giftig en in sommige landen zelfs verboden. Daarnaast zijn de nanodeeltjes en microplastics in diverse crèmes niet afbreekbaar en dus na honderden jaren nog in de oceaan aanwezig. 

UV-stralen. Hoe zit het ook weer? 

UV staat voor ultraviolet en daarvan bestaan drie varianten: UVA, UVB en UVC. UVC-stralen bereiken de aarde niet. De andere twee kunnen, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, allebei schadelijk zijn voor de huid. Een zonnestraal bestaat voornamelijk uit UVA. Deze straling bereikt de aarde zowel in de zomer als de winter en gaat gewoon door ruiten, bewolking of dunne kleding heen. Dus je kunt zelfs in de schaduw verbranden. UVB-Stralen zorgen ervoor dat je pigment aanmaakt, maar kunnen ook bij een overdosis ook verbranding, huidbeschadiging of huidkanker veroorzaken. Dus smeer flink en vermijd de zon tussen 12:00 en 16:00. Kijk ook even naar de UV-index bij het weerbericht. Hoe hoger de index, hoe sneller je verbrandt. 

ekoplaza-biologisch-genietvandezon

Blijven smeren 

Met kinderen zijn we natuurlijk extra voorzichtig. Dik insmeren met een speciale crème, petje op en UV-shirt aan. En vergeet het zonnebrilletje niet. Liever niet zo'n speelgoedding, maar een 'echte' die felle zonnestralen filtert (herkenbaar aan de CE-vermelding). Smeren doe je niet één keer per dag, maar de hele dag door. Zeker als je veel zwemt. 

ekoplaza-biologisch-aloevera-zonnen

Oei, rode kroontjes!

Ondanks alles toch verbrand? Dan kun je met simpele huismiddeltjes de huid hydrateren. Dat zorgt voor verkoeling en verzacht de pijn.

  • Ga rustig liggen en smeer een dikke laag yoghurt op de rode huid. Herhaal verspreid over de dag nog twee keer. 
  • Komkommerschijfjes zorgen voor verkoeling en vocht. Laat ze circa 15 minuten op de huid liggen
  • In de Caraïben is aloë vera populair bij verbranding. Wrijf de gel uit het plantenblad voorzichtig op de verbranding.
  • Heb je havermout in huis? Vul een bad met lauw water en 50 gram fijngemalen havermoutvlokken (eventueel in een dichtgebonden theedoek). Blijf er 15 minuten in liggen.
  • Gebruik je graag een aftersun? Neem er een op waterbasis waar geen alcohol, menthol of parfum in zit. 

Natuurlijke aftersun


ekoplaza-biologisch-chi-nadebeet-insecten-beten

Niet geprikt

Laat je zonnige uitje niet verpesten door insecten. Probeer ze met natuurlijke middeltjes uit de buurt te houden. Zo zijn westpen niet blij met een gesnipperde ui. Vliegen (en wespen) verdwijnen als je gemalen koffie in een schaaltje aansteekt. Muggen vluchten voor een halve citroen waarin je kruidnagels steekt. Ook bepaalde kruiden jagen vliegen en muggen weg. Probeer rozemarijn, citroenmelisse, basilicum of knoflook. Of maak dit keukenmiddeltje: meng 40% vers citroensap met 60% witte azijn in een plantenspuit en sproei flink om je heen.