granen

Bij Ekoplaza vind je al jarenlang een enorm aanbod aan biologische en biodynamische zaden en granen. Daardoor kan je eindeloos variëren met je eten. Gebruik ze ook eens als vervanger van brood, in een gezond tussendoortje of in plaats van pasta. Maar wist je ook dat je met bepaalde graansoorten zelfs sushi kan maken? 

Pseudograan

Granen behoren tot de familie van grassen. Gewassen zoals quinoa, amaranth en boekweit behoren daar niet toe. Dit noemen we psuedograan. Het voordeel van deze glutenvrije pseudogranen is dat ze essentiële aminozuren bevatten. Verstandig dus, om zo nu en dan deze granen te mengen met grasgraansoorten  

Vitamines & mineralen

Zaden en granen zijn een mooie aanvulling op je eetpatroon. Zo is mais rijk aan zink, een mineraal dat onder andere tijdens de zwangerschap erg belangrijk is. Mais wordt onder andere gebruikt om polenta van te maken, varieer dus eens door je aardappels te vervangen door polenta.

Waarom zou je variëren

Naast dat het leuk en lekker is om eens te experimenteren en te kiezen voor nieuwe smaken en texturen, zijn er ook andere redenen. Reguliere tarwe en mais zijn namelijk meestel behandeld met het chemische bestrijdingsmiddel glyfosaat. Dit middel heeft hevige gevolgen voor onze bodem, het milieu, de mens en dieren. Onze biologische en biodynamische granen en zaden zijn zonder chemisch-synthetische middelen geteeld. Wel zo lekker!

Recepten met granen

Sushi van quinoa

Bij eindeloos variëren met zaden en granen hoef je niet alleen aan de bekende en veelgemaakte gerechten te denken. Wat dacht je namelijk van sushi gemaakt van quinoa? Wanneer je even geen zin hebt in rijst of gewoon toe bent aan iets nieuws. Quinoa geeft namelijk een fijne nieuwe bite aan je sushi gerecht!

Je kan de hoeveelheid quinoa 1 op 1 overnemen van de hoeveelheid rijst die je normaal zou gebruiken. Voeg vervolgens rijstazijn toe aan de quinoa, zodat je een stevige en plakkerige rol kunt draaien. Zoals bij iedere andere sushi kan je eindeloos variëren met vis of groentes als vulling voor je sushirol. Snijd de rol in stukjes et voila! Ook erg lekker om mee te nemen en bijvoorbeeld op een later moment van te genieten, als lunch.