Wat is het verschil tussen biologisch en Fairtrade?

fairtrade-koffie

Eén van de belangrijkste punten vanuit de biologische gedachte, is een eerlijke samenwerking. Daarom hebben wij een groot assortiment aan Fairtrade producten. Met elkaar kunnen we bijdragen aan een eerlijkere wereld, met gelijke kansen voor iedereen. 

Nieuwe standaarden met Fairtrade

In ontwikkelingsladen verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Ze zijn overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren en blijft de armoede in stand. Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel door nieuwe standaarden te creëren. 

Bio en fairtrade

De regels voor Fairtrade gaan over eerlijke handel, vaak in ontwikkelingslanden. Het keurmerk staat bekend om haar sociale en economische aspecten door bijvoorbeeld een minimumprijs en premie. De regels voor biologisch gaan over de manier waarop je landbouw bedrijft en met de aarde omgaat. Biologisch en Fairtrade hebben dus zeker raakvlakken, echter gaat het biologisch keurmerk nog een stap verder in onder andere het gebruik van pesticides. 

Niet automatisch bio

Wat biologisch is, hoeft dus niet automatisch ook Fairtrade te zijn of andersom. In de praktijk gaan biologisch en Fairtrade wel vaak samen, zo’n 51% van de Fairtrade organisaties is namelijk ook biologisch gecertificeerd. Daarom vind je het Fairtrade keurmerk en het biologisch keurmerk regelmatig samen op een verpakking. 

Toegroeien naar biologische teelt

In de praktijk zien we dat boeren mede dankzij een Fairtrade certificering, kunnen toegroeien naar biologische teelt. De biologische teeltwijze vergt tijd, kennis en geld wat door middel van de Fairtrade minimumprijs en premie mede mogelijk gemaakt wordt. Meer dan de helft van de boerenorganisaties die bij Fairtrade is aangesloten, produceert op biologische wijze.