fair trade keurmerk

Eén van de belangrijkste punten vanuit de biologische gedachte, is een eerlijke samenwerking. Daarom hebben wij een groot assortiment aan fair trade producten. Met elkaar kunnen we bijdragen aan een eerlijkere wereld, met gelijke kansen voor iedereen. 

Bio en Fair trade

Eigenlijk hebben biologisch en fair trade niet zo veel met elkaar te maken. De regels voor biologisch gaan over de manier waarop je landbouw bedrijft en met de aarde omgaat. De regels voor fair trade gaan over handel (in ontwikkelingslanden). Wat biologisch is, hoeft dus niet automatisch ook fair trade te zijn of andersom. In de praktijk gaan biologisch en fair trade wel vaak samen, zo’n 51% van de fair trade organisaties is namelijk ook biologisch gecertificeerd.

Waarom is Fair trade nodig?

In ontwikkelingsladen verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Ze zijn overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren en blijft de armoede in stand. Fair trade doorbreekt deze vicieuze cirkel door nieuwe standaarden te creëren.