biodiversiteit

biodiversiteit

Variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Omdat er verschillende soorten planten en insecten zijn blijft de natuur in evenwicht. Dit noemen we biodiversiteit. De biodiversiteit zorgt niet alleen voor een mooie natuur, het helpt onze telers ook om een betere oogst te krijgen. Biologische landbouw draagt bij aan een natuurlijk evenwicht.

toxicoloog-gifvrij
vogelvriendelijk-supermarkt-erikdoes

Meest gifvrije supermarkt

Ekoplaza draagt niet bij aan de chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen die in de natuur terechtkomen en vernietigend zijn voor de biodiversiteit in Nederland. We kopen uitsluitend producten bij boeren, telers en producenten die zonder chemisch-synthetische middelen werken. Door het eten van biologische producten kies je dus voor gifvrij. Goed voor jouw gezondheid en die van het milieu.

Ekoplaza is vogelvriendelijk

Aan de vogelstand kun je goed zien hoe het met de natuur gaat. Zij maken een belangrijk onderdeel uit van een goede balans in de biodiversiteit. Tegenwoordig vinden vogels niet meer vanzelfsprekend een plek in ons boerenland. Daarvoor moet de boer bewust maatregelen nemen op zijn weilanden, op en rond akkers en op zijn erf, zodat vogels kunnen eten, rusten en broeden. Dit gaat nog een stap verder dan biologisch telen.

CO2 reductie

Om zo min mogelijk negatieve invloed te hebben op het klimaat, wil Ekoplaza de uitstoot van CO2 ieder jaar reduceren en tot een minimum beperken. Door gebruik te maken van groene stroom, maar ook door bij iedere verbouwing energiebesparende maatregelen door te voeren. We streven naar Ekoplaza winkels die zo klimaatneutraal mogelijk zijn. Daarnaast kijkt Ekoplaza naar de reductie van CO2 binnen de keten.

Uitstoot winkels

Allerlei innovaties dragen bij aan energiebesparing en zorgen ervoor dat we onze ecologische voetafdruk zo veel mogelijk beperken. In de winkels passen we verlichting, koelingen en de manier van verwarmen aan om de uitstoot te minimaliseren. In alle Ekoplaza filialen en op het servicekantoor maken we gebruik van groene stroom, gewonnen uit windenergie. Wanneer er een winkel wordt verbouwd, kijken we naar de meest milieubelastende onderdelen van de winkel.

Reductie binnen de organisatie

Een groot gedeelte van de uitstoot van broeikasgassen in de branche, ontstaat door de vrachtwagens. Door enkel volle vrachtwagens te laten rijden, hoeven zij minder vaak op pad om toch evenveel goederen te vervoeren. De chauffeurs rijden een zo efficiënt mogelijke route, zodat ze min mogelijk kilometers maken. Binnen onze logistieke afdeling kijken we naar duurzame innovaties zoals het koelen van vrachtwagens met groene stroom in plaats van met brandstof.

Compensatie van CO2

Vooralsnog kan Ekoplaza niet geheel CO2-neutraal werken door onvoldoende innovaties die direct toepasbaar zijn. In de tussentijd blijven we onderzoeken hoe we CO2 maximaal kunnen compenseren. Ekoplaza investeert bijvoorbeeld in nieuwe projecten waarbij binnen de eigen keten gewerkt kan worden aan CO2 reductie. Deze projecten hebben direct voordelen voor een beter bodemleven en biodiversiteit.