Duurzame palmolie

duurzaam-palmolie

Ter bescherming van de orang-oetan en zijn leefomgeving kiezen wij voor een geheel palmolievrij Ekoplaza huismerkassortiment. Ondanks dat, zijn wij niet volledig tegen palmolie. Want in de basis is het een prachtige grondstof met vele voordelen voor de voedingsindustrie en het milieu.

Palmolieproblematiek

Palmolie is een goedkope grondstof. Het wordt dan ook veelvuldig als ingrediënt gebruikt in de voedingsmiddelen industrie, ook in biologische producten. Helaas gaat de aanleg van gangbare plantages in tropische gebieden vaak hand in hand met grootschalige ontbossing. Door ontbossing staat palmolie steeds vaker negatief in de belangstelling. 


Dat is jammer, want in de basis is het een prachtige grondstof met vele voordelen voor de voedingsindustrie en het milieu. Zo is de opbrengst per vierkante meter veel rendabeler dan elke andere plantaardige olie. Toch heeft het veelvuldig gebruik van palmolie uit bepaalde landen ook vele negatieve effecten, zoals het uitsterven van de orang-oetan. Waar je op kunt letten als er palmolie in een product zit? We nemen je mee in de keuzes die wij maken!


Ronde tafel voor Duurzame palmolie

Het Wereld Natuur Fonds werkt sinds 2003 intensief aan internationale regels ter verduurzaming van de palmolieproductie in de zogenaamde Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). Samen met maatschappelijke organisaties en met bedrijven die palmolie telen, verhandelen en gebruiken zijn heldere criteria opgesteld. Die stellen bijvoorbeeld dat er geen waardevolle bossen of natuur mag worden gekapt voor de aanleg van nieuwe plantages. 

palmolie-platteland-brazilië
ekoplaza-huismerk-palmolievrij


Ekoplaza huismerk 100% palmolievrij

Door de jaren heen hebben wij hard gewerkt naar een Ekoplaza huismerk zonder palmolie. Alle producten onder het Ekoplaza huismerk zijn 100% palmolievrij. Gewoon om te laten zien dat het kan. Uiteraard met behoud van de vertrouwde smaak!

Het gebruik van duurzame palmolie

Steven IJzerman, kwaliteitsmanager Ekoplaza: “De negatieve effecten van palmolie komen niet door het ingrediënt zelf, maar door het veelvuldig gebruik er van. Er zijn ook andere ingrediënten die voor een oplossing zorgen. Samen met onze leveranciers bekijken we om in producten waar dit kan, de palmolie te vervangen door een ander ingrediënt. Dit is deels mogelijk door bijvoorbeeld zonnebloemolie of shea butter. Dit zorgt bovendien voor meer teeltsoorten wat bijdraagt aan diversiteit in de landbouw en daarmee ook aan de biodiversiteit. 


Helemaal palmolievrij is wat ons betreft niet nodig, zolang er duurzame palmolie gebruikt wordt. De meeste biologische palmolie komt uit Zuid-Amerika en is bovendien door een betrouwbare bron RSPO-gecertificeerd. Een gedeelte van de palmolie in onze producten kwam ooit ook uit Azië, juist waar de meeste problemen ontstaan bij de teelt. Deze herkomst accepteren wij niet meer. Aan onze leveranciers stellen wij daarom als eis dat hun producten die palmolie bevatten voldoen aan onze criteria.”

ekoplaza-kwaliteitsmanager-steven-ijzerman

Verantwoordelijkheid nemen

Steven: “We doen veel onderzoek naar palmolie en de negatieve gevolgen. Zo blijkt dat voor de palmolieplantages op het Indonesische Maleisische eiland Borneo op grote schaal regenwoud wordt gekapt; habitat van onder meer de ernstig bedreigde Orang-Oetan. Voor de consument is de herkomst en winning van de gebruikte palmolie niet transparant. Wij vinden het belangrijk om de overdadige palmolieconsumptie terug te schroeven en daar waar palmolie in een product noodzakelijk is, hier een aantal strenge eisen aan te stellen.” Palmolie; deze keuzes maken wij

Of je nu granola, kant-en-klaar maaltijden of cosmetica koopt, bijna overal zit palmolie in. Vanwege de consistentie is het namelijk een makkelijk en goedkoop te verwerken ingrediënt. Ook ons algehele assortiment bevat producten waar palmolie in verwerkt is. Zoals je van ons gewend bent, nemen wij onze verantwoordelijkheid bij alles wat we doen of ondernemen. In ons assortiment maken wij de volgende keuzes.

Assortiment dat uit het schap verdwijnd:

► Geen garantie voor bio of RSPO

► Geen transparantie over de herkomst of herkomst uit Azië en Borneo

We focussen ons op volledige transparantie en daarom blijven we ook hierover in gesprek met onze leveranciers. We willen de garantie dat de palmolie niet uit een probleemgebied afkomstig is. Is dit bij producten wel het geval, dan verdwijnen die uit ons assortiment.

Assortiment dat aanpassingen nodig heeft:

► Deels palmolie met goede status, maar niet 100%

► Wel RSPO, maar geen transparante herkomst

Is het product nu nog onacceptabel, maar verbetering mogelijk? Dan gaan we in gesprek met de leverancier om zo snel mogelijk een stap te zetten richting de groene categorie. Uiteindelijk wil Ekoplaza jou als consument altijd gegarandeerd een duurzaam product aanbieden.

Een goed assortiment wat geen aanpassing nodig heeft:

► Palmolievrij

► Alle palmolie RSPO, bio & van transparante herkomst (niet uit Azië en Borneo)

Wij willen dat jij als consument producten kunt kopen zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over de negatieve impact op de palmolieproblematiek. Omdat wij voor jou 100% duurzaam kiezen, hoef jij bij onze producten niet de ingrediëntendeclaratie na te pluizen.