Onze keurmerken

Bij ons zijn alle levensmiddelen van gecontroleerd biologische kwaliteit. Bij voorkeur van dichtbij. Uitgezonderd van water, zout en producten uit de zee.

eu-keurmerk
eko-winkel-keurmerk
eko-producten-keurmerk

EU-logo

Sinds 1 juli 2010 is er door de Europese Unie een officieel logo ontwikkeld dat aangeeft of een product biologisch is. Dit 'EU-blad'-logo staat op alle producten die biologisch zijn volgens de Europese wetgeving. Het voordeel is dat alle Europese producten en producten die naar Europa worden geïmporteerd met dit logo voldoen aan de 'EU-verordening van biologische producten'. 

EKO voor winkels 

Het EKO-keurmerk Winkel is bedoeld voor retailbedrijven met een substantieel aandeel in biologische voeding. Een winkel mag het EKO-keurmerk voeren als het assortiment levensmiddelen voor meer dan 90% biologisch gecertificeerd is en extra inspanningen op het gebied van verduurzaming aantoonbaar zijn. Ekoplaza is de eerste supermarkt met het EKO-Keurmerk in al haar winkels. 

EKO voor producten

Veel consumenten hechten waarde aan duurzaam voedsel. Het EKO-keurmerk geeft aan dat een product gecontroleerd biologisch is en bovendien afkomstig is van een bedrijf dat extra aandacht besteedt aan duurzaamheid. 

demeter-keurmerk
zeroplastic-keurmerk
fairtrade-keurmerk

Biodynamisch

Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouwbedrijven en de daaruit verwerkte producten. Bij biologisch-dynamische teelt is er naast de zorg voor voedingsmiddelen aandacht voor de bedrijfsomgeving, zoals het milieu, natuurontwikkeling, dierenwelzijn en sociale en economische vernieuwingen. Demeterproducten zijn niet alleen 100% biologisch, je bent ook verzekerd van een kwaliteitsproduct afkomstig uit de “biodynamische landbouw”. 

Zero plastic inside

Een van de grootste waterproblemen is de plastic soup die in onze oceanen drijft. Daardoor gaan vissen dood of worden ze ziek en dat heeft enorme gevolgen voor de mens. Via het riool komen bijvoorbeeld kleine plastic deeltjes in de zee terecht die afkomstig zijn van gewassen kleding en cosmetica. Ekoplaza onderscheid zich door de eerste plastic proof supermarkt te zijn. Op steeds meer cosmetica staat dan ook het keurmerk: Zero Plastic Inside. 

Max Havelaar

Ekoplaza kiest voor eerlijke handel. Door nauw samen te werken met onze leveranciers en dichtbij de bron te zitten, kunnen wij eerlijke handel garanderen. Voor producten waar wij minder dicht bij de keten zitten, werken wij samen met het Max Havelaar keurmerk. Deze organisatie controleert en garandeert eerlijke handel. Verder stimuleert Max Havelaar duurzame ontwikkeling waardoor boeren kunnen investeren in een kwaliteitsproduct en in een betere toekomst.

msc-keurmerk
cosmosnatural-keurmerk
plasticfree-keurmerk

Duurzame visserij

Ekoplaza kiest voor biologische producten, maar maakt hierin een uitzondering voor ‘producten uit de zee’. Wild gevangen vis willen wij graag in onze winkels aanbieden, maar hier letten we streng op duurzame visserij. Het probleem van overbevissing heeft onze aandacht en door enkel te kiezen voor duurzaam gevangen vis, helpen we dit probleem voorkomen. Het bekendste keurmerk is MSC, het leidende keurmerk en certificeringsprogramma voor duurzaam gevangen vis in de hele wereld. 

Natuurlijke verzorging

Binnen ons assortiment voor verzorgingsproducten en cosmetica zijn er verschillende keurmerken die de richtlijnen van ‘natuurcosmetica’ controleren. Dit zijn bijvoorbeeld ECOCERT, BDIH en NaTrue. Deze waren eerst nationaal, maar verschillende keurmerken hebben samen hun krachten gebundeld in het keurmerk COSMOS. Producten met deze keurmerken garanderen dat ze zoveel mogelijk natuurlijke en biologische ingrediënten bevatten en zijn vrij van synthetische stoffen, parabenen en petrochemische producten. Ekoplaza biedt een breed assortiment aan die deze keurmerken bevatten. 

Plasticvrij

Plastic verpakkingen rondom voedsel en drank zijn slechts enkele dagen van nut, terwijl ze daarna nog eeuwenlang een verwoestende impact hebben op onze aarde. Dacht jij dat we niet zonder plastic kunnen bij voedsel- en drankproducten? Je vindt maar liefst 1386 plasticvrije bio producten in onze winkels en op de webshop. Ekoplaza wil bijdragen aan een gezonde plasticvrije wereld!

Keurmerksafari

Er komen steeds meer duurzaamheidslogo’s voor voeding op de markt. De teller staat al bijna op 140! Milieu Centraal nam al deze keurmerken onder de loep, je leest er alles over in de keurmerkenwijzer. En wil je met ze mee op keurmerkensafari? Bekijk dan de video.


Onze Topkeurmerken

Om overzicht te brengen in het almaar groeiende aantal keurmerken voor voeding, bracht Milieu Centraal een lijst met 10 Topkeurmerken naar buiten. In deze lijst staan de toppers onder de keurmerken, die voldoen aan de volgende drie eisen:

  • Het keurmerk is ambitieus: de eisen voor milieu, dierenwelzijn en/of mens & werk gaan veel verder dan gemiddeld in de branche het geval is.
  • Het keurmerk is transparant: de eisen zijn concreet en makkelijk op te zoeken. De informatie vanuit het keurmerk is eenvoudig te begrijpen en dekt de lading. Kortom: het is duidelijk waar dit keurmerk voor staat. 
  • Het keurmerk is betrouwbaar: er is onafhankelijke controle, door een betrouwbare organisatie, of het keurmerk is lid van ISEAL. Als er niet aan de eisen voldaan wordt, volgen er sancties.

In deze lijst van 11 topkeurmerken zijn ook de keurmerken te vinden die Ekoplaza van groot belang vindt. Om te beginnen natuurlijk het Europese Keurmerk voor Biologisch. Daarnaast komen ook de keurmerken voor Demeter, EKO, MSC en Fairtrade voor op deze lijst van meest betrouwbare voedselkeurmerken.