100% biologische supermarkt

Duurzame topkeurmerken

Goed kiezen? Dat doe je bij Ekoplaza automatisch. Want bij ons heeft elk product een eerlijk verhaal én de beste smaak. Daarbovenop garanderen we dat elk product is voorzien van het Europees biologisch keurmerk. Uitgezonderd van de producten die niet biologisch te certificeren zijn. Zoals water, zout en producten uit de zee. Bij deze producten werken we met onafhankelijke instanties die ons inkoopbeleid en leveranciers toetsen.

ekoplaza-biologisch-eu-keurmerk

Europese biologisch keurmerk

Biologische producten zijn sinds 1 juli 2010 te herkennen aan het 'groene blaadje'. Gebruik van dit Europese biologische keurmerk betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie. En niet onbelangrijk: dat dit gecontroleerd is door een onafhankelijke partij. In Nederland is dat Skal Biocontrole.

Het Europese keurmerk is verplicht voor producten die in Europa worden geproduceerd of verwerkt. Producten van buiten de EU, of onverpakte producten, mogen het Europese keurmerk gebruiken als ze aan de EU-eisen voldoen.

Meer over biologisch

ekoplaza-biologisch-eko-keurmerk

EKO-keurmerk

Volgens de biologische principes boeren, gaat soms verder dan wat er in de Europese wetgeving is vastgelegd. Verschillende biologische boeren en producenten gebruiken bijvoorbeeld groene stroom, doen aan natuurbeheer, werken met zorgbehoevenden en letten op verpakkingen. Wanneer bedrijven deze principes onderschrijven, kunnen ze gebruik maken van het EKO-keurmerk

Het EKO-keurmerk staat dus voor gecontroleerd biologische producten van producenten die bovenwettelijke duurzaamheidsinspanningen leveren.

Meer over biologisch

demeter-keurmerk

Demeter keurmerk

Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biologisch-dynamische landbouw en gaat op verschillende vlakken verder dan biologisch. 

Alle producten met dit keurmerk voldoen (als minimale eis) aan de normen voor biologische landbouw. Boeren en verwerkers die daar bovenop ook voldoen aan de Demeternormen, mogen het Demeter-keurmerk voeren. Deze aanvullende eisen richten zich onder meer op een levende bodem, ruimte voor biodiversiteit en extra aandacht voor dierenwelzijn.  

Meer over Demeter

Topkeurmerken Milieu centraal

Om overzicht te brengen in het almaar groeiende aantal keurmerken voor voeding, heeft Milieu Centraal een lijst met 10 topkeurmerken naar buiten gebracht. In deze lijst vind je verschillende keurmerken welke bij Ekoplaza terug te vinden zijn in de winkel. Onder meer het Europese biologisch keurmerk, Demeter, EKO, MSC, ASC en Fairtrade worden door Milieu Centraal als meest betrouwbare voedselkeurmerken aangewezen.

Eisen door Milieu Centraal

De keurmerken in de lijst zijn ambitieus, transparant en betrouwbaar. Dat betekent o.a. dat de eisen voor milieu, dierenwelzijn en/of mens & werk verder gaan dan gemiddeld. Het is duidelijk en concreet waar het keurmerk voor staat. Tevens is er onafhankelijke controle, door een betrouwbare organisatie, of het keurmerk is lid van ISEAL. 


ekoplaza-biologisch-fairtrade-new

Fairtrade keurmerk

Het Fairtrade keurmerk staat voor betere handelsvoorwaarden en verbeterde leef- en werksituaties voor boeren en werknemers, vaak in ontwikkelingslanden. Fairtrade Nederland (voorheen Max Havelaar) is de stichting die bepaalt welke producten het Fairtrade logo mogen dragen.

Een product komt in aanmerking voor dit keurmerk wanneer de leverancier een minimumprijs betaalt, waarmee de boer de kosten van de duurzame productie kan dekken. Daarnaast is er een niet onderhandelbare premie betaald aan de coöperatie waar de boer lid van is.

Meer over Fairtrade

ekoplaza-biologisch-keurmerk-asc-msc-vis

Duurzame visserij

Ekoplaza kiest voor gecertificeerd biologische producten. Echter kan wilde vis niet biologisch gecertificeerd worden. Omdat de specifieke keurmerken rondom wilde vis naast voordelen ook nadelen hebben, kiezen wij bewust voor bedrijven die zelf standaarden hebben vastgelegd voor hun visserij en hiermee duurzame visserij garanderen. De onafhankelijke toetsing van ons inkoopbeleid en onze leveranciers van wilde en kweekvis wordt gedaan door milieuorganisatie Good Fish.

Aanvullend vind je in onze winkels het MSC keurmerk voor duurzaam gevangen vis en het ASC-keurmerk voor gekweekte vis, aangevuld met het Europees biologisch keurmerk.

Meer over ons visbeleid

ekoplaza-biologisch-zeroplastic-new

Zero plastic inside keurmerk

Het Zero Plastic Inside keurmerk wordt toegekend aan persoonlijke cosmetica en verzorgingsproducten die 100% vrij zijn van nano- en microplastics. Het keurmerk wordt uitgegeven en gecontroleerd door Plastic Soup Foundation.

Het complete assortiment cosmetica en verzorging van Ekoplaza beschikt over dit keurmerk. Hierdoor is Ekoplaza de eerste (en enige) plastic soup proof supermarkt van Nederland.

Meer over natuurlijke verzorging

ekoplaza-biologisch-keurmerk-cosmos-nature

Natuurlijke verzorging 

Binnen ons assortiment verzorgingsproducten en cosmetica zijn er verschillende keurmerken die de richtlijnen van natuurcosmetica controleren. Onder andere ECOCERT, BDIH en NaTrue, welke tevens de krachten gebundeld hebben onder het keurmerk COSMOS.

COSMOS garandeert een Europese standaard voor natuurcosmetica waarbij diverse keurmerken zijn aangesloten. Producten met deze keurmerken garanderen dat ze zoveel mogelijk natuurlijke en biologische ingrediënten bevatten en vrij zijn van synthetische stoffen, parabenen en petrochemische producten.

Meer over natuurlijke verzorging