een zee van smaak

fishandmore-visopijs

Een goede vis is niet zomaar overal te krijgen. Overbevissing is een groot probleem, met onnodige bijvangst, afnemende visaantallen en disbalans in het ecosysteem als gevolg. Daarom zoekt Ekoplaza visleveranciers die kritisch kijken naar wat, waar en hoe ze vissen en tevens het ecosysteem net zo belangrijk vinden als wij. Zodat we jou een kwalitatieve en duurzaam gevangen vis kunnen aanbieden.


Wild gevangen of duurzaam gekweekt

Bij Ekoplaza willen we bijdragen aan de natuur onder water en denken we aan de toekomst. Het doel is zo min mogelijk schade aan te brengen aan de zeebodem, het milieu, zeevogels en zeezoogdieren. Daarnaast gaat er veel aandacht uit naar het visassortiment, met dierenwelzijn voorop, en bieden we verse vis van Marqt aan. Marqt werkt samen met de Good Fish Foundation en Stichting Vis&Seizoen om de structureel visconsumptie te verduurzamen.

Al onze vis is in het wild gevangen of duurzaam gekweekt. Dat betekent dat er alleen wordt gevist in het juiste seizoen en buiten de paaitijd. Wilde vissen leven in hun natuurlijke omgeving, kweekvissen zo natuurlijk mogelijk: met voldoende zwemruimte en goede (antibioticavrije of –arme) voeding. Ook mogen vissers alleen vissen met moderne methoden die de bodem en andere (vis)soorten zo min mogelijk verstoren.

Eet in het seizoen!

Al onze vis is in het wild gevangen of duurzaam gekweekt. Dat betekent dat er alleen wordt gevist in het juiste seizoen en buiten de paaitijd. Wilde vissen leven in hun natuurlijke omgeving, kweekvissen zo natuurlijk mogelijk: met voldoende zwemruimte en goede (antibioticavrije of –arme) voeding. Ook mogen vissers alleen vissen met moderne methoden die de bodem en andere (vis)soorten zo min mogelijk verstoren. En jij als consument kan ook je steentje bijdragen door in het seizoen te eten.

  • Eet, net als bij groenten en fruit, alleen vis die 'in het seizoen' is. Bijvoorbeeld schol vanaf september tot en met november, of koolvis vanaf mei. De regel is eigenlijk heel simpel: laat een vissoort met rust als deze met de voortplanting bezig is. Zelfs vis met een duurzaamheidslabel kun je beter niet het hele jaar door consumeren. 
  • Kies zoveel mogelijk voor duurzame visserij. Vanuit deze gedachte heeft Marqt een speciaal assortiment samengesteld. De vis in het assortiment is in het juiste seizoen gevangen, heeft een gezonde populatie, wordt duurzaam gevangen én is van hoge kwaliteit. 
ekoplaza-biologisch-jan-van-as-vis-duurzaam

Verse vis van Jan

Al onze verse vis van Marqt komt bij Jan van As vandaan. Een deskundig familiebedrijf dat dagelijks rechtstreeks inkoopt van (inter)nationale visboten en visafslagen. Het team maakt zich sterk voor de verduurzaming van visproductie en -consumptie. Ze dragen bij aan het op peil houden van de visstand, maken gebruik van duurzame vangsttechnieken en zorgen voor bescherming van vissen op de rode lijst.

Ambachtelijk gerookte zalm van Zalmhuis Steur

Onze gerookte zalm komt van Zalmhuis Steur. Bekend om de topkwaliteit MSC-gecertificeerde zalm uit duurzame visserij. De specialisten fileren de zalm zelf om op klassieke wijze 12 uur droog te zouten. Daarna wordt de zalm afgespoeld en gaat de rooktunnel in, tussen de 8 en 15 uur, bij lage temperatuur. Dit hele proces gebeurt alleen op bestelling. En controle en inpakken gaan met de hand. 

ekoplaza-biologisch-foodmarqt-versevis-visopijs

Deze keurmerken hanteren wij

Ekoplaza kiest voor gecertificeerd biologische producten. Echter kan wilde vis niet biologisch gecertificeerd worden. Omdat de specifieke keurmerken rondom wilde vis naast voordelen ook nadelen hebben, kiezen wij bewust voor bedrijven die zelf standaarden hebben vastgelegd voor hun visserij en hiermee duurzame visserij garanderen. Aanvullend vind je in onze winkels het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen vis en het ASC-keurmerk voor kweekvis.  

Ekoplaza-biologischfoto-persmoment-goodfish

eigen visbeleid

Na jarenlang te hebben geworsteld met de selectie van keurmerken die aansluiten bij onze hoge normen en waarden, ontwikkelden we in 2021 een eigen visinkoopbeleid. Milieuorganisatie Good Fish neemt de onafhankelijke toetsing van ons inkoopbeleid én onze leveranciers van wilde en kweekvis voor haar rekening.

Samenwerking Good Fish

MSC-keurmerk

Op duurzaam gevangen vis uit de zee vind je het blauwe MSC-keurmerk, wat aangeeft aan dat er controle is op de visserij en toezicht op de verwerkers. Tevens is er toezicht op het behoud van visbestanden en gezonde oceanen.

ASC-keurmerk

Op duurzaam gekweekte vis vind je het groene ASC-keurmerk. Bij Ekoplaza vullen we dit aan met het biologisch keurmerk, omdat het ASC-keurmerk voor ons een te kleine toegevoegde waarde heeft. 

image

Vis: zo eet je 'in het seizoen'

Één keer per week vis eten past perfect binnen een gezonde levensstijl. Tegelijkertijd legt de visvangst en -kweek grote druk op natuur en milieu. Om te voorkomen dat vissoorten uitsterven door overbevissing en bijvangst is actie nodig.

image

Ekoplaza legt samen met Good Fish de lat hoog voor vissenwelzijn

Vandaag ondertekenen Erik Does, CEO van Ekoplaza, en Maud Veraar, directeur van milieuorganisatie Good Fish, uitgever van de VISwijzer, de afspraken die hun duurzame samenwerking bezegelen.

Visconserven van Fish4Ever

Fish4Ever werkt samen met milieugroepen, biologen, controle-organisaties en vissers om de beste keuzes te maken voor de duurzame visvangst. Er wordt uitsluitend met lokale vissers gewerkt. De kleine boten van deze vissers gebruiken geen vismethoden die schade aan de zeebodem veroorzaken. Te jonge vissen of bedreigde soorten worden gespaard. 

Visconserven van Phare d'Eckmühl

Sinds 1999 specialiseren deze Franse viskenners zich in duurzaam gevangen wilde vis en biologisch gekweekte vis. Het verantwoord vissen worden uitvoerig gecontroleerd door Bureau Veritas. Een onafhankelijke organisatie die zorgt voor het uitvoeren van inspecties op het gebied van kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu. De vis van Phare d'Eckmül wordt gevangen en verwerkt in Frankrijk.