een zee van smaak

Een goede vis is niet zomaar overal te krijgen. Overbevissing is een groot probleem, met onnodige bijvangst, afnemende visaantallen en disbalans in het ecosysteem als gevolg. Daarom zoekt Ekoplaza visleveranciers die kritisch kijken naar wat, waar en hoe ze vissen en tevens het ecosysteem net zo belangrijk vinden als wij. Zodat we jou een kwalitatieve en duurzaam gevangen vis kunnen aanbieden.
Ekoplaza stopt met makreel verkoop
We maken elke dag bewuste keuzes. Enkel producten die passen bij onze principes, krijgen een plek in ons assortiment. Soms betekent dat ook dat we afscheid moeten nemen van een geliefd product. Het welzijn van mens, dier en planeet staat voorop. Daarom zal Atlantische makreel vanaf week 50 van 2025 verdwijnen uit ons assortiment. Wat al eerder is ingekocht, bieden we nog aan. Zo voorkomen we verspilling.
Onafhankelijk advies
Volgens de Internationale Raad voor Onderzoek van de Zee (ICES) heeft deze vispopulatie een kritische grens bereikt. Daarmee vinden wij het niet langer verantwoord om deze vis aan te bieden. Good Fish beoordeelt vissoorten op de VISwijzer en hebben Atlantische makreel onlangs op rood gezet. In overleg met hen hebben wij de situatie nauwgezet gevolgd en dit besluit genomen.
Wild gevangen of duurzaam gekweekt
Bij Ekoplaza willen we bijdragen aan de natuur onder water en denken we aan de toekomst. Het doel is zo min mogelijk schade aan te brengen aan de zeebodem, het milieu, zeevogels en zeezoogdieren. Daarnaast gaat er veel aandacht uit naar het visassortiment, met dierenwelzijn voorop, en bieden we verse vis van Marqt aan. Marqt werkt samen met de Good Fish Foundation en Stichting Vis&Seizoen om de structureel visconsumptie te verduurzamen.
Al onze vis is in het wild gevangen of duurzaam gekweekt. Dat betekent dat er alleen wordt gevist in het juiste seizoen en buiten de paaitijd. Wilde vissen leven in hun natuurlijke omgeving, kweekvissen zo natuurlijk mogelijk: met voldoende zwemruimte en goede (antibioticavrije of –arme) voeding. Ook mogen vissers alleen vissen met moderne methoden die de bodem en andere (vis)soorten zo min mogelijk verstoren.
Deze keurmerken hanteren wij
Ekoplaza kiest voor gecertificeerd biologische producten. Echter kan wilde vis niet biologisch gecertificeerd worden. Omdat de specifieke keurmerken rondom wilde vis naast voordelen ook nadelen hebben, kiezen wij bewust voor bedrijven die zelf standaarden hebben vastgelegd voor hun visserij en hiermee duurzame visserij garanderen. Aanvullend vind je in onze winkels het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen vis en het ASC-keurmerk voor kweekvis.
- MSC-keurmerk - Op duurzaam gevangen vis uit de zee vind je het blauwe MSC-keurmerk, wat aangeeft aan dat er controle is op de visserij en toezicht op de verwerkers. Tevens is er toezicht op het behoud van visbestanden en gezonde oceanen.
- ASC-keurmerk - Op duurzaam gekweekte vis vind je het groene ASC-keurmerk. Bij Ekoplaza vullen we dit aan met het biologisch keurmerk, omdat het ASC-keurmerk voor ons een te kleine toegevoegde waarde heeft.


eigen visbeleid
Na jarenlang te hebben geworsteld met de selectie van keurmerken die aansluiten bij onze hoge normen en waarden, ontwikkelden we in 2021 een eigen visinkoopbeleid. Milieuorganisatie Good Fish neemt de onafhankelijke toetsing van ons inkoopbeleid én onze leveranciers van wilde en kweekvis voor haar rekening.
Eet in het seizoen!
Al onze vis is in het wild gevangen of duurzaam gekweekt. Dat betekent dat er alleen wordt gevist in het juiste seizoen en buiten de paaitijd. Wilde vissen leven in hun natuurlijke omgeving, kweekvissen zo natuurlijk mogelijk: met voldoende zwemruimte en goede (antibioticavrije of –arme) voeding. Ook mogen vissers alleen vissen met moderne methoden die de bodem en andere (vis)soorten zo min mogelijk verstoren. En jij als consument kan ook je steentje bijdragen door in het seizoen te eten.
- Eet, net als bij groenten en fruit, alleen vis die 'in het seizoen' is. Bijvoorbeeld schol vanaf september tot en met november, of koolvis vanaf mei. De regel is eigenlijk heel simpel: laat een vissoort met rust als deze met de voortplanting bezig is. Zelfs vis met een duurzaamheidslabel kun je beter niet het hele jaar door consumeren.
- Kies zoveel mogelijk voor duurzame visserij. Vanuit deze gedachte heeft Marqt een speciaal assortiment samengesteld. De vis in het assortiment is in het juiste seizoen gevangen, heeft een gezonde populatie, wordt duurzaam gevangen én is van hoge kwaliteit.
Recepten met vis
Ons visassortiment

Verse vis van Jan van As
Alle verse vis van Marqt komt van Jan van As: een deskundig familiebedrijf dat dagelijks rechtstreeks inkoopt van (inter)nationale visboten en visafslagen. Het team maakt zich sterk voor de verduurzaming van visproductie en -consumptie. Ze dragen bij aan het op peil houden van de visstand, maken gebruik van duurzame vangsttechnieken en zorgen voor bescherming van vissen op de rode lijst.
Verse vis van Fish and More
Fish and More is het eerste Nederlandse merk voor biologische vis, schaal- en schelpdieren, met bovendien alle keurmerken voor duurzaamheid. Het zorgt voor controle op de visserij en toezicht op de verwerkers. Op deze manier kunnen ze bij Fish and More eerlijke en duurzame vis aanbieden. Het MSC-keurmerk garandeert dat een vis duurzaam gevangen is. Voor de biologische gekweekte vis houdt SKAL toezicht.


Ambachtelijk gerookte zalm van familie Klooster
Al meer dan 100 jaar rookt de familie Klooster met liefde en passie op beukenhout. De rooktijd wordt bepaald aan de hand van de vetheid en grootte van de vis. De zalm is maar liefst 3 tot 4 uur gerookt.
Vishandel Klooster koopt hun biologische zalm in bij een betrouwbare partner waar ze al jaren zaken mee doen. Kevin van der Gracht: "Onze duurzame zalm wordt gekweekt in het noorden van Noorwegen, vlakbij de poolcirkel. Hier wordt zalm gekweekt volgens de Varlaks-methode: zalm mag op natuurlijk tempo groeien en krijgt meer bewegingsvrijheid dan bij de meeste reguliere kwekerijen. Ze krijgen het beste voer zonder kunstmatige toevoegingen. Het zoutachtige water van de fjord zorgt voor een unieke smaak aan de zalm, vettig en vlezig."
Ambachtelijk gerookte zalm van Zalmhuis Steur
Onze gerookte zalm komt van Zalmhuis Steur. Bekend om de topkwaliteit MSC-gecertificeerde zalm uit duurzame visserij. De specialisten fileren de zalm zelf om op klassieke wijze 12 uur droog te zouten. Daarna wordt de zalm afgespoeld en gaat de rooktunnel in, tussen de 8 en 15 uur, bij lage temperatuur. Dit hele proces gebeurt alleen op bestelling. En controle en inpakken gaan met de hand.
