basmatirijst uit india

ekoplaza-huismerk-rijst
Loop je door de Ekoplaza, dan loop je in principe over de hele wereld. Zo komt onze basmatirijst uit India. Biologisch geteeld, zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Want dat is wel zo gezond voor de rijstboeren. Idealistisch ondernemer Poppe Braam reist de hele wereld over om biologisch geteelde grondstoffen voor Ekoplaza te zoeken. Deze keer neemt hij ons mee naar India, waar hij onder meer basmatirijst en sesamzaad vandaan haalt. Al ruim 15 jaar.

Biologisch project

India. Op de grens met Nepal, aan de voet van de Himalaya in een jungle achtige omgeving met tijgers in een natuurreservaat. Het klinkt als het decor voor een spannend boek, maar het is de plek waar Poppe 15 jaar geleden samen met een lokale landbouwingenieur een biologisch project startte: basmatirijst.

Uit het land waar het vandaan komt

Poppe: “Ik geloof dat we basmatirijst moeten halen uit het land waar het vandaan komt. Zo’n product behoort toe aan de boeren die het hebben ontwikkeld. Maar het was nog moeilijk om boeren te vinden die biologisch wilden verbouwen én zo ver mogelijk van het intensieve basmati gebied weg te blijven.

Ver weg van vervuilde grond

Maar het is gelukt. We zijn naar een gebied in Uttar Pradesh gegaan, ver van de gangbare landbouw. Dus zonder buren die veel pesticiden gebruiken of die door de wind GMO-sporen van bijvoorbeeld mais of katoen verspreiden. Elk jaar ga ik naar India. Inmiddels zie ik dat bedrijven worden doorgegeven aan de volgende generatie, dat geeft hoop.”

basmati-rijst-poppe

Met afstand duurzamer

“Echte basmatirijst vind je alleen in India en Pakistan”, zegt Poppe. “Maar er zijn bijna 20 rijstvarianten die je zo mag noemen. Wat in de supermarkt ligt, is vaak niet 100% basmati. Dat komt dan misschien van minder ver weg, maar als je kijkt naar de foodprint dan is het duurzamer om de basmatirijst uit India te halen.

Bio bij de discounter

Bio is beter voor de wereld. En dat heeft zijn prijs. Hoe kan het dan dat grote discounters opeens tegen onrealistisch lage bedragen biologische producten verkopen? Poppe: “Stel jezelf de vraag: is het de persoonlijke overtuiging van deze winkel dat bio beter is? Of is het puur een poging om jou naar hun winkel te krijgen?

Een gezondere wereld

Begin 2017 kwam Trouw met het artikel waarin ze uitleggen dat gangbaar geteelde basmatirijst overvloedig gebruik maken van bestrijdingsmiddelen. Dit heeft het grondwater vervuild en de boeren ziek gemaakt. Het gebruik van deze middelen begon rond 1960 toen volgens Amerikaans model industrieel boeren werden geïntroduceerd om een hongersnood te voorkomen. Deze ‘Groene Revolutie’ bracht weliswaar welvaart, maar daar betalen de boeren nu de prijs voor. De dringende oproep anno 2017: koop biologische basmatirijst.

Een eerlijke prijs

Biologisch boeren is niet eenvoudig in India. De boeren krijgen geen ondersteuning van de overheid en kunnen alleen overleven door samen te werken met andere biologische boeren. Daarom werkt DO-IT samen met deze telers om een biologisch en eerlijk product te verkrijgen.

Recepten met rijst