het is herfst: tijd om te oogsten!

Voor sommigen het mooiste seizoen: de herfst is weer begonnen! Al het goede van de zomer, het licht en de warmte, vertaalt zich in een smaakvolle herfstoogst. En hoe smaakt de herfst? Dat laten we je uitgebreid proeven! 

De tijd is rijp

Lokale biologische producten zijn natuurlijk seizoensproducten. De herfst is voor groente en fruit van eigen bodem het hoogseizoen bij uitstek. Boeren en tuinders, plukkers en snijders: als bezige mieren zijn ze druk in de weer op hun land. Hun oogst? Dat is een verrassing voor morgen in de winkel. Het gehele najaar hebben we heel wat vers geoogste producten in de schappen. 


Om te beginnen: pompoen. Wil je oranje, groen, butternut, sweet dumpling, crown prince of een mix? Allemaal vers geoogst bij Demeter-boer Jan Overesch en bij Pipie Smits van Oyen. En er zijn herfstappels: Red Love (Jacco Merkens), Santana (Harrie van den Elzen) of nr. 251 (Maaike Bischot). Dan hebben we nog supersappige druiven van Nieuw Tuinzight. Pas op voor keuzestress!

herfstgroenten in overvloed

Denk je aan herfst, dan denk je aan paddenstoelen en pompoenen. Maar de herfst heeft nog veel meer lekkers van Nederlandse bodem in petto. Wat denk je van aardappelen? Jaarrond verkrijgbaar, maar in de herfst komen ze vers uit de grond. Het schilletje is nu nog lekker dun waardoor je ze zo in de schil kunt koken. Dat geldt ook voor de oranje pompoen. Daarnaast zijn ook knolselderij, spruiten en boerenkool nu volop in het seizoen. Komende weken verwachten we ook de eerste koolraap, Italiaanse mandarijnen en kaki. Houd de winkels en webshop in de gaten!

Nederlandse appels & peren

Appels en peren zijn Nederlands herfstfruit bij uitstek. Onze telers telen nog altijd de onverslaanbare klassiekers maar ook nieuwe rassen. Natuurlijk duurzaam en ecologisch verantwoord. Ben jij fan van een bepaald ras? Zie hieronder welke rassen wanneer te koop zijn, zodat je niet misgrijpt!

Appels

SantanaAugustus - Januari
Elstar September - April / Mei
TopazNovember - Mei
BoskoopOktober - Januari
NatyraNovember - April / Mei
Red Love

September - December / Januari

Peren

ConferenceSeptember - April
ConcordeOktober - Februari
Doyenne du ComiceSeptember - Januari
Gieser WildemanOktober - December

Pompoentelers Rick en Jan Overesch

In Raalte telen Jan en Rick Overesch op biodynamische wijze onze pompoenen. De familie Overesch boert al eeuwen op de huidige stek in het Sallandse Land. Intussen is Rick de zesde generatie die er aan het werk is. Wanneer je het terrein betreedt, zie je in de wei gehoornde koeien staan en ligt verderop een varken in de modderpoel. Wat denk je, begin vorige eeuw? Nee, de biologisch-dynamische boerderij is heel erg anno nu. Hierin staan de dieren in dienst van de akkerbouw en is een natuurlijke kringloop de basis.

Meer over Familie Overesch

ekoplaza-biologisch-lekkerweten-herfst2023-overesch-pompoenen
ekoplaza-biologisch-lekkerweten-herfst2023-maartenilse-peulvruchten

Jonge bioboeren met toekomstdromen

Voor Maarten moest het roer om. 'Als teeltadviseur was ik klaar met standaard de gifspuit naar buiten te sturen.' En Ilse wilde iets gaan doen met de plek waar ze was opgegroeid. Het akkerbouwbedrijf van haar vader lag op een prachtige rustige plek. 'Hier kan ik mensen weer met de natuur verbinden.' Ze ontmoeten elkaar en de vonk sloeg over. Samen telen ze nu diverse soorten peulvruchten.