Wisselwaar, een volgende stap in afvalvrij boodschappen doen

11 jan. 2023 innovatie

Ekoplaza zet volgende stap in verpakkingsvrij shoppen

Vanaf deze week is het afvalvrije assortiment bij Ekoplaza uitgebreid met statiegeldpotten gevuld met biologische basisproducten zoals onder meer havermout, muesli, linzen, kikkererwten, bonen, rijst en couscous.

22 mrt. 2023 nieuws

Siciliaanse citroenenteler maakt stap naar biologisch-dynamisch

Chiara Lo Bianco van Bio Sikelia zei vaarwel tegen haar wetenschappelijke carrière en ging sinaasappels en citroenen verbouwen op Sicilië. Met hulp van Ekoplaza heeft haar bedrijf de stap gemaakt naar Demeter.

img

06 mrt. 2023

Plantaardig het nieuwe normaal: Transitie Coalitie Voedsel in gesprek met Steven IJzerman

Ruim 200 koplopers riepen de politiek op om Plantaardig het Nieuwe Normaal te maken. Om deze petitie vanuit verschillende perspectieven te belichten, heeft Transitie Coalitie Voedsel diverse koplopers gevraagd om in gesprek te gaan over de eiwittransitie. Zo spraken zij ook met onze kwaliteitsmanager Steven IJzerman.

img

01 mrt. 2023 nieuws

Speltproject zorgt voor lokale productie én meer vruchtwisseling

Producten zoals spelt, worden vanwege arbeidskosten nauwelijks in Nederland geteeld. Om de afstand die spelt aflegt tussen productie en consumptie korter te maken, start Ekoplaza een speltproject om voedselkilometers te beperken. 

img

07 feb. 2023 column

Op microniveau: biodiversiteit zit in de kern van onze gezondheid

Deel 3 - Wist je dat er op één tomaat waarschijnlijk miljoenen bacteriën leven? En dat is precies hoe het hoort te zijn. Wijzelf en de wereld om ons heen bestaan uit een onmetelijke samenstelling van micro-organismen (microben): bacteriën, schimmels en archaea. Niet zichtbaar met het blote oog. Maar allemaal met hun eigen belangrijke functie in een micro-universum.

img

03 feb. 2023 editorial

Waar komt onze jasmijnrijst vandaan?

Binnenkort kun je via een QR-code op de verpakking zien welke teler uit welk gebied de rijst heeft verbouwd. Deze maximale transparantie geeft de rijstboer een betre toekomst en jou meer inzicht.

img

01 feb. 2023 nieuws

Bio-pioniers Klaas de Lange en Henk van Oers gaan krachten bundelen

Je hebt ze vast al eens voorbij zien komen: Henk van Oers van onze St. Hendrick vleeswaren en Klaas de Lange van Weerribben Zuivel. Beide zijn al decennia een begrip in de bio branche, hebben aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van de biologische markt in Nederland en hun visie sluit feilloos op elkaar aan. Daarom wordt het tijd om krachten te gaan bundelen. 

img

24 jan. 2023 nieuws

Wisselwaar wint publieksprijs bij Biologisch product van het jaar!

Enkele weken geleden hebben we Wisselwaar geïntroduceerd: een afvalvrij concept met biologische basisproducten in glazen statiegeldpotten. Goed nieuws: Wisselwaar heeft de Publieksprijs gewonnen bij de Biologisch product van het jaar verkiezing!


img

18 jan. 2023 column

Écht lekkere kaas = lekkerder

Zes experts van de Consumentenbond proefden afgelopen oktober maar liefst 39 soorten kaas met een topkeurmerk voor duurzaamheid. Ekoplaza kwam als merk bovendrijven: alle vier de geteste huismerkkazen - jong, jong-belegen, belegen en oud - gooiden hoge ogen. "Alles klopt", "smeuïg" en "smaakvol" waren enkele lovende opmerkingen. Wat maakt onze kazen zo lekker? 

img

17 jan. 2023 column

Op microniveau: sappige tomaten & duurzaam bodembeheer

Deel 2 - Het voedsel dat we verbouwen heeft een enorme impact op ons, de planeet en op alle andere organismen die er leven. Maar hoe gaat het eigenlijk met de grond waar ons voedsel op verbouwd wordt? 

img

11 jan. 2023 innovatie

Ekoplaza zet volgende stap in verpakkingsvrij shoppen

Vanaf deze week is het afvalvrije assortiment bij Ekoplaza uitgebreid met statiegeldpotten gevuld met biologische basisproducten zoals onder meer havermout, muesli, linzen, kikkererwten, bonen, rijst en couscous.

img

Uitgelicht

Een nieuw jaar, een nieuw duurzaam initiatief

04 jan. 2023

Een nieuw jaar, een nieuw duurzaam initiatief

We gaan 2023 van start met een initiatief dat onze donatie meer dan verdient: een biodynamische appelperenboomgaard met meer dan 50.000 appels en peren, gerund door Maaike Bischot. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer appels we redden van verspilling.