Oogst van gezonde bodem

25 okt. 2024 gezonde bodem

Oogst van gezonde bodem

Kies je voor biologisch? Dan is je product afkomstig van gezonde grond die op de juiste wijze is bewerkt en waarin geen chemische middelen te vinden zijn. Wat je er wel in vindt? Beestjes! Van bacteriën en schimmels tot regenwormen: een gezonde bodem leeft. Zo kunnen planten goed wortelen en zijn er voldoende voedingsstoffen beschikbaar voor sterke gewassen.


21 aug. 2024 gezonde bodem

Samen voor een gezonde toekomst

Bij Ekoplaza vinden we dat alle kinderen recht zouden moeten hebben op gezonde en gifvrije voeding. Wij voelen ons verantwoordelijk om hun gezondheid te beschermen. Daarom kiezen we al sinds ons bestaan voor 100% biologisch en biodynamisch. Daarbij kijken we verder dan de Schijf van Vijf. We vertellen je wat gezonde voeding voor ons nog meer inhoudt.


img

17 jul. 2024 gezonde bodem

Biodiversiteit begint bij het zaadje

Je verzetten tegen de natuur of er juist gebruik van maken? Onze telers doen het laatste. Ze gebruiken biodiversiteit om het systeem weerbaar te maken. En dat geldt niet alleen voor de teelt van gewassen maar ook voor de zaden die ze gebruiken. 

img

02 jul. 2024 gezonde bodem

Onderzoek: gezondere landbouw, gezondere mens?

Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat micro-organismen in de bodem planten kunnen helpen om voedingsstoffen op te nemen en ze te beschermen tegen ziektes. Harro Bouwmeester gaat met een onderzoeksproject nog een stap verder. 

img

05 jun. 2024 korte keten

"Instandhouding van de bron, daar draait het om."

Wie kan er beter vertellen waarom bio belangrijk is dan onze klanten? Daarom laten we ze graag aan het woord, bijvoorbeeld Rudolf. Zijn favorieten bij Ekoplaza? "Groenten, zaden en ongebrande noten van Wisselwaar. Alles zo puur mogelijk: vers en onbewerkt."

img

15 mei 2024

Gefermenteerde producten zijn het omfietsen waard

Fermenteren kost tijd. Laten wij die tijd er nou juist wel voor over hebben. Daar fiets je graag voor om.

img

06 mrt. 2024 korte keten

Van boon tot reep: onze chocoladeketen in beeld

Zo veel mogelijk lokaal voedsel en een korte keten: twee belangrijke pijlers voor Ekoplaza. We streven ernaar om zoveel mogelijk groenten en fruit uit Nederland en het seizoen te selecteren, in lijn met onze filosofie. Maar hoe gaan we om met producten die niet gedijen op onze Nederlandse bodem? Bij Ekoplaza blijven we trouw aan onze principes, zelfs bij het selecteren van buitenlandse producten. Leer hoe we onze weg vinden in het aanbieden van gezonde, lokale en inzichtelijke voeding, ongeacht de herkomst.

img

28 feb. 2024 gezonde bodem

De stappen van Ekoplaza naar een groener voedselsysteem

In de Superlijst Groen 2023 is Ekoplaza voor de 2e keer op rij als koploper uit de bus gekomen. Iedereen in de keten is daar trots op; van teler tot medewerker tot consument. Met een flinke club mensen spannen we ons dagelijks in om ervoor te zorgen dat Ekoplaza de groenste supermarkt is én blijft. Door scherp te sturen op alles wat daaraan kan bijdragen. We nemen je mee in onze duurzame stappen. 

img

24 jan. 2024 groeiende natuur

Op microniveau: van hypothese naar bewezen

Bij Ekoplaza volgen we met veel interesse de eerste wetenschappelijke onderzoeken naar biologische voeding op microniveau. We weten het namelijk al jaren: biologische voeding is goed voor je gezondheid. In de serie 'Op Microniveau' hebben we je vorig jaar meegenomen in de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen rond een gezonde bodem, gewassen en gezondheid. Inmiddels zijn de eerste daadwerkelijke resultaten binnen. 

img

16 jan. 2024 korte keten

De lange, groene liefde voor prei van Joost van den Oetelaar

Welke plant heeft een groeiseizoen van februari tot november, dus bijna het hele jaar? Wat kun je opeten van bladtop tot worteltjes? Wat is de mooiste groente van Nederland volgens teler Joost? Raad maar: het is prei.

img

Uitgelicht

Koolstofboeren slaan 1182.8 ton CO2 op in akkers

20 nov. 2024

Koolstofboeren slaan 1182.8 ton CO2 op in akkers

Onze Ekovrienden hebben wederom laten zien dat biologisch winkelen heel goed samengaat met liefde voor duurzame projecten. Een tijd geleden hebben wij het koolstofboeren-project opgestart, waarbij Ekovrienden hun Eko's kunnen doneren aan één van onze zes koolstofboeren. Hiermee kunnen we de CO2 van de boodschappen compenseren door onder andere bomen te planten bij deze telers. En er is volop gedoneerd! We hebben met z’n allen de schouders eronder gezet met een geweldig resultaat voor de natuur.