02 jul. 2024 gezonde bodem

Onderzoek: gezondere landbouw, gezondere mens?

img

Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat micro-organismen in de bodem planten kunnen helpen om voedingsstoffen op te nemen en ze te beschermen tegen ziektes. Harro Bouwmeester, hoogleraar Plant Hormone Biology aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat met het onderzoeksprojectMicroHealth nog een stapje verder: “Met dit onderzoek gaan we voor eerst het verband leggen tussen de impact van de landbouw op het microbioom van de bodem en van de plant, en de gevolgen voor de mens.” 

“We gaan de conventionele landbouw vergelijken met de organische landbouw,” zo vat Bouwmeester het in een notendop samen. “Zie je veranderingen in het microbioom van gewassen? Komen die microorganismenook terecht in de landbouwproducten? En hebben ze effect op de nutritionele samenstelling van die producten? Vervolgens onderzoeken we met het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) wat er gebeurt als mensen deze producten eten. Zien we verschillen in het darmmicrobioom? En heeft dat effect op de gezondheid?” 

Voor MicroHealth bundelen diverse disciplines van de UvA hun kennis: plantwetenschappers, medisch specialisten, sociologen en data-analisten. Met Harro Bouwmeester als coördinator.“ Onze hypothese is dat in de organische landbouw een plant meer gebruik maakt van micro-organismen om voedingstoffen op te nemen uit de bodem. Inclusief nutriënten die planten in de conventionele landbouw niet uit kunstmest kunnen halen.” 

Het onderzoek gaat vijf jaar duren. “De eerste gewassenstaan sinds begin april op het veld”, vertelt Harro. “Met name groenten die ook rauw gegeten kunnen worden, zodat minder micro-organismen verloren gaan door bereiding.” Ekoplaza helpt bij het leveren van de organische landbouwproducten waarmee het onderzoek wordt gedaan.

ekoplaza-biodynamisch-dekoning-frankdekoning-tomatensfeer1-1