De lente op je bord

Bij Ekoplaza kiezen wij voor de lekkerste groenten van het seizoen. Zo halen we onze producten van zo dichtbij mogelijk, het liefste uit Nederland. De telers en Ekoplaza helpen elkaar: onze telers weten dat wat ze telen ook in de winkel belandt, wij hebben ‘gegarandeerd’ aanbod en jij kunt genieten van verse biologische seizoensgroenten.

Frisse energie

In de lente snakt iedereen naar frisse energie! De onderstaande groenten bevatten in vergelijking met andere groenten die in de lente beschikbaar zijn, de meesten vitamines en mineralen. Valt je iets op? Het zijn allemaal bladgroenten. De bladeren vangen alle energie die de zon geeft en zorgen hiermee dat jij lekker veel lente-energie binnenkrijgt.

Groenten en fruit uit de lente

Rucola

Rucola is een hele gezonde bladgroente bomvol vitamines en mineralen: vitamine A en K, kalium, calcium en ijzer. Deze sla heeft een pittige nootachtige smaak en wordt veel in de Italiaanse keuken gebruikt. Rucola zijn de blaadjes van mosterdkruid. Het blad is smal, donkergroen van kleur en sterk ingesneden. De smaak van rucola is pittig, iets bitter en nootachtig.

Spinazie

Om prestatieverhogend te kunnen sporten of werken heb je niet per se pillen nodig. Onderzoekers ontdekten dat je met gezond voedsel waarin het aminozuur tryptofaan zit, hetzelfde bereikt. Tryptofaan - zit onder meer in spinazie - stimuleert de aanmaak van serotonine en dat heeft een positieve invloed op de manier waarop je denkt en de fysieke en sociale wereld waarneemt.

Raapstelen

Raapstelen zijn echte ijzerbommetjes! IJzer helpt bij vermoeidheid en activeert de natuurlijke energie in je lichaam. Daarnaast bevatten ze vitamines A, C en K. Raapstelen, in de volksmond ook wel "kelen" genoemd, zijn de jonge blaadjes van koolplantjes. De lichtgroene blaadjes hebben een knapperige steel en licht-pittige smaak. Hoe verser, hoe lekkerder!

Asperges

Wit en groen. 'Gezond van grond tot mond!' Dat is de slogan van onze aspergeteler Erik uit Cromvoirt, die al ruim 40 jaar asperges teelt. Zijn natuurlijk gegroeide asperges komen uit gezonde grond om smaakvol te verdwijnen in jouw mond. 

Paksoi

Paksoi is een bron van vitamine A, K en C. Een groente boordevol vitamines en mineralen! De groente valt niet alleen op door de authentieke smaak, maar ook door de dikke, witte, knapperige stengels met grote, groene, sappige bladeren aan de bovenkant. Deze koolsoort wordt vaak gebruikt in Aziatische gerechten door de milde smaak.

De grote voorjaarsschoonmaak

De voorjaarsschoonmaak was in de tijd van de kolenkachel en het was ­ bord nogal een onderneming: alle gordijnen wassen, de muren witten, kleden naar buiten om uit te kloppen en natuurlijk het hele huis stoffen en soppen. Het hoeft niet meer, maar het mag wel: in de lente alles uit de kast. Gebruik je ecologische schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld van Ecover of Sodasan, dan ben je nog milieuvriendelijk bezig ook. Want per dag gebruiken we zo’n 120 liter kraanwater dat ver­ontreinigd is met onder meer chemische schoonmaakmiddelen! Dit komt in ons riool terecht. Het zuiveren hiervan kost energie en geld: hoe meer vervuiling des te hoger de milieubelasting. Bovendien moet er steeds meer chloor aan ons drinkwater worden toegevoegd. Reden temeer om ‘groene’ schoonmaakmiddelen te gebrui­ken.

Groene schoonmaaktips

  • Gooi je sopje niet op straat, maar spoel het liever door de afvoer. Er kunnen schadelijke stoffen inzitten die wel afbreken bij de zuivering van het riool, maar niet in het oppervlaktewater. 
  • Meng schoonmaakmiddelen nooit door elkaar. Dan kunnen schadelijke gassen ontstaan.
  • Kalkaanslag kun je prima verwijderen met schoonmaakazijn.
  • Het Europees Ecolabel garandeert dat de schoonmaakmiddelen het milieu zo weinig mogelijk belasten.
  • Leg een zeefje in je gootsteen, zodat je zo min mogelijk gootsteenontstopper nodig hebt.