david luijendijk van Kwekerij ekologisch

Onze biologische raapstelen komen van David Luijendijk. Op zijn Kwekerij Ekologisch in Roelofarendsveen, midden in het Groene Hart, teelt hij met liefde deze frisse groente. Deze teelt begint al vanaf eind januari: dan zaait David de plantjes met de hand in. Zo'n 8 weken later trekt hij de plantjes handmatig uit de grond.
Raapstelen

Raapstelen

Nederland - 1 stuk

hoe verser, hoe lekkerder!

Raapstelen, in de volksmond ook wel 'kelen' genoemd, is het jong geoogste blad van de Chinese kool. De lichtgroene blaadjes hebben een knapperige steel en licht-pittige smaak, zijn rijk aan vitamine C, diverse B-vitamines en ijzer. Hoe verser, hoe lekkerder! Bij ons geldt: gisteren geoogst, vandaag in de winkel. Zo koop jij de meest verse raapsteeltjes!

image
image

Eerlijke groenten

David vertelt: “Biologisch telen vergt meer van je als teler; hoe voorkom je ziektes en plagen, welke gewassen passen bij jouw grond? Ik ben rentmeester van de grond, dus daar wil ik goed voor zorgen. Het is naar mijn idee de enige manier om voor de toekomstige generaties iets goed achter te laten. Bovendien teel ik op deze manier beter smakend, niet opgejaagde en eerlijkere groentes.”

Zoet koolgewas

"Voor mij zijn raapstelen een ideaal gewas. Ze groeien makkelijk op de veengrond. Deze heeft een enorm hoog organisch stofgehalte, waardoor er nagenoeg geen bemesting plaatsvindt, behalve via groenbemesting. Mijn raapsteeltjes groeien in volle grond, in de koude kas waar de onkruiddruk veel minder is dan buiten. Wel kost het oogsten veel tijd, omdat het handwerk is.

Raapstelen als nateelt

Raapsteel heeft een kortdurende teelt en is daarom heel geschikt als nateelt. Als in augustus een bed leeg is geoogst kan daar prima nog een teelt als raapsteel ingezaaid worden. Voor de eerste nachtvorst is het gewas volgroeid en kan het worden geoogst. Raapsteel is meer bekend als voorjaarsgroenten, maar groeit ook bijzonder goed in het najaar. Raapsteel is een groente die niet lang houdbaar is, bewaar deze in de koelkast en gebruik het binnen enkele dagen.

Raapstelen recepten