Duurzaam Ondernemen

mvo-aarde-grond

DE 100% BIOLOGISCHE SUPERMARKT


Bij Ekoplaza staan we voor écht lekker eten. Dat betekent dat jouw boodschappen 100% biologisch zijn en dat ze smaken zoals ze van nature horen te smaken. Dat maakt elk product, stuk voor stuk écht en ook nog eens ontzettend lekker. Als familiebedrijf streven we ernaar om de wereld gezonder en duurzamer te maken. Om dat te kunnen beloven, moeten wij keuzes maken, elke dag opnieuw. Dat noemen wij de 5 keuzes. 

vijfkeuzes-schoneaarde

Schone aarde

Maximaal gifvrije landbouw, maximaal plasticvrij en meer CO2 opnemen dan uitstoten.

vijfkeuzes-authentiekesmaak-pindakaas

Authentieke smaak

Puur, vitaal en volwaardig. Geen kunstmatige toevoegingen en minder suiker, vet en zout.

vijfkeuzes-groeiendenatuur-bijen

Groeiende natuur

Een levende bodem en ruime vruchtwisseling, veel variatie in zaadrassen, landbouw die biodiversiteit versterkt.

vijfkeuzes-respectvolhandelen-varkens

Respectvol handelen

Maximaal benutten voedsel en reststromen, waarde en welzijn van dieren staat voorop, beste ingrediënten voor de juiste prijs.

vijfkeuzes-willemienbrouwer-fruitweelde-korteketen

Korte keten

Transparant van akker tot aanrecht, eerlijke samenwerking met menselijke maat, maximaal gesloten kringloop en zo veel mogelijk van dichtbij.


ons pad van duurzaamheid

Ons doel is om samen met onze medewerkers, leveranciers, partners en klanten bij te dragen aan een gezonde wereld. Een van onze belangrijke aandachtspunten is duurzaamheid. Hierbij gaat het erom dat ecologische systemen probleemloos kunnen blijven voortbestaan. Dit houdt in dat bronnen onuitputtelijk zijn en dat er een klimaatneutraal systeem gerecreëerd wordt waarin de circulaire keten centraal staat. Een mooi streven waarbij we continu onderzoeken hoe we dit nog beter, duurzamer en efficiënter kunnen inzetten.


biodiversiteit
groenteassortiment-herfst
winkel-schap-groente-fruit

Biodiversiteit en klimaat

We streven ernaar onze voetafdruk zo veel mogelijk te beperken. Zo willen we niet verantwoordelijk zijn voor chemische-synthetische bestrijdingsmiddelen die in de natuur terechtkomen. Onze boeren zorgen voor een rijk bodemleven wat vervolgens zorgt voor een rijke biodiversiteit boven de grond. Samen kijken we wat we extra kunnen doen voor de bijen, insecten en vogels. Tevens hebben we de ambitie om op de kortst mogelijke termijn 100% klimaatneutraal te opereren. 

Goede voeding

We staan voor je klaar om je te ondersteunen in een groene en gezonde leefstijl. Goede voeding is slechts een onderdeel van een goede levensstijl. De juiste balans tussen gezond en lekker eten, in combinatie met sportieve of sociale activiteiten zorgen ervoor dat je elke dag kunt genieten. En daar investeren wij graag in!

Lokale initiatieven

Naast biologisch vinden we het ook belangrijk om onze producten van zo dichtbij mogelijk te halen. Het liefst uit Nederland. Zo voorkomen we onnodige voedselkilometers en stimuleren we de Nederlandse landbouw om biologisch te (blijven) produceren. Dit zorgt niet alleen voor een mooier landschap, maar ook voor meer biodiversiteit. Vele Ekoplaza winkels bieden een product uit eigen regio. Vraag naar de beschikbaarheid bij jouw Ekoplaza.


plasticsoup
bananen
lebon-marcomaikel-en-henny

Plastic soep

De plastic soup is een probleem waar steeds meer mensen zich bewust van worden. Alleen al in de Stille Oceaan slikken vissen elk jaar een hoeveelheid plastic in die gelijk staat aan 480 miljoen plastic flessen. Het vormt een grote bedreiging voor het leven in de zee, maar ook voor ons eten. Plastic in vis, betekent ook plastic in jouw eten. En daar willen wij wat aan doen. We nemen verantwoordelijkheid en werken hard aan onze plastic soup proof supermarkt.

Voedselverspilling

Jaarlijks gaat er in Nederland door voedselverspilling ruim 2 miljard kilo voedsel verloren. Dit gebeurt bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in horeca, maar ook in supermarkten en uiteindelijk bij consumenten thuis. Bij Ekoplaza wordt er hard gewerkt om voedselverspilling zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doen we door hechte samenwerkingen in de keten, maar ook door bijvoorbeeld voedsel te redden wat anders geen bestemming heeft.

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn heeft al jaren prioriteit. En daar kiezen we onze leveranciers zorgvuldig op uit. We gaan goede relaties aan met onze vleesleverancier, met eerlijke afspraken en aandacht voor dierenwelzijn. Maar dat niet alleen. We bieden ook een breed en veelzijdig plantaardig assortiment aan. Bij ons draait het immers om een goede balans tussen de consumptie én de verkoop van vlees en plantaardige producten.


willemienbrouwer-fruitweelde-korteketen
ekoplaza-kaas-boeren
kassa-medewerkster

Prijs en grondstoffen

Als consument betaal je bij Ekoplaza de juiste prijs. Producten zonder vulstoffen of kunstmatige E-nummers, geproduceerd in een bedrijf wat draait op groene stroom. Dat gaat natuurlijk niet samen met een bodemprijs. Maar juist deze punten zorgen voor een assortiment wat geen negatieve impact heeft op de natuur en jouw gezondheid. Van boer tot bord is soms een lange keten, daarom kiezen we voor korte en transparante samenwerkingen. Hierdoor weten wij in veel gevallen tot aan de grondstof wat er speelt. 

Eerlijke samenwerking

Onze boeren krijgen een eerlijke prijs. Want alleen op die manier kunnen wij van ze verwachten dat ze milieu- en diervriendelijk werken. Ze hebben een duurzaam bestaan en kunnen zich blijven ontwikkelen om een alsmaar beter product aan te bieden. We laten ze niet onzeker ondernemen, we maken jaarrond afspraken zodat de boeren weten dat we morgen óók nog afnemen. We bouwen aan jarenlange relaties en werken samen naar steeds betere producten. Een transparant proces van boer tot bord!

Investeren in medewerkers

Niet alleen onze klant, maar ook onze medewerkers bieden wij een gezonde leefstijl. Zij brengen een groot deel van hun tijd door op de werkvloer en daarom vinden wij het belangrijk dat de sfeer goed is. Samen werken we hard, hebben een gezonde leefstijl en we hebben bovenal ook veel plezier in wat we doen. Wil jij ook werken bij Ekoplaza? Bekijk al onze vacatures.