Duurzaam Ondernemen

mvo-aarde-grond
Ons doel is om samen met onze medewerkers, leveranciers, partners en klanten bij te dragen aan een gezonde wereld. Een van onze belangrijke aandachtspunten is duurzaamheid. Hierbij gaat het erom dat ecologische systemen probleemloos kunnen blijven voortbestaan. Dit houdt in dat bronnen onuitputtelijk zijn en dat er een klimaatneutraal systeem gerecreëerd wordt waarin de circulaire keten centraal staat. Een mooi streven waarbij we continu onderzoeken hoe we dit nog beter, duurzamer en efficiënter kunnen inzetten. 

Plastic soep

De plastic soup is een probleem waar steeds meer mensen zich bewust van worden. Alleen al in de Stille Oceaan slikken vissen elk jaar een hoeveelheid plastic in die gelijk staat aan 480 miljoen plastic flessen. Het vormt een grote bedreiging voor het leven in de zee, maar ook voor ons eten. Plastic in vis, betekent ook plastic in jouw eten. En daar willen wij wat aan doen. We nemen verantwoordelijkheid en werken hard aan onze plastic soup proof supermarkt.

Meer actueel
image

Een uniek verpakkingsvrij concept, binnenkort verkrijgbaar

Binnenkort verkrijgbaar: Wisselwaar! Allerlei dagelijkse bio producten verpakt in glazen potten. Is je pot leeg? Dan wissel je deze in onze winkel gevuld weer om. Wisselwaar is nú al genomineerd voor Bio-product van het jaar. Ben je ook voor minder plastic? Stem dan nu!

image

Ekoplaza zamelt wél statiegeldblikjes in

Als supermarktketen starten we liever gisteren dan vandaag nog met het inzamelen van kleine flesjes en blikjes met statiegeld in onze winkels. Dit in tegenstelling tot de andere supermarkten, die weigeren blik in te zamelen en pleiten voor onbemande statiegeldmachines in openbare ruimte. 

image

Ekoplaza gaat voor zoveel mogelijk plasticvrije verpakkingen

Ekoplaza wil in 2025 zoveel mogelijk plasticvrij zijn. En als er toch plastic gebruikt wordt, dan moet dat recyclebaar zijn. “Dat doel is grotendeels haalbaar, maar er moet nog wel veel gebeuren,” vindt kwaliteitsmanager Steven IJzerman. Wat zijn de laatste ontwikkelingen en plannen? En hoe kan het dat Ekoplaza als laatste uit de bus komt bij een onderzoek naar plastic in supermarkten?

image

Nieuwe duurzame boodschappentas van gerecyclede materialen

In supermarkten is plasticgebruik een belangrijk onderdeel van gemak, maar plastic is de oorzaak van veel milieuproblemen. Wij nemen we onze verantwoordelijkheid en daarom hebben we een gloednieuwe, duurzame boodschappentas in het assortiment.

Biodiversiteit en klimaat

We streven ernaar onze voetafdruk zo veel mogelijk te beperken. Zo willen we niet verantwoordelijk zijn voor chemische-synthetische bestrijdingsmiddelen die in de natuur terechtkomen. Onze boeren zorgen voor een rijk bodemleven wat vervolgens zorgt voor een rijke biodiversiteit boven de grond. Samen kijken we wat we extra kunnen doen voor de bijen, insecten en vogels. Tevens hebben we de ambitie om op de kortst mogelijke termijn 100% klimaatneutraal te opereren. 

Meer actueel
image

Ekoplaza blijft mogelijkheden CO2-reductie onderzoeken

Een beter klimaat begint vandaag en samen kunnen we impact maken. Ook wij proberen ons steentje bij te dragen en onze CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden, bijvoorbeeld middels ons Carbon Farming project. Daarnaast hebben wij ons aangesloten bij de Alliantie Klimaatactie. met het doel om onze totale CO2-uitstoot nog verder te verlagen. 

image

Bean deal is big deal

Nederlandse telers zouden graag meer plantaardige eiwitten zoals peulvruchten, bonen, lupine, kikkererwten telen omdat het goed is voor bodem, klimaat en biodiversiteit. 

image

Ekoplaza richting 100% klimaatneutrale supermarkt

Vanuit de ambitie om - op de kortst mogelijke termijn - 100% klimaatneutraal te opereren, ondertekenden we een langdurige overeenkomst met 6 boeren om CO2-uitstoot te compenseren via Carbon Farming

image

Koolstofboeren: een oeroud principe

Gerrit Marsman sr. en zoon Gerrit Marsman jr. zijn niet alleen broccoliboeren en veeboeren, maar ook koolstofboeren. De eerste bomen gingen de grond in toen Marsman sr. in de jaren tachtig het bedrijf overnam van zijn vader. "Toen bestond het woord 'koolstofboeren' nog niet, maar het principe is oeroud.'

Dierenwelzijn heeft prioriteit

Dierenwelzijn heeft al jaren prioriteit. En daar kiezen we onze leveranciers zorgvuldig op uit. We gaan goede relaties aan met onze vleesleverancier, met eerlijke afspraken en aandacht voor dierenwelzijn. Maar dat niet alleen. We bieden ook een breed en veelzijdig plantaardig assortiment aan. Bij ons draait het immers om een goede balans tussen de consumptie én de verkoop van vlees en plantaardige producten. 

image

Ekoplaza legt samen met Good Fish de lat hoog voor vissenwelzijn

Vandaag ondertekenen Erik Does, CEO van Ekoplaza, en Maud Veraar, directeur van milieuorganisatie Good Fish, uitgever van de VISwijzer, de afspraken die hun duurzame samenwerking bezegelen.

image

Bij Ekoplaza zetten we kippenwelzijn voorop

Bij onze biologische en biodynamische eierleveranciers komt de kip op de eerste plaats. Want de kwaliteit van een ei, hangt samen met de leefwijze van de hen. Onze pluimveehouders kiezen ervoor om de kippen te houden in hun oorspronkelijke habitat. Tenminste zo veel als mogelijk, ook in tijde van vogelgriep.

image

Melk van kalf & koe die samen blijven

Drie melkveehouders van Zuiver Zuivel houden kalfjes bij de koe. Binnenkort maken zij het mogelijk om specifiek voor de melk van deze boeren te kiezen. De melk wordt apart opgehaald bij de boer en verwerkt tot de lekkerste halfvolle en volle melk. 

image

Ekoplaza loopt voorop met vogelvriendelijke zuivel

Wist je dat voor behoud van de vogels biologisch boeren zonder gif en kunstmest belangrijk is? Daarnaast is er meer nodig. Onze boeren nemen bewust maatregelen op weilanden, op en rond akkers en op het erf, zodat vogels kunnen eten, rusten en broeden.

Lokale initiatieven

Naast biologisch vinden we het ook belangrijk om onze producten van zo dichtbij mogelijk te halen. Het liefst uit Nederland. Zo voorkomen we onnodige voedselkilometers en stimuleren we de Nederlandse landbouw om biologisch te (blijven) produceren. Dit zorgt niet alleen voor een mooier landschap, maar ook voor meer biodiversiteit. Vele Ekoplaza winkels bieden een product uit eigen regio. Vraag naar de beschikbaarheid bij jouw Ekoplaza. 

image

Het aanstekelijke enthousiasme van Pelle

Samen met vader Arjan runt Pelle Nijdam 4 Ekoplaza-winkels, waaronder Ekoplaza Alkmaar. Onlangs is deze Ekoplaza volledig verbouwd en ligt de nadruk nu op volop verse en écht lekkere biologische producten.

image

Van Syrië naar eigen Ekoplaza in Oss

Maak kennis met... Woroud Al-Mansoure! Wij heten haar van harte welkom bij het Ekoplaza-team, want sinds kort is ze trotste franchisenemer van Ekoplaza Oss.

image

Appels en peren van Nederlandse bodem

Appels, er zijn meer dan duizend verschillende rassen. En met peren is het al niet veel anders. Onze telers telen nog altijd de onverslaanbare klassiekers als Elstar en Conference, maar ook nieuwe rassen zoals de Xenia peer of de Red Love appel. Natuurlijk duurzaam en ecologisch verantwoord. En voor de Nederlandse appels en peren is het nu tijd om te oogsten, na een lastige zomer voor de telers.

image

Cranberry fields forever: de supergezonde bes die heel Nederland verovert

Cranberry's zijn niet alleen knalrode besjes met vitamine C, maar ook het trotse symbool van een lange traditie op Terschelling. En dat spannende verhaal van die schipbreuk? Dat is dus écht gebeurd. 

Goede voeding

We staan voor je klaar om je te ondersteunen in een groene en gezonde leefstijl. Goede voeding is slechts een onderdeel van een goede levensstijl. De juiste balans tussen gezond en lekker eten, in combinatie met sportieve of sociale activiteiten zorgen ervoor dat je elke dag kunt genieten. En daar investeren wij graag in!

image

Ekoplaza vergroot de afstand als gezondste supermarkt van Nederland

Uit dit onderzoeksproject blijkt dat Ekoplaza wederom de afstand tot de andere supermarkten vergroot. Opnieuw wordt Ekoplaza erkend als de Gezondste Supermarkt van Nederland. 

image

De 1e Ekoplaza Foodmarqt opent haar deuren!

Ekoplaza en Marqt hebben hun idealen, merken en formules gebundeld en op zaterdag 21 mei openen we de allereerste Ekoplaza Foodmarqt op de Haarlemmerstraat in Amsterdam. 

image

Onderzoek wijst uit dat de klant van Ekoplaza een gezonde leefstijl heeft

Wij vinden het belangrijk om onze klanten te stimuleren in een gezonde leefstijl en willen hen daarbij helpen door ons aanbod. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en zorgen voor pure, echte producten en een groot assortiment in bijvoorbeeld vleesvervangers. Onlangs hebben we een onderzoek gehouden onder onze klanten om te kijken of we hierin slagen en wat we nog kunnen verbeteren.

image

Ekoplaza genomineerd voor ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year

We zijn genomineerd voor de ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year 2022-2023. Onze kwaliteitsmanager Steven IJzerman legt in een interview uit wat onze drijfveren zijn.

Eerlijke samenwerking

Onze boeren krijgen een eerlijke prijs. Want alleen op die manier kunnen wij van ze verwachten dat ze milieu- en diervriendelijk werken. Ze hebben een duurzaam bestaan en kunnen zich blijven ontwikkelen om een alsmaar beter product aan te bieden. We laten ze niet onzeker ondernemen, we maken jaarrond afspraken zodat de boeren weten dat we morgen óók nog afnemen. We bouwen aan jarenlange relaties en werken samen naar steeds betere producten. Een transparant proces van boer tot bord! 

image

Ekovrienden vieren feest vanaf januari

Wil jij met je boodschappen de natuur een handje helpen? Dat kan vanaf januari door Ekovriend te worden! 

image

Bijenbaas, Ekoplaza en de telers brengen meer bijen in de keten

Samen bouwen aan een sterke keten staat bij ons centraal. Bijenbaas zet bijenkasten om bij te dragen aan natuur- en bijenbehoud en dit jaar plaatsen ze kasten bij de telers die samenwerken met Ekoplaza. Onze AGF-inkoper René Oosting en imker Jessica vertellen je meer.

image

De eerste bio-watermeloenen uit volle Hollandse grond

Onze biologisch teler Joep van de Bool heeft de eerste biologische watermeloenen uit de volle grond geleverd. De biologische watermeloenen vind je in de winkel onder het merk Puur NL.

image

Ekoplaza verwelkomt binnen 1 week 10.000e Ekovriend

In krap een week tijd na de lancering van het nieuwe beloningsprogramma verwelkomen we onze 10.000e Ekovriend. Met dit programma willen we het deel van de consumenten dat zich steeds bewuster wordt van de impact van hun consumptiepatroon op hun eigen gezondheid, dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaat belonen voor gezondere en groenere keuzes. 

Prijs en grondstoffen

Als consument betaal je bij Ekoplaza de juiste prijs. Producten zonder vulstoffen of kunstmatige E-nummers, geproduceerd in een bedrijf wat draait op groene stroom. Dat gaat natuurlijk niet samen met een bodemprijs. Maar juist deze punten zorgen voor een assortiment wat geen negatieve impact heeft op de natuur en jouw gezondheid. Van boer tot bord is soms een lange keten, daarom kiezen we voor korte en transparante samenwerkingen. Hierdoor weten wij in veel gevallen tot aan de grondstof wat er speelt. 

image

Het werk van onze AGF-coördinator René

Maak kennis met René Oosting! Onze coördinator van groente en fruit staat elke dag in contact met onze telers. Meebouwen aan duurzame relaties en meewerken aan vernieuwende landbouw zijn enkele punten die zijn werk zo leuk maken.

image

Bijenbaas, Ekoplaza en de telers brengen meer bijen in de keten

Samen bouwen aan een sterke keten staat bij ons centraal. Bijenbaas zet bijenkasten om bij te dragen aan natuur- en bijenbehoud en dit jaar plaatsen ze kasten bij de telers die samenwerken met Ekoplaza. Onze AGF-inkoper René Oosting en imker Jessica vertellen je meer.

voedselverspilling

Jaarlijks gaat er in Nederland door voedselverspilling ruim 2 miljard kilo voedsel verloren. Dit gebeurt bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in horeca, maar ook in supermarkten en uiteindelijk bij consumenten thuis. Bij Ekoplaza wordt er hard gewerkt om voedselverspilling zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doen we door hechte samenwerkingen in de keten, maar ook door bijvoorbeeld voedsel te redden wat anders geen bestemming heeft. 

image

Een overschot aan bloemkool

Een paar weken geleden vertelden we over het tekort aan bloemkolen, omdat ze niet hard genoeg groeiden. Nu zijn ze plots allemaal tegelijk klaar voor de verkoop!

image

Het is winter in Spanje!

Wist je dat in de wintermaanden de meeste biologische groenten uit Spanje komen? Juist nu ligt er een ongekend dik pak sneeuw en zijn de temperaturen op verschillende plekken gedaald tot ver onder nul.