Bij Ekoplaza vind je geen onnatuurlijke conserveringsmiddelen. Ook niet een beetje.
Door het gebrek aan budget, creativiteit en innovatievermogen worden kant-en-klaar maaltijden vaak gemaakt met flink bewerkte grondstoffen, waarvan de smaak en structuur opgeleukt wordt met suiker, vet, zout en allerlei onuitspreekbare toevoegingen. Gebruik van conserveermiddelen zorgt voor lange houdbaarheid.
Vers uit de keuken van Marqt
Onze maaltijden worden bereid zonder conserveermiddelen, kunstgrepen en onnodige toevoegingen zoals smaakversterkers. De chefs uit de keuken van Marqt maken elke dag verse soepen en maaltijden. Zonder poedertjes, pakjes of onnatuurlijke smaakstoffen, maar met smaakvolle gorenten en kruiden, rechtstreeks van het land. Doordat de keuken in hetzelfde pand zit als het hoofdkantoor en het magazijn van Ekoplaza, zijn alle ingrediënten al vers in huis. Dat scheelt een hoop vervoer én zorgt voor superverse producten.
Voor voedselveiligheid en om bacteriegroei tegen te gaan, maken we gebruik van ingrediënten van natuurlijke oorsprong, zoals gebufferd azijn. Daarmee wordt niet alleen de houdbaarheid van een maaltijd verlengd, maar worden ook eigenschappen, zoals kleur, geur en smaak gevrijwaard. Verder bereiken we koelverse houdbaarheid door technologie te gebruiken zoals versneld terugkoelen. Er zijn zelfs een aantal nieuwe methodieken die dit nog verder kunnen oprekken. Door deze methodieken te combineren met de juiste biologische grondstoffen kan het toevoegen van potentieel ongezonde conserveermiddelen zoals nitriet en benzoëzuur achterwege blijven.
Soep, alsof hij thuis gemaakt is
Elke dag wordt er in de Marqt keuken zo'n 750 liter soep gemaakt. Nadat de bouillon, gemaakt van verse kruiden en specerijen, een nachtje heeft getrokken, gaat de volgende dag de groente erbij. Even pureren, proeven en klaar! Verser kan niet. En tóch kan je de soep een paar weken bewaren. Chef Niek legt uit hoe dat kan: "We hebben een hele slimme manier om de verpakkingen te vullen. We gieten de soep in de bekers als hij nog kokendheet is, 85 graden. Deksel erop en meteen die pot ondersteboven. Dan pasteuriseert de soep op een natuurlijke manier. Twee dagen nadat wij de soep hebben gekookt, staat 'ie bij Ekoplaza in de winkel en is daarna nog minimaal twee weken houdbaar."
Samen met ons team, telers, leveranciers en jou als klant werken we aan een voedselketen waarin alles klopt. Door samen goed te kiezen, veranderen we de wereld. Bord voor bord, karretje voor karretje, mandje voor mandje. Bij Ekoplaza gaan de principiële keuzes die we maken áltijd vóór het commerciële belang. Wij veranderen onze principes niet. Ook niet een beetje. Benieuwd naar welke principiële keuzes wij nog meer maken?