img

samen voor spelt uit Nederland

Bekijk initiatief


img

Ekovrienden in actie voor een agroforest

Bekijk resultaat 


img

Een warm welkom aan De 10.000e ekovriend

Over de lancering


img

De winkel van Pelle in alkmaar 

 Meer hierover


Hé Ekovriend! Fijn dat je met ons mee doet. Want met hoe meer we zijn, hoe meer we voor elkaar krijgen. Samen kunnen we met de dagelijkse boodschappen de wereld veranderen. Of op z'n minst een beginnetje maken. En het leuke is; het kan al met kleine beetjes, kleine stapjes!

help mee met het speltproject

Ekoplaza kiest bij voorkeur voor producten van dichtbij en uit een transparante keten. Sommige producten worden echter nauwelijks in Nederland geteeld, zoals spelt. Om de afstand die spelt aflegt tussen productie en consumptie korter te maken, zijn wij samen met de Meesters van de Halm en Agrifirm een speltproject gestart om de voedselkilometers te beperken. 

ekoplaza-biologisch-joriskollewijn

Om genoeg spelt te kunnen oogsten voor de producten van de Meester van de Halm en het Ekoplaza huismerk, werken we binnen dit project met vijf verschillende telers samen. Met deze telers wordt gekeken hoe de biodiversiteit en vruchtwisseling kan worden gestimuleerd. Door op hetzelfde stukje grond na elke oogst een ander gewas te telen, wordt de bodem en het leven erin steeds sterker. Onze biologische telers wisselen daarvoor af met bekende én nieuwe gewassen. Het telen van een graansoort zoals spelt is een waardevolle afwisseling hierin. 

 Het Nederlandse spelt dat op biologische wijze geteeld wordt door deze boeren, wordt vervolgens bij de Meesters van de Halm in het Brabantse Heeswijk Dinther gebracht. Hier wordt het verwerkt tot vlokken en verschillende soorten muesli. Zonder een gezonde afzet van speltproducten, biedt de Nederlandse speltproductie geen toekomst. Daarom zetten we samen met Ekovrienden de schouders er onder. Lever je Eko's in voor speltproducten van Meesters van de Halm of het Ekoplaza huismerk. Zo stimuleren we samen de speltproductie!

Nog geen Ekovriend?
Meld je aan!

Spelt uit Nederland


Ekovrienden redden appels

Appels met een vlekje komen niet meer in de winkel terecht. Mara dat vinden wij zonde van die heerlijke, met liefde geteelde appels. We gebruiken de appels al in ons Puur NL sap, maar we wilden nog meer appels redden. Daarom zijn we een Ekovriend-project gestart. Als Ekovriend kon je kiezen voor het sap van Puur NL en zo de appels redden. En met succes! Met gespaarde punten zijn vele liters sap verworven. Zo zijn we samen verspilling tegengegaan en is de inspanning van Maaike niet voor niets geweest. 

Meer over dit initiatief

Ekovrienden in actie voor een agroforest

In 2022 hebben Ekovrienden laten zien dat biologisch winkelen heel goed samengaat met liefde voor duurzame projecten. Samen met iedereen die zich het afgelopen jaar heeft aangesloten, is er volop gedoneerd om de agroforestry op het landgoed De Koekoek van teler Pipie Smits van Oyen uit te breiden. We hebben met z’n allen de schouders eronder gezet met een geweldig resultaat voor de natuur!

Meer over dit initiatief

koolraapteler-pipie-smits