img

Ekovrienden nemen kijkje bij de boer

Op bezoek bij teler Maaike


img

Samen leggen we meer CO2 vast

Over koolstofboeren


img

Een warm welkom aan Ekovrienden

De lancering


img

Ekovrienden halen spelt naar Nederland

Bekijk initiatief


Hé Ekovriend! Fijn dat je met ons mee doet. Want met hoe meer we zijn, hoe meer we voor elkaar krijgen. Samen kunnen we met de dagelijkse boodschappen de wereld veranderen. Of op z'n minst een beginnetje maken. En het leuke is; het kan al met kleine beetjes, kleine stapjes!


Samen bereiken we meer

De route met Ekovrienden loopt nét even anders. Buiten de gebaande paden. Door de natuur. Voor de rest uit. Op weg naar een betere wereld. En het leuke? Jij kunt gewoon met ons meelopen. 

Samen helpen we de natuur een handje en maken we de wereld een stukje mooier. Doe je mee?

Word Ekovriend 

ekoplaza-biologisch-ekovriend-evenement-maaike-twisk-dronten-kijkje
ekoplaza-biologisch-carbonfarming-koolstofboeren

Samen leggen we meer CO2 vast

Waarom zou je je CO2-uitstoot compenseren met de aanplant van bomen aan de andere kant van de wereld, als je dat ook bij eigen telers kunt doen? Ekoplaza gaat samen met Ekovrienden lokaal CO2 vastleggen, bij 6 van onze boeren gevestigd in Nederland. Onze Ekovrienden betrekken we graag bij dit project. Zij kunnen Eko's doneren aan een project bij hen in de buurt en helpen de CO2 van de boodschappen te compenseren door onder andere bomen te planten bij onze eigen telers. 

Meer over het project

Geniet van vriendenvoordeel

Als Ekovriend ontvang je bij elke euro boodschappen, zowel in de winkel als online, minimaal één punt. Bij verschillende producten welke maandelijks wisselen krijg je zelfs extra Eko's per bestede euro! 

  • Eko’s inwisselen? Je bepaalt zelf wat je met je Eko’s doet. Wissel ze in voor gratis boodschappen, speciale korting of doneer ze aan een duurzaam project of goed doel. Lees meer over het inwisselen van Eko's.
  • Profiteer van vriendenprijzen. Als Ekovriend profiteer je van speciale aanbiedingen en ontvang je korting op je verjaardagsboodschappen. Echte vriendenprijsjes dus. 
  • Je kassabon online! De kassabonnen van al je aankopen, zowel in de winkel als online, verschijnen automatisch in jouw profiel en wanneer jij het aangeeft óók in je mailbox. Je hebt dus geen bonnetje meer nodig! Zo besparen we papier en zorgen we samen voor minder afval. 
ekovriend
Mijlpalen van Ekovrienden
ekoplaza-biologisch-spelt-meestersvandehalm

Ekovrienden halen graanteelt naar Nederland

Samen met 5 telers en onze Ekovrienden blazen we de graanteelt in Nederland nieuw leven in. Dat is niet alleen goed voor de voedselkilometers maar ook heel belangrijk voor de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid in Nederland. De spelt die nu geteeld wordt, wordt bij Meesters van de Halm in het Brabantse Heeswijk-Dinther geplet en verwerkt in verschillende soorten muesli. Dankzij Ekovrienden hebben we hier afgelopen jaar een groot succes van kunnen maken.

Meer over dit initiatief

Ekovrienden voor meer mobiele kippenkarren

Samen met Ekovrienden hebben we boeren gestimuleerd om hun boerderij te verrijken met mobiele kippenkarren. Hierdoor kunnen de boeren meer zelfvoorzienend zijn in biologische mest, waarmee we meer kringloop in het bedrijf brengen. Bovendien zorgt het voor extra inkomenszekerheid voor de boer. Ekovrienden wisselden massaal hun Eko's in voor GeluksVogel eitjes. 

Meer over dit initiatief

ekoplaza-biologisch-geluksvogel-mobielekippenkar-1

Ekovrienden redden appels van verspilling

Samen met Ekovrienden hielpen we begin dit jaar Maaike Bischot van Boomgaard Twisk van de minder mooie appels af. Deze appels worden verwerkt in heerlijk sap van PuurNL. Ekovrienden kwamen hiervoor massaal in actie en ruilden Eko’s om voor sap. Zo zijn we samen verspilling tegen gegaan en was alle inspanning van Maaike niet voor niets. Samen hebben we maar liefst 6.750 kilo appels hebben gered van verspilling.

Meer over dit initiatief

Ekovrienden zorgen voor een agroforest

Ekovrienden hebben laten zien dat biologisch winkelen heel goed samengaat met liefde voor duurzame projecten. Samen met iedereen die zich in 2022 als Ekovriend heeft aangesloten hebben we het agroforestry op het landgoed De Koekoek van teler Pipie Smits van Oyen uitgebreid. We hebben met z’n allen de schouders eronder gezet met een geweldig resultaat voor de natuur!

Meer over dit initiatief

koolraapteler-pipie-smits

image

Speltproject zorgt voor lokale productie én meer vruchtwisseling

Producten zoals spelt, worden vanwege arbeidskosten nauwelijks in Nederland geteeld. Om de afstand die spelt aflegt tussen productie en consumptie korter te maken, start Ekoplaza een speltproject om voedselkilometers te beperken. 

image

Een geslaagde middag met Ekovrienden bij Maaike!

Samen met Ekovrienden hielpen we begin dit jaar Maaike Bischot van Boomgaard Twisk van de minder mooie appels af. Zo zijn we samen verspilling tegen gegaan en was alle inspanning van Maaike niet voor niets. Om te vieren dat we maar liefst 6750 kilo appels hebben gered van verspilling, nodigden we alle Ekovrienden uit voor een uniek kijkje bij de boer. Afgelopen zaterdag was het zover!

image

Samen vergroten we onze impact

Ekoplaza kiest bij voorkeur voor producten van dichtbij en uit een transparante keten. Sommige producten worden echter nauwelijks in Nederland geteeld, zoals spelt. Om de afstand die spelt aflegt tussen productie en consumptie korter te maken, zijn wij samen met de Meesters van de Halm en Agrifirm een speltproject gestart om de voedselkilometers te beperken.

image

Ekovrienden in actie voor een agroforest

In 2022 hebben Ekovrienden laten zien dat biologisch winkelen heel goed samengaat met liefde voor duurzame projecten. Samen met iedereen die zich het afgelopen jaar heeft aangesloten, is er volop gedoneerd om de agroforestry op het landgoed De Koekoek van teler Pipie Smits van Oyen uit te breiden. We hebben met z’n allen de schouders eronder gezet met een geweldig resultaat voor de natuur.

image

Recht op transparantie: ook daar heb je Ekovrienden voor

Om klimaatverandering en verlies van biodiversiteit tegen te gaan wil Europa vóór 2030 het gebruik van gif en kunstmest fors terugdringen. Eén van de ambities is het stimuleren van biologische landbouw. Maar de Europese Commissie wil nu ook de regels voor nieuwe vormen van gentechnologie gaan versoepelen. Annemarie Kruize van biologisch zaadveredelingsbedrijf De Bolster zet daar haar vraagtekens bij.