samen leggen we meer co2 vast

Waarom zou je je CO2-uitstoot compenseren met de aanplant van bomen aan de andere kant van de wereld, als je dat ook bij eigen telers kunt doen? Ekoplaza haalt lokaal CO2 uit de lucht, bij 6 van onze boeren gevestigd in Nederland.
samen bereiken we meer
Onze Ekovrienden betrekken we graag bij dit project. Doneer je Eko’s aan een project bij jou in de buurt en help de CO2 van jouw boodschappen te compenseren door onder andere bomen te planten bij onze eigen telers. Naast de compensatie van CO2 leveren de bomen ook fijne schaduwplekken voor de koeien, breken ze de wind en kunnen we er binnenkort ook nog van oogsten. Als dat geen win-win- win is!
Koolstof vastleggen in de bodem
Vanuit de ambitie om - op de kortst mogelijke termijn - 100% klimaatneutraal te opereren, ondertekende Ekoplaza een langdurige overeenkomst met 6 boeren om CO2 vast te leggen via Carbon Farming. Koolstofvastlegging in de bodem heeft agrarische voordelen: het zorgt voor een goede bodemstructuur, een verbeterde waterhuishouding en een divers bodemleven. Maar dat niet alleen. Ook zorgt koolstofvastlegging ervoor dat CO2 uit de atmosfeer wordt vastgelegd in de bodem.

1 kilo CO2 staat gelijk aan...
Voor 250 Eko's halen onze boeren zo'n 33 kilo CO2 uit de lucht.
Één kilo CO2 staat gelijk aan:
- 4,5 kilometer rijden met de auto
- 150 plastic tassen
- 50 gram rundvlees
- 1 keer de was drogen in de droger
Onze mijlpalen
De route met Ekovrienden loopt nét even anders. Buiten de gebaande paden. Door de natuur. Voor de rest uit. Op weg naar een betere wereld. En het leuke? Jij kunt gewoon met ons meelopen.
Samen helpen we de natuur een handje en maken we de wereld een stukje mooier. Doe je mee?

Maak kennis met onze koolstofboeren!
Pipie Smits van Oyen - De Koekoek
📍 Drimmelen (Noord-Brabant)
Pipie runt samen met haar zoon Gijs een landbouwbedrijf. Met hulp van Ekovrienden hebben zij een eerste start gemaakt met de aanleg van een voedselbos. Er zijn bomen geplant en bloemranden aangelegd, zodat de biodiversiteit structureel wordt gesteund. Bij de Koekoek wordt bos en landbouw gecombineerd. Zo heeft Pipie fruitbomen geplant met bessenstruiken eronder en in een ander weiland zijn notenbomen, kastanjes, eiken en beuken gezet. Die bomen binden CO₂ en ze houden ook het water vast. Onder de bomen kunnen varkens scharrelen en op warme zomerdagen vinden koeien er schaduw.


Harrie van den Elzen - Biofruit
📍 Zeeland (Noord-Brabant)
Onze teler Harrie verbouwt met passie en liefde appels en peren op biodynamische wijze. Tussen de appelbomen van Harrie staat het gras hoog. De boomgaard is voorzien van bloemenstroken en een paddenpoel. Dit trekt waardevolle insecten aan als bijen en sluipwespen en zorgt voor een hogere biodiversiteit en CO2-reductie. Harrie heeft maar liefst 150 hoogstamfruitbomen, ook oude rassen. Zo leggen we CO2 vast, verbeteren we de biodiversiteit en zorgen we voor een toekomstbestendige verbinding.

Joris Kollewijn - De Lepelaar
📍 Sint-Maarten (Noord-Holland)
Joris teelt verschillende groenten op biodynamische wijze, zo natuurlijk mogelijk. Joris legt onder andere CO2 vast door het gebruik van vaste dierlijke mest. Door mest te laten composteren krijgt het een vaste vorm, waardoor voorkomen wordt dat CO2 vrijkomt. Daarnaast maakt hij gebruik van compost die verrijkt wordt met allerlei producten van eigen bedrijf (zoals reststromen van fruit & groenten). Na een rustperiode wordt dit gebruikt op het land waardoor de bodem sterker wordt en CO2 vasthoudt.
Gerrit Marsman - De Eerste
📍 Marknesse (Flevoland)
Gerrit jr. is de derde generatie op het gemengde familiebedrijf. Langs de randen van de akkers staan kastanjes, wilgen, elzen, eiken en linden. Deze bomen veranderen het microklimaat, maar breken ook de wind en beschermen de gewassen. In de Noordoostpolder is het stikstofoverschot het laatste jaar gestegen. Uit onderzoek blijkt dat er bij De Eerste juist meer organische stof in de bodem zit, dan op een vergelijkbaar gangbaar bedrijf op dezelfde grondsoort. Gerrit zijn mooie biologische gewassen zorgen dus voor meer CO2-opslag in de bodem.


Familiebedrijf landgoed Mariënwaerdt
📍 Beesd (Gelderland)
Heerlijkheid Mariënwaerdt is een familielandgoed aan de rand van het Betuwse dorp Beesd. Onder leiding van Arnoud Kipping bevindt zich hier een groot gemengd agrarisch bedrijf met biologische akkerbouw, fruitteelt en vee. Ze leggen CO2 vast door het gebruik van compost: deze wordt verrijkt met producten van het eigen bedrijf en na een rustperiode wordt deze weer gebruikt op het land. Daarnaast laten ze diverse grassoorten groeien, waarna het vervolgens met rust wordt gelaten. Hierdoor blijft de CO2 in de bodem.
Tim Moerman - Loverendale ter Linde
📍 Oostkapelle (Zeeland)
Tim teelt op biodynamische wijze op zijn gemengd bedrijf. Appels, peren, koeien, kippen, bijen, bloemen en granen: je komt het allemaal tegen. Tim helpt als koolstofboer voor Ekoplaza CO2 vast te leggen door onder meer de biodiversiteit op zijn bedrijf te vergroten. Onder andere door strokenteelt: hierbij zijn de percelen telkens verdeeld in vakken van acht stroken van drie meter waarop verschillende gewassen groeien. Doneer jij je Eko’s aan het bedrijf van Tim? Dan stimuleer je deze manier van telen en draag je bij aan goed bodembeheer en meer biodiversiteit in Oostkapelle.


31 jan. 2024 gezonde bodem
Samen met Ekovrienden leggen we meer CO2 vast
Waarom zou je je CO2-uitstoot compenseren met de aanplant van bomen aan de andere kant van de wereld, als je dat ook bij eigen telers kunt doen? Ekoplaza gaat samen met Ekovrienden lokaal CO2 vastleggen, bij 6 van onze boeren gevestigd in Nederland.