Pipie Smits van oyen van de koekoek

Maak kennis met teler Pipie! Samen met haar man Marc en zoon Gijs runt zij gemengd bedrijf De Koekoek in Drimmelen. Aan de rand van de Biesbosch werkt zij met zorg en aandacht aan de lekkerste producten. Sinds 1999 teelt zij op biologische wijze verschillende groentes.

Van landbouwgrond naar agroforest

Een flink stuk landbouwgrond wordt omgezet naar een agroforest, een landbouwbos. Pipie: ‘Bos en landbouw gaan we op die plek combineren. We planten bijvoorbeeld fruitbomen met bessenstruiken eronder. En in een ander weiland zetten we notenbomen, kastanjes, eiken en beuken. Met die bomen binden we CO₂ en ze houden ook het water vast. Onder de bomen kunnen onze varkens scharrelen, en op warme zomerdagen vinden onze koeien er schaduw.’ Dankzij Ekovrienden zijn de eerste bomen inmiddels geplant!


Groenten geteeld door Pipie

Kubieke meters natuur sparen

Bij Ekoplaza gooi je niet alleen je winkelwagentje vol vitaliteit en gezondheid, maar je draagt ook bij aan bijzondere biodiversiteit, bijvoorbeeld op het bedrijf van Pipie. Bij elke euro boodschappen, zowel in de winkel als online, spaar je als Ekovriend Eko's. Die Eko punten kun je inwisselen tegen korting op je boodschappen of gratis producten, maar je kunt er ook kubieke meters biodiversiteit mee kopen. Voor 500 punten koop je nu een kubieke meter agroforest bij Pipie.

smits-vanoijen016

Recepten met de groenten van Pipie

De kringloop op het bedrijf

De Koekoek kenmerkt zich door een grote verscheidenheid. Naast de groenteteelt bestaat de landbouw ook uit vleesvee en akkerbouw. Ze proberen de kringloop rond te maken. Voor de akkerbouw is een vruchtwisseling met grasklaver een kostbaar goed.


De grasklaver wordt gegeten door de kudde koeien. De mest wordt weer aan het land teruggegeven en zorgt voor een goede start voor de akkerbouw gewassen. De groenten met een afwijkende vorm en de koolbladeren worden weer aan de koeien gevoerd. Zo komt al het voer voor de koeien van eigen bedrijf.