11 okt. 2023 nieuws

Een geslaagde dag met Ekovrienden bij Maaike!

img

Op zaterdag 7 oktober vond de allereerste Ekovrienden dag plaats op Boomgaard Twisk bij onze appelteler Maaike Bischot. Het was een prachtige, zonnige en ietwat winderige middag in de Flevopolder, waarop vrienden en familie samenkwamen bij de boer. 

Er viel voor jong en oud van alles te beleven: rondleidingen over de boomgaard, een kleine markt met allerlei lekkers afkomstig van de boerderij, een zithoek met versbereide soep, demonstaties met een ouderwetse appel-verssapper, een doolhof van appelkuubkisten voor de kinderen, een knutselhoek en springkussen, koffie met appeltaart van de warme bakker, versgeperste appelsap, boerenijs op hoorntjes en nog heel veel meer. 

ekoplaza-biologisch-ekovriend-evenement-maaike-twisk-appelsplukkenTijdens de rondleiding vertelt Maaike over haar biodynamische werkwijze. En dat is een interessante werkwijze! Want op haar boomgaard bepaalt de natuur het schema. Geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar bijvoorbeeld ongedierte bestrijden met natuurlijke vijanden. Alles op haar boomgaard begint en eindigt met een gezonde bodem. Dat het een gezonde bodem is, bewijst ze wel door te wroeten bij de wortels van een appelboom: de aarde zit tjokvol wormen die helpen de bodem lekker luchtig te houden. Kinderen kijken hun ogen uit en volwassen stellen vol interesse vragen.

Maaike laat de verschillen zien tussen de appelrassen zoals Santana en Boskoop die ze teelt. En ook het bijzondere ras nr. 251 komt aan bod; een kleine dieprode appel met een zachtzure smaak die exclusief voor Ekovrienden wordt geteeld. Maaike sluit de rondleiding af in een gedeelte van de boomgaard waar nog volop appels groeien. Onder het genot van een appeltje uit het vuistje, plukken Ekovrienden naar hartenlust. 


Ekovrienden in actie
Samen met Ekovrienden hielpen we begin dit jaar Maaike Bischot van Boomgaard Twisk van de minder mooie appels af. Deze appels worden verwerkt in heerlijk sap van PuurNL. Ekovrienden kwamen hiervoor massaal in actie en ruilden Eko’s om voor sap. Zo zijn we samen verspilling tegen gegaan en was alle inspanning van Maaike niet voor niets. Samen hebben we maar liefst 6750 kilo appels hebben gered van verspilling


Namens het Ekoplaza team en Maaike Bischot willen we alle Ekovrienden bedanken. Samen hebben we genoten van een bijzondere middag. En het zonnetje was de kers (of appel) op de taart! Ben je geen Ekovriend, maar wil je de volgende keer ook loeren bij één van onze boeren? Sluit je dan aan bij de club van Ekovrienden die al meer dan 100.000 leden telt. Bekijk in het Ekovriend album een sfeerimpressie van de dag.

Bekijk alle foto's