Teler Maaike Bischot van twisk boomgaard

Maaike Bischot teelt vol enthousiasme maar liefst 30 verschillende soorten biodynamische appels en peren in haar boomgaard. Klassieke bekende rassen zoals de Santana, maar ook de minder bekende appel '251'.

Samen gaan we verspilling tegen

Voor fruittelers is het in Nederland niet altijd makkelijk. Als er in een seizoen bijvoorbeeld veel neerslag valt, wordt de schil van de appels zo beschadigd dat ze niet meer geschikt zijn voor de winkel. Dat vinden wij zonde. We helpen Maaike van de minder mooie appels af door er heerlijk sap van te makken. Zo steunen we onze teler, gaan we verspilling tegen en geniet jij van de lekkerste producten.

Ekovrienden in actie 

Als Ekovriend kun jij dit oer-Hollandse appelsap verkrijgen met jouw gespaarde punten. Zo helpen we de telers en voorkomen we verspilling. Als je bijdraagt aan dit sympathieke project krijg je van ons een uitnodiging om in de loop van het jaar een kijkje te nemen in de boomgaard of om wellicht zelf appels te plukken bij Maaike. Ook zullen we helpen om nieuwe bomen te planten. Van welk ras? Dat bepalen we als Ekovrienden samen!

Eko's inwisselen voor sap

Appelsap
Demeter
GRATIS BIJ 150 PUNTEN

Appelsap

Puur nl - 750 Ml

Volgens de natuur

Bij Maaike bepaalt de natuur het schema. "Vogels hebben bijvoorbeeld eerder in de gaten dat appels rijp zijn om te plukken dan wij." Niet erg, want Maaike werkt puur natuur. Geen chemische bestrijdingsmiddelen, laat de natuur het zelf maar oplossen. En dat lukt goed. "Het meeste ongedierte heeft natuurlijke vijanden, zoals bepaalde vogels of insecten. Geven we die beestjes alle ruimte, dan hebben we van ongedierte geen last."

Vruchtbare samenwerking

In 2021 hebben we samen onze teler Maaike Bischot haar nieuwe boomgaard aangeplant. En wat was dat een mooi moment! De nieuwe aanplant heeft Maaike van A tot Z helemaal zelf uitgedacht. In 2019 is het project gestart, met de opkweek van erg bijzondere appelrassen. Waaronder het bijzondere ras nr 251; een kleine dieprode appel met een zachtzure smaak.

Maaike vertelt: “Alles begint en eindigt met een gezonde bodem waarin we planten. Dit kan alleen door af te wisselen in teelten. Na een jaar akkerbouw met onder andere knoflook en erwten, is het tijd om de appelbomen te planten. 


Afgelopen winter is de grond bevroren geweest en dat zorgt ervoor dat de aarde verkruimelt in onze hand wanneer we de bomen planten. De aarde zit tjokvol wormen die ons helpen de bodem lekker luchtig te houden. Samen met René Oosting, AGF-coördinator van Ekoplaza, heb ik de allereerste nr251 appelboom geplant. Een goed begin voor de boomgaard een vruchtbare samenwerking!”  

De boomgaard is volledig opgebouwd zonder plastic materialen. De prachtige Robinia houten palen zijn onbehandeld. Alleen de bast is eraf gehaald, waardoor elke paal uniek is. De palen en stokken – gemaakt van afval van scheepshout - zijn aan elkaar verbonden met ijzerdraad. Dit zorgt voor een prachtig gezicht.

Elstar appels

Elstar appels

Nederland - 600 Gram