biodynamische boomgaard van maaike bischot

In het Flevose Dronten staat Boomgaard Twisk, gerund door Maaike Bischot. Hier staan meer dan 30 verschillende soorten appel- en perenrassen, allemaal biodynamisch geteeld. Maaike's favoriet? De bijzondere nummer 251.

Volgens het ritme van de natuur

Bij Maaike bepaalt de natuur het werkschema. "Vogels hebben bijvoorbeeld eerder in de gaten dat appels rijp zijn om te plukken dan wij." Niet erg, want Maaike werkt puur natuur. Geen chemische bestrijdingsmiddelen, laat de natuur het zelf maar oplossen. En dat lukt goed. "Het meeste ongedierte heeft natuurlijke vijanden, zoals bepaalde vogels of insecten. Geven we die beestjes alle ruimte, dan hebben we van ongedierte geen last."

In 2021 hebben we samen onze teler Maaike Bischot haar nieuwe boomgaard aangeplant. En wat was dat een mooi moment! De nieuwe aanplant heeft Maaike van A tot Z helemaal zelf uitgedacht. In 2019 is het project gestart, met de opkweek van erg bijzondere appelrassen. Waaronder het bijzondere ras nr 251, de appel die Maaike aan het hart ligt.

"Een mooi paars-rood appeltje, mijn collega-boeren noemden het een ouderwetse appel. Niet te groot, lekker fris. De naam die we bedachten voor de appel sloeg nit aan en klanten bleven bij ons vragen naar 'die appel met dat nummer'. Het mooie is: je eet 'm hartstikke vers, want hij ligt een week nadat de appels hebben geplukt al in de winkel."

“Alles begint en eindigt met een gezonde bodem waarin we planten. Dit kan alleen door af te wisselen in teelten. Na een jaar akkerbouw met onder andere knoflook en erwten, is het tijd om de appelbomen te planten. De aarde zit tjokvol wormen die ons helpen de bodem lekker luchtig te houden.” 

Recepten met appeltjes


Ekovrienden massaal in actie 

Samen met Ekovrienden hielpen we in 2023 Maaike van de minder mooie appels af. Deze appels worden verwerkt in heerlijk sap van PuurNL. Ekovrienden kwamen hiervoor massaal in actie en ruilden Eko’s om voor sap. Zo zijn we samen verspilling tegen gegaan en was alle inspanning van Maaike niet voor niets. Samen hebben we maar liefst 6.750 kilo appels hebben gered van verspilling. 


Om alle Ekovrienden te bedanken werden ze allemaal uitgenodigd voor een gezellige middag op de boomgaard van Maaike. Het was een prachtige, zonnige en ietwat winderige middag in de Flevopolder, waarop vrienden en familie samenkwamen bij de boer. Er viel voor jong en oud van alles te beleven: rondleidingen over de boomgaard, een kleine markt met allerlei lekkers afkomstig van de boerderij en er kon zelf appels geplukt worden.

Een sfeerimpressie van de dag

Appelsap
Demeter

Appelsap

Puur nl - 750 Ml

image

Een geslaagde middag met Ekovrienden bij Maaike!

Samen met Ekovrienden hielpen we begin dit jaar Maaike Bischot van Boomgaard Twisk van de minder mooie appels af. Zo zijn we samen verspilling tegen gegaan en was alle inspanning van Maaike niet voor niets. Om te vieren dat we maar liefst 6750 kilo appels hebben gered van verspilling, nodigden we alle Ekovrienden uit voor een uniek kijkje bij de boer. Afgelopen zaterdag was het zover!