De weg naar plasticvrij

huismerk-plasticvrij

Een schone aarde betekent voor ons ook minder plastic. In supermarkten is plasticgebruik een belangrijk onderdeel van voedselveiligheid en gemak, maar plastic is de oorzaak van veel milieuproblemen. Wij denken dat het anders kan. De weg naar plasticvrij is onderdeel van onze missie. Want alleen samen krijgen we het plasticprobleem de wereld uit.


De weg naar plasticvrij

Al jaren werkt Ekoplaza hard aan het terugdringen van plastic in de winkels. We hebben al veel stappen gemaakt. Mede dankzij de intensieve samenwerking met de Plastic Soup Foundation. In 2018 openden we de allereerste plasticvrije pop-up store en Ekoplaza was de eerste supermarkt die zich uitsprak als voorstander van statiegeld. Tevens maakten we een actiefolder met enkel 100% plasticvrije producten. Om actief mee te kunnen praten en bij te dragen aan de grotere, maatschappelijke beweging richting plasticvrij zijn we in het Plastic Pact gestapt. Dat niet alleen, Ekoplaza wil meer doen. Want wil je echt van het plasticprobleem af, dan moet je stoppen met het gebruik ervan. Daarom streven we ernaar om in 2025 zoveel mogelijk plasticvrij zijn. En als er toch plastic gebruikt wordt? Dan moet dat recyclebaar zijn.

Alternatieven voor plastic

"We zetten al jarenlang in op plasticvrij als beste oplossing. Met enkel recyclebaar plastic los je het probleem niet op en kom je niet van het plastic af," vertelt Steven IJzerman, onze kwaliteitsmanager. "Wij zoeken juist naar alternatieven en we onderzoeken verschillende materialen. Zo verkopen we zuivel in statiegeldflessen van glas. En we bieden diverse granen en melen aan in papieren verpakkingen met een klein venster van doorzichtig papier."

Ekoplaza kijkt naar alternatieven voor niet-recyclebare verpakkingen. Denk hierbij aan plasticvrije verpakkingen gemaakt van rijstvezels, dat komt van de rijststengel. Normaal werd dit restproduct verbrand, maar wij maken er nu plasticvrije verpakkingen mee. En zo voorkomen we ook nog eens CO2 -uitstoot.

ekoplaza-kwaliteitsmanager-steven-ijzerman

Wel verpakt, geen plastic

Het weggooigedrag van de consument

Uiteindelijk ben jij als klant degene die de verpakking gebruikt. Daarom kijken we ook naar het weggooigedrag. En naar de co-benefit, dus wat is de verpakkingsfunctie ten opzichte van het totale product? Een composteerbare folie past goed bij een composteerbaar product, zoals groente en fruit. Maar is zo'n folie ook logisch bij muesli of komt er dan te veel extra verpakking in de compostbak? Logister is om dan een ander, liefst plasticvrij alternatief te vinden. Zeker omdat alle folies kleiner dan een A4 toch verbrand worden, ongeacht of deze composteerbaar zijn. 

De weggooiwijzer als hulpmiddel

De meeste impact heeft het als de consument het afval goed scheidt. Maar dat is best ingewikkeld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het onvoldoende duidelijk is hoe je als consument afval het best kan scheiden. Daarom proberen we het op onze verpakkingen zo goed mogelijk uit te leggen met deze handige icoontjes. 

weggooiwijzer-milieu-verpakkingen

Keuzeschema bij verpakkingen

Onze inkopers maken bij elke verpakking de afweging: Kunnen we het plasticvrij verpakken? Zo niet, kunnen we het in glas met statiegeld verpakken? 

Nee? Is er dan een verpakking mogelijk van recyclebaar glas, papier of metaal? Wanneer dat ook niet mogelijk is, rest er weinig keus en verpakken we het in plastic. Maar welke soort plastic past dan het beste bij het product?

Er is keuze voor een gecertificeerde composteerbare verpakking zonder chemische schadelijke toevoegingen. Óf keuze voor een plastic wat aangetoond goed recyclebaar is volgens KIDV recyclecheck.

Welke soorten plastic zijn er?

  • Biobased plastic is gemaakt van hernieuwbare materialen zoals suikerriet of maiszetmeel. Het is niet van aardolie gemaakt en dus duurzaam. Het kost wel landbouwgrond om te verbouwen.
  • Biodegradable plastics zijn plastics die afbreekbaar zijn (composteerbaar). Deze zijn er van duurzame materialen, maar ook van aardolie. Het materiaal is zo gecertificeerd dat het binnen 12 weken in een composteermachine afbreekt. Zoveel tijd krijgt het echter vaak niet en mogelijk niet alle verpakkingen composteren dan volledig.
  • Recyclebaar plastic kan opnieuw worden gebruikt. Consumenten recyclen in de praktijk slechts 50% van het plastic verpakkingsmateriaal, deels omdat het niet goed staat aangegeven of omdat de afvalverwerker het niet kan sorteren. De kwaliteit van het plastic gaat bij recyclen achteruit.

Vleesverpakking 90% minder plastic

Steven: "Wij hebben bijvoorbeeld voor ons vlees een papieren bakje ontwikkeld dat je lostrekt van de verpakking. Dat betekent 90% minder plastic. Maar uit onderzoek van Natuur&Milieu bleek dat dit onvoldoende duidelijk is en dat de consument het geheel bij het restafval gooit. Dat is heel jammer. Daarom proberen we het op onze verpakking zo goed mogelijk uit te leggen."

biovecci-vegaburger-vegetarisch-bbq

Vijf tips om minder plastic te gebruiken

Naast afval juist te scheiden, kan je ook op andere manieren je steentje bijdragen. Door bijvoorbeeld zo min mogelijk plastic te gebruiken. We helpen je op weg.  

  • Neem altijd een opvouwbaar boodschappentasje mee en gebruik herbruikbare groente- en fruittasjes en broodzakjes.
  • Neem een eigen (BPA-vrije) herbruikbare waterfles mee, deze kun je tegenwoordig op vele verschillende plekken vullen.
  • Kies voor verzorgingsproducten zonder nanoplastics. Rioolwaterzuiverings installaties kunnen deze niet filteren, waardoor het via jouw doucheputje in de zee beland. Ons gehele verzorgingsassortiment is vrij van micro- en nanoplastics.
  • Vervang het plastic in de keuken door Foodhuggers en Bee's Wraps. En vervang je shampooflessen voor zeepbars van Botanique.
  • Hou jij van een coffee to go? Zeg dan nee tegen plastic dekseltjes. Of beter nog: neem je eigen koffiebeker mee.
retulp-koffiebeker