Wel verpakt geen plastic

huismerk-plasticvrij

Een schone aarde betekent voor ons ook minder plastic. In supermarkten is plasticgebruik een belangrijk onderdeel van voedselveiligheid en gemak, maar plastic is de oorzaak van veel milieuproblemen. Wij denken dat het anders kan. Zo min mogelijk verpakken in plastic is een belangrijk onderdeel van onze missie.


Zoveel mogelijk plasticvrij

Al jaren werkt Ekoplaza hard aan het terugdringen van plastic in de winkels. Want wil je echt van het plasticprobleem af, dan moet je stoppen met het gebruik ervan. Daarom streven we ernaar om in 2025 zoveel mogelijk plasticvrij zijn. En als er toch plastic gebruikt wordt? Dan moet dat recyclebaar zijn.

Onze Keuze bij verpakken

Onze inkopers maken bij elke verpakking de afweging: kunnen we het product plasticvrij verpakken? Zo niet, kunnen we het in glas met statiegeld verpakken? Is dit niet mogelijk, is er dan een verpakking mogelijk van recyclebaar glas, papier of metaal? Wanneer dat ook niet mogelijk is, rest er weinig keus en verpakken we het in plastic. 

Kiezen voor plastic

Kiezen we voor plastic, dan kijken we welke het beste past bij het product. Er is keuze voor een gecertificeerde composteerbare verpakking zonder chemische schadelijke toevoegingen. Óf keuze voor plastic wat aangetoond goed recyclebaar is volgens KIDV recyclecheck. 

Alternatieven voor plastic

"We zetten al jarenlang in op plasticvrij als beste oplossing. Met enkel recyclebaar plastic los je het probleem niet op en kom je niet van het plastic af," vertelt Steven IJzerman, kwaliteitsmanager bij Ekoplaza. "Wij zoeken juist naar alternatieven en we onderzoeken verschillende materialen. Zo verkopen we verschillende basisproducten onder het merk Wisselwaar en zuivel in statiegeldflessen van glas. En we bieden diverse granen en meel aan in papieren verpakkingen met een klein venster van doorzichtig papier."

Bekijk assortiment in statiegeldflessen

ekoplaza-kwaliteitsmanager-steven-ijzerman

Verschillende biologische basisproducten zoals rijst, granola en peulvruchten vind je bij ons in een glazen statiegeldpot. Is je pot leeg? Dan wissel je 'm om voor een goedgevulde.

Noten & zaden muesli

Noten & zaden muesli

Wisselwaar - 525 Gram


Vijf tips om minder plastic te gebruiken

Naast afval juist te scheiden, kan je ook op andere manieren je steentje bijdragen. Door bijvoorbeeld zo min mogelijk plastic te gebruiken. Hoe? We helpen je op weg.  

  • Neem altijd een opvouwbaar boodschappentasje mee en gebruik herbruikbare groente- en fruittasjes en broodzakjes.
  • Kies voor biologische basisproducten van Wisselwaar, verpakt in glazen statiegeldpotten. Wanneer je pot leeg is, wissel je 'm om voor een goedgevulde. 
  • Neem een eigen (BPA-vrije) herbruikbare waterfles mee, deze kun je tegenwoordig op vele verschillende plekken vullen.
  • Kies voor verzorgingsproducten zonder nanoplastics. Rioolwaterzuiverings installaties kunnen deze niet filteren, waardoor het via jouw doucheputje in de zee beland. Ons gehele verzorgingsassortiment is vrij van micro- en nanoplastics.
  • Vervang plastic was- en schoonmaakflessen eens door refills. Zo kan je 1 fles vaak hergebruiken! En vervang je shampooflessen voor zeepbars van Botanique.
  • Hou jij van een coffee to go? Zeg dan nee tegen plastic dekseltjes. Of beter nog: neem je eigen koffiebeker mee.
retulp-koffiebeker

De weg naar plasticvrij

In het terugdringen van plastic heeft Ekoplaza de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt, mede dankzij de intensieve samenwerking met de Plastic Soup Foundation. In 2018 openden we de allereerste plasticvrije pop-up store en we maakten een actiefolder met enkel 100% plasticvrije producten. 

Een plasticvrije beweging

Ekoplaza was de eerste supermarkt die zich uitsprak als voorstander van statiegeld op flesjes en blikjes. Om actief mee te kunnen praten en bij te dragen aan de grotere, maatschappelijke beweging richting plasticvrij zijn we in het Plastic Pact gestapt. 

Volg onze weg naar plasticvrij

image

Ekoplaza focust het komende jaar op de recycling van verpakkingen

Natuur & Milieu onderzocht recentelijk de herbruikbare en recyclebare plastic verpakkingen in de grootste supermarkten van Nederland. Ook Ekoplaza kwam aan bod. Dagblad Trouw doet daar vandaag verslag van.

image

Plasticvrije huismerken

Steeds meer plastic afval drijft in de oceanen en zeeën. Door verwering en zonlicht valt dat in kleine stukjes uiteen met als gevolg: plastic soep. Door innovatieve composteerbare biomaterialen hebben we een milieuvriendelijker alternatief gevonden voor plastic verpakkingen.

image

Ekoplaza zet in op duurzame alternatieven

Op 28 februari 2018 opende Ekoplaza een plasticvrije pop-up store in Amsterdam. Het initiatief leverde veel connecties op en kennis die nu toegepast wordt in het huidige assortiment.

Voor vleesproducten en vleesvervangers heeft Ekoplaza een papieren bakje ontwikkeld dat je lostrekt van de plastic verpakking. Vervolgens kun je het afval scheiden wat zorgt voor 90% minder plastic.

Vers vega gehackt

Vers vega gehackt

Biovecci - 200 Gram

Welke soorten plastic zijn er?

  • Biobased plastic is gemaakt van hernieuwbare materialen zoals suikerriet of maiszetmeel. Het is niet van aardolie gemaakt en dus duurzaam. Het kost wel landbouwgrond om te verbouwen.
  • Biodegradable plastics zijn plastics die afbreekbaar zijn (composteerbaar). Deze zijn er van duurzame materialen, maar ook van aardolie. Het materiaal is zo gecertificeerd dat het binnen 12 weken in een composteermachine afbreekt. Zoveel tijd krijgt het echter vaak niet en mogelijk niet alle verpakkingen composteren dan volledig.
  • Recyclebaar plastic kan opnieuw worden gebruikt. Consumenten recyclen in de praktijk slechts 50% van het plastic verpakkingsmateriaal, deels omdat het niet goed staat aangegeven of omdat de afvalverwerker het niet kan sorteren. De kwaliteit van het plastic gaat bij recyclen achteruit.

De weggooiwijzer als hulpmiddel

De klant is degene die de verpakking gebruikt en daarom kijken we ook naar het weggooigedrag. De meeste impact heeft het als de consument het afval goed scheidt. Maar dat is best ingewikkeld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het onvoldoende duidelijk is hoe je als consument afval het best kan scheiden. Daarom proberen we het op onze verpakkingen zo goed mogelijk uit te leggen met handige icoontjes. 

weggooiwijzer-milieu-verpakkingen