biologische bananen van bionana

Onze bananen van het merk Bionana zijn bananen in de allerbeste vorm. Biologisch, lekker en duurzaam, met aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en een zo laag mogelijke ecologische footprint. Met inzet voor sociale gelijkheid en reducering van plastic in de keten. 

Bananen

Bananen

Dominicaanse republiek - 1 kg

Hoe kan Ekoplaza bananen zo verantwoord mogelijk inkopen?

Anders dan bij de appel, die afkomstig is van de bekende lokale telers wist Ekoplaza niet altijd waar de aangeleverde bananen precies vandaan kwamen. Van ver weg in ieder geval. Maar er was geen duidelijk overzicht wat betreft afkomst en welke verschillende partijen in de hele keten betrokken waren. Ekoplaza wilde dat alles beter inzichtelijk maken. Daarom is er een samenwerking aangegaan met het bio bananenmerk Bionana.

Gelijkheid

Bionana is een bijzondere banaan, en niet alleen vanwege de biologische aanpak. Bij Bionana is aandacht voor maatschappeijk verantwoord ondernemen en sociale gelijkheid. De bananen zijn afkomstig van Banamiel in de Dominicaanse Republiek, een coöperatie van telers met eigen plantages. Die zijn klein en middelgroot, maar iedere teler heeft evenveel zeggenschap en denkt mee over de dagelijkse gang van zaken op het bedrijf. 


Iedereen in de hele keten krijgt een eerlijke prijs voor zijn of haar bijdrage. Met de nadruk op haar. Want de organisatie besteedt behalve aan sociale gelijkheid ook veel aandacht aan vrouwenparticipatie. Veel vrouwen bekleden een leidinggevende functie, iets wat in de Caraïben niet altijd vanzelfsprekend is. 

natuurlijke ziektebestrijders 

De productie is volledig biologisch. De bemesting is natuurlijk en als ziektebestrijders gebruiken de boeren knoflook en chili. Het losgekomen bananenblad blijft onder de planten liggen en zorgt voor natuurlijke bemesting en een vruchtbare bodem. De biologische groei duurt daardoor wel wat langer, maar dat maakt de banaan alleen maar smaakvoller. Hoe langer aan de boom, hoe zoeter de banaan. Zo'n 24 dagen na de oogst liggen de bananen al bij Ekoplaza in het schap. Dat kan zo snel, omdat de Dominicaanse Republiek de laatste havenstop is tussen Latijns-Amerika en Rotterdam. De bananen reizen dus per boot en niet per vliegtuig. Een bewuste keuze om de ecologische footprint zo laag mogelijk te houden. Dat geldt ook voor de verpakkingsmaterialen: Bionana gebruikt in de hele keten zo min mogelijk plastic. 

image
image
image

Met respect voor de natuur

Het biologisch telen van de bananen laat een kleinere voetafdruk achter op onze kwetsbare planeet dan de gangbare teelt. Wanneer je een plantage betreedt, zie je direct of ze biologisch of plantaardig telen. Om de oogst te beschermen, worden witte zakken ingezet bij biologische teelt. De inhoud hiervan? Natuurlijke ziektebestrijders zoals knoflook en chili. Bij gangbare teelt zijn het blauwe zakken met synthetische chemicaliën. Deze zijn veel belastender voor het milieu. Bij gangbare teelt wordt vloeibaar synthetische mest gebruikt die bij een regenbui direct wegspoelt en ergens anders terecht komt. Om dit te voorkomen, worden stenen onder de planten gelegd. Niet nodig bij bio, waar de gevallen bananenbladeren onder de planten blijven liggen en de natuurlijke bemesting een vaste vorm heeft en zorgt voor voldoende vruchtbare bodem.

Let's grow together

Banamiel is een organisatie in de Dominicaanse Republiek die bestaat uit meerdere kleine en middelgrote plantages. De deelnemende plantages denken en doen mee in de dagelijkse gang van zaken van het bedrijf. Iedereen heeft een stem, hoe groot of klein de plantage ook is. Binnen de organisatie staan ook diversiteit en empowerment hoog op de agenda. En met succes! Veel vrouwen bekleden een leidinggevende functie, en dat is uniek in de Dominicaanse Republiek. 


De bananen zijn van de allerbeste kwaliteit en smaken zoals ze horen te smaken. Ze groeien volledig op de kracht van moeder natuur. Dat gaat wel eens net wat langzamer dan in gangbare teelt. Maar hoe langer het duurt tot de bananen rijp zijn, hoe langer ze aan de boom hangen en hoe zoeter ze smaken. De bananen komen rechtstreeks uit de Dominicaanse Republiek en zijn daarom zo kort mogelijk onderweg van plant naar schap. Daardoor smaken ze éxtra lekker!

Recepten met bananen