Samen vergroten we onze impact
Toen de graanteelt in Nederland nog floreerde, kon je bossen korenbloemen plukken tussen de akkers en zag het overal in het landschap wit van de kamille. Maar met de komst van aardappelen, suikerbieten en snijmais verdwenen niet alleen de granen uit Nederland, maar ook veel akkerkruiden, insecten en akkervogels. Daarom is het tijd voor verandering!
Ekoplaza kiest bij voorkeur voor producten van dichtbij en uit een transparante keten. Sommige producten worden echter nauwelijks in Nederland geteeld, zoals spelt. Om de afstand die spelt aflegt tussen productie en consumptie korter te maken, zijn wij samen met de Meesters van de Halm en Agrifirm een speltproject gestart om de voedselkilometers te beperken. Spelt uit Nederland heeft namelijk verschillende voordelen:
- Meer lokaal
Granen zijn relatief bewerkelijke gewassen. Door hogere arbeidskosten zijn ze in Nederland daarom grotendeels verdwenen. Samen met vijf telers en onze Ekovrienden blazen we de graanteelt in Nederland nieuw leven in. De geteelde spelt wordt bij de Meesters van de Halm in het Brabantse Heeswijk-Dinther geplet en verwerkt tot vlokken en verschillende soorten muesli. Hiermee verlagen we de voedselkilometers aanzienlijk. - Meer vruchtwisseling
Samen met de telers kijken we hoe we granen kunnen toevoegen aan hun vruchtwisseling. Wij bieden hen een eerlijke prijs en afzetgarantie. Granen zijn een rustgewas: ze vragen weinig van de bodem en zorgen voor bodemherstel tussen intensieve gewassen door. Door te variëren met zoveel mogelijk gewassen wordt de bodem, en het leven erin, steeds sterker. - Meer biodiversiteit
Met de teelt van granen geef je akkerkruiden, akkervogels en kleinere dieren, zoals wilde bijen, zandhagedissen en loopkevers, hun natuurlijke habitat terug. Landbouw en natuur versterken elkaar op die manier. En dat is hard nodig, want de landbouw heeft biodiversiteit nodig voor het bouwen van een robuuste en klimaatbestendige toekomst. Samen zorgen we ervoor dat korenbloemen en klaprozen de akkers weer kleur geven! - Meer kringloop
Na het oogsten van de graanproducten blijven de droge stengels over, het stro. De biologische veehouderij heeft relatief veel stro nodig omdat de dieren op een comfortabel bedje van stro liggen. De mest wordt, samen met het stro, uitgereden op het land. Om insleep van pesticiden te voorkomen gebruiken we hiervoor biologisch stro. Met het stimuleren van de Nederlandse graanteelt zorgen we ervoor dat stro niet meer geïmporteerd hoeft te worden. Dat scheelt dus 2x voedselkilometers.
Als supermarkt voelen wij ons verantwoordelijk om telers, verwerkende bedrijven en consumenten met elkaar te verbinden. Daarom starten we dit soort initiatieven. Door middel van afzetgarantie en eerlijke prijzen kunnen telers op ons vertrouwen. Eén van de telers die meedoet aan dit project is Joris Kollewijn. Je kent hem wellicht al, als onze teler van verschillende vollegrondsgroenten zoals bospeen, cavolo nero en rode kool. Maar ook als koolstofboer van Ekoplaza. Op zijn biodynamische boerderij in Sint Maarten (Noord-Holland) staat ook een koude, onverwarmde kas. Zo kan hij ons in elk seizoen van de lekkerste producten voorzien. Het stro dat overblijft van de granen gebruikt hij als bedje voor zijn koeien.
Onze andere spelttelers:
- Landgoed De Terp in Erichem teelt verschillende pompoenen voor Ekoplaza. Hierin zijn ze een echte specialist. Om de grond tussendoor rust te geven telen ze ook granen, waaronder spelt uit dit project.
- Geitenboerderij van de familie Tuenter in Groningen werkt zoveel mogelijk in een gesloten keten. Hiervoor verbouwen zij nagenoeg al het voer voor de dieren zelf en gebruiken het stro voor de geiten. De melk wordt onder andere weer gebruikt om Bastiaansen kaas van te maken.
- In de Flevopolder teelt Jan van Diepen verschillende groenten en peulvruchten. Een groot gedeelte hiervan vind je terug in de conserven van Ekoplaza. Jan werkt met een brede vruchtwisseling.
- Boelo Tijdens uit Nieuw-Beerta is een expert in het telen van graan. Met zijn kennis en ervaring levert Boelo een waardevolle bijdrage aan dit project. In de regio Groningen strijdt hij al jaren om de graanteelt opnieuw te laten floreren.
Tot en met 15 augustus kun je je Eko's inwisselen voor gratis speltproducten uit dit project, zoals speltvlokken en muesli.