biodynamische groente van De LEpelaar

Bij De Lepelaar in ’t Rijpje teelt Joris Kollewijn voor Ekoplaza verschillende groenten. Dit doet hij zo natuurlijk mogelijk, via biodynamische landbouw. Iedereen wint met de biodynamische landbouw. Behalve de landbouwgrond in ‘open lucht’ staat bij De Lepelaar ook een koude, onverwarmde kas. Zo kan men in elk seizoen, in vollegrond telkens een ander gewas telen.

Rode kool
Demeter

Rode kool

Nederland - 1 stuks

Een pionier in biodynamisch telen

Dat ze bij De Lepelaar biodynamisch telen, komt grotendeels door de compagnon van Joris, Jan Schrijver. Joris: "In 1971 nam hij het bedrijf van zijn vader over en werd pionier van deze landbouwvorm. Wij zijn altijd een uniek, kleinschalig bedrijf gebleven met een arbeidsintensieve manier van werken. De essentie van onze manier van werken is samenwerken met de natuur en de kosmos. Wij sturen niet bij met chemische middelen of kunstmest.


Door onze verscheidenheid aan teelten en keuze voor bepaalde rassen hoeft dat ook niet. Op ons bedrijf is het belangrijk de totale kringloop zo goed mogelijk gesloten te houden. Daarvoor werken we intensief samen met onder meer een biodynamisch veehouder twee kilometer verderop. Hij krijgt onze boeraardappels, grasklaver en stro voor zijn koeien, wij gebruiken zijn stalmest die we eerst composteren." 

ekoplaza-biodynamisch-joriskollewijn-delepelaar-koolstofboeren

COvastleggen

Joris is ook één van onze koolstofboeren. Hij legt onder andere COvast door het gebruik van vaste dierlijke mest. Door mest te laten composteren krijgt het een vaste vorm, waardoor voorkomen wordt dat CO2 vrijkomt. Daarnaast maakt hij gebruik van compost die verrijkt wordt met allerlei producten van eigen bedrijf. Na een rustperiode wordt dit gebruikt op het land waardoor de bodem sterker wordt en COvasthoudt.

Meer over ons koolstofboerenproject


ekoplaza-biodynamisch-joriskollewijn-bospeen

Lange slanke penen 

Bospeen groeit niet in het bos of in bossen, maar het zijn lange slanke penen, waar het groene loof aan wordt gelaten. De zoetige smaak maakt ze heerlijk om zo te eten of in combinatie met andere, frisse groenten. Joris Kollewijn teelt deze op biodynamische wijze, met alle liefde voor natuur en klimaat. Hij stuurt het teeltproces niet bij met chemische middelen of kunstmest, maar laat de natuur lekker z'n gang gaan. 

Een bijzondere koolsoort

Cavolo nero, ook wel palmkool genoemd, is een oorspronkelijk Italiaanse kool. Deze wintervaste groente groeit langzaam op een natuurlijke manier en slaat daardoor voldoende voedingsstoffen op. Ze groeien bij Joris in de volle grond en wanneer de onderste bladeren volgroeid zijn, worden ze geoogst. Vanuit het hart van de plant groeien weer nieuwe bladeren. Deze bijzondere koolsoort kan je roerbakken, blancheren en bakken maar ook lekker rauw eten.

ekoplaza-biologisch-dewaog-joepvandebool-cavolonero

Vogelvriendelijk

Biodynamisch boeren zonder chemisch-synthetisch gif en kunstmest is niet alleen voor ons als mens belangrijk. Ook vogels en insecten zijn er jaarrond bij gebaat. Samen met Vogelbescherming Nederland werkt De Lepelaar aan een gezond vogelbestand. Zo is voor de patrijs een wintervoedselveldje aangelegd; een akker met verschillende soorten graan die in de winter blijven staan voor bescherming en voedsel.

ekoplaza-biologisch-grutto-weidevogel