biodynamische groente van Frank de Koning

Frank is opgegroeid in de tuin; zijn vader teelde namelijk al komkommers. De vier verwarmde kassen van zijn biodynamisch glastuinbouwbedrijf bevinden zich allemaal op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Daar teelt hij knapperige puntpaprika, sappige tomaten, aubergines frisse komkommers.

Biodynamisch

Frank heeft bewust gekozen voor het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten vanwege het goede licht, de milde zachte winters en de niet te warme zomers. Dit komt de kwaliteit en smaak ten goede van de groenten die hij sinds 2000 biodynamisch teelt. Eén van de vereisten voor biodynamische groenten telen is dat de planten in de aarde staan en niet op substraat.

De allerlekkerste tomaten

Wilde tomaten? Frank temt ze moeiteloos. Hij teelt een unieke selectie van tomatenrassen uit de hele wereld. Ze zien er allemaal anders uit en smaken ook nog eens verschillend. "Goede producten, zoals onze tomaten, komen uit een omgeving waar de biodiversiteit op orde is', zegt Frank. "In onze kassen wonen al jaren kolonies mussen. Ze zijn zelf gekomen en gebleven. Blijkbaar voelen ze zich thuis in onze kassen. Ik ben blij met ze, want ze eten onder meer rupsen en pissebedden." Wij houden het  liever bij tomaten: vol vitamine C, lekker sappig en heerlijk zoet - zoals alleen Frank ze kan telen.

Biodynamische tomaten van Frank

Recepten met tomaat

ekoplaza-biodynamisch-dekoning-frankdekoning-komkommer

Oerkomkommers

Eigenlijk kwam de oerkomkommer per toeval in de kassen van teler Frank de Koning terecht; "We begonnen met het telen van de komkommer omdat we vanuit Engeland een vraag kregen van een klant. De teler daar in de buurt ging met pensioen en stopte met de oerkomkommer, dus werd mij gevraagd of ik dat over kon nemen. Eigenlijk had ik helemaal geen plek, maar ik huurde een oude kas en daar begon ik drie jaar geleden met de oerkomkommer.

Mediterrane aubergine van Hollandse bodem

In biodynamische teelt is vruchtwisseling heel belangrijk om de bodem gezond te houden. Dat is één van de redenen geweest waarom Frank is begonnen met aubergines telen. Deze zwart-paarse aubergine is gegroeid in de volle grond en heeft alle tijd gekregen om op smaak te komen. Deze mediterrane topper is dus gewoon een Hollandse, met liefde door Frank geteeld!

ekoplaza-biologisch-frankdekoning-aubergine
Aubergine

Aubergine

Nederland - 2 stuks

image
image

Biologisch-dynamische puntpaprika's

De planten van Frank staan met wortels in de aarde, dus niet in steenwol of een ander substraat. Ze groeien gewoon in hun eigen tempo, zonder kunstmest of kunstlicht. Frank volgt alle voorschriften van Demeter, want een vitale bodem en evenwichtige groeiomstandigheden zijn in de kassen net zo belangrijk als daarbuiten. Dankzij die optimale omstandigheden groeien de puntpaprika-plantjes, amper 40 centimeter groot, in de loop van het seizoen naar grote stuiken van bijna 4 meter hoog, waar van april tot en met oktober prachtige rode puntpaprika's van worden geplukt. En daar heeft Frank hulp hij: tienduizenden insecten en andere organismen die zorgen voor gezonde en sterke planten.

Puntpaprika

Puntpaprika

Nederland - 2 stuks

Recepten met puntpaprika