biodynamische groente van Frank de Koning

Frank is opgegroeid in de tuin; zijn vader teelde namelijk al komkommers. De vier verwarmde kassen van zijn biodynamisch glastuinbouwbedrijf bevinden zich allemaal op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Daar teelt hij knapperige puntpaprika, sappige tomaten, aubergines frisse komkommers.

Biodynamisch

Frank heeft bewust gekozen voor het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten vanwege het goede licht, de milde zachte winters en de niet te warme zomers. Dit komt de kwaliteit en smaak ten goede van de groenten die hij sinds 2000 biodynamisch teelt. Eén van de vereisten voor biodynamische groenten telen is dat de planten in de aarde staan en niet op substraat.

Mediterrane aubergine van Hollandse bodem

In biodynamische teelt is vruchtwisseling heel belangrijk om de bodem gezond te houden. Dat is één van de redenen geweest waarom Frank is begonnen met aubergines telen. Deze zwart-paarse aubergine is gegroeid in de volle grond en heeft alle tijd gekregen om op smaak te komen. Deze mediterrane topper is dus gewoon een Hollandse, met liefde door Frank geteeld!

ekoplaza-biologisch-frankdekoning-aubergine
Aubergine

Aubergine

Nederland - 2 stuks

Oerkomkommers

Eigenlijk kwam de oerkomkommer per toeval in de kassen van teler Frank de Koning terecht; "We begonnen met het telen van de komkommer omdat we vanuit Engeland een vraag kregen van een klant. De teler daar in de buurt ging met pensioen en stopte met de oerkomkommer, dus werd mij gevraagd of ik dat over kon nemen. Eigenlijk had ik helemaal geen plek, maar ik huurde een oude kas en daar begon ik drie jaar geleden met de oerkomkommer.

Wild Wonder tomaten

Teler Frank de Koning teelt de biologische Wild Wonder tomaten voor Ekoplaza. Deze mix van verschillende tomatenrassen symboliseert de oorspronkelijke genetische rijkdom van ons voedsel. Bij Wild Wonder worden diverse bijzondere rassen van over de hele wereld gebruikt. Alle tomaatjes zien er verschillend uit en smaken ook anders. Behalve lekker zoet, zijn ze vanwege het vitamine C gehalte ook nog eens erg gezond.

Komkommer
AANBIEDING

Komkommer

Nederland - 1 stuks

"Planten horen in de bodem en goede producten komen uit een omgeving waarin de biodiversiteit op orde is. Daar ontwikkelen zich sterke planten die minder vatbaar zijn voor schimmels en ziektes. Ingrijpen is dan veel minder nodig. Wij maken daarin duidelijke keuzes, zoals bloemenranden rondom de kassen. Deze trekken insecten aan die helpen bij het bestrijden van bijvoorbeeld luizen en witte vliegen. Al jaren wonen er kolonies mussen in onze kassen. Ze zijn zelf gekomen en blijkbaar vinden ze het een fijn thuis. Ik ben blij met ze, want ze eten onder andere de rupsen en pissebedden."

image
image

Biologische tomaten

Recepten met komkommer en tomaat

Biologisch-dynamische puntpaprika's

De planten van Frank staan met wortels in de aarde, dus niet in steenwol of een ander substraat. Ze groeien gewoon in hun eigen tempo, zonder kunstmest of kunstlicht. Frank volgt alle voorschriften van Demeter, want een vitale bodem en evenwichtige groeiomstandigheden zijn in de kassen net zo belangrijk als daarbuiten. Dankzij die optimale omstandigheden groeien de puntpaprika-plantjes, amper 40 centimeter groot, in de loop van het seizoen naar grote stuiken van bijna 4 meter hoog, waar van april tot en met oktober prachtige rode puntpaprika's van worden geplukt. En daar heeft Frank hulp hij: tienduizenden insecten en andere organismen die zorgen voor gezonde en sterke planten.

Puntpaprika

Puntpaprika

Spanje - 2 stuks

Recepten met puntpaprika