biologische aardbeien & rabarber van johan tielen

Johan Tielen en zijn vrouw Loes waren in het Noord-Limburgse America één van de pioniers in de biologische landbouw. Op de hier aanwezige zandgrond telen ze onze spinazie, aardbeien en rabarber. Geen makkelijk gewassen om biologisch te telen, maar Johan laat al jaren zien dat het kan. Zijn geheim: “Mijn zorg voor de bodem en tijd om de gewassen goed te behandelen."
Friszoete rabarber
Rabarber doet met zijn zoetzure smaak denken aan fruit, maar het hoort bij de groenten. Rabarber is maar kort verkrijgbaar, dus nu is de tijd om het te eten! Het is rijk aan vitamine K en gewoon ontzettend lekker. Heerlijk in compote, sauzen en baksels. Al jaren teelt Johan de rabarber voor ons, met de wortels in de grond. Daardoor zit de rabarber vol smaak!


Rabarber
Nederland - 500 Gram
2 49
Recepten met rabarber
Het lekkerste zomerfruit
Zeven jaar geleden kwamen de eerste aardbeien op het bedrijf, vertelt Johan. “Ekoplaza vroeg of we die wilden verbouwen. Ik ben altijd gek op aardbeien geweest, ik had er meteen zin in. Niet alleen omdat het zulk lekker fruit is, maar ook omdat het een interessante plant is om als kweker mee te werken. Hoe leg ik dat uit? Je hebt verschillende rassen en teeltsystemen. Er zijn aardbeienplanten waar je maar een keer van kunt oogsten en de zogenaamde doordragers, waar je van het voorjaar tot het begin van de herfst van kunt plukken."
De aardbeien van Johan groeien in de volle grond, onder tunnels. “De planten staan in de aarde en dat zorgt voor de beste smaak. Zoeter, dieper, gewoon veel lekkerder. Ik kan dat niet helemaal verklaren, dat is het mysterie van de natuur. Het perfecte oogstmoment bepalen we door elke dag te proeven, we selecteren op smaak. Nee, je hoort mij niet klagen." Johan plukt de aardbeien het liefst 's ochtends vroeg, als het in de tunnels nog niet zo warm is. "Dezelfde dag gaan ze naar de groothandel, de volgende dag liggen ze al in de winkel."
een duurzame verpakking
De aardbeitjes zitten in een nieuwe, duurzame verpakking van 100% recyclebaar FSC-gecertificeerd karton. Het doorzichtige venster is gemaakt van FSC-gecertificeerd cellulose; een natuurlijke grondstof gemaakt van houtpulp. Daardoor kan de verpakking volledig bij het oud papier worden weggegooid! Cellulose is een hernieuwbare grondstof en volledig biologisch afbreekbaar, wat bijdraagt aan een vermindering van de milieu-impact van onze verpakking. De heerlijke aardbeien worden zo op milieuvriendelijke wijze beschermt.


Aardbeien
Nederland - 200 Gram



Volle grond
De teelt van biologische aardbeien is een uitdagende ambacht, omdat de vruchten speciale zorg nodig hebben. Telers dienen dan ook te beschikken over gedegen kennis van teelttechnieken, rassen, bodem en ziektepreventie. Precies dié kennis die Johan allemaal heeft. We zijn erg blij met Johan, die het risico van biologische aardbeien telen aan durft. Hij gebruikt geen gif en teelt de aardbeien op zijn Limburgse land zoals dat vroeger ging: hun wortels staan in volle grond.
Bij aardbeien zonder gif is het risico op ziekten en plagen uiteraard hoger dan bij gebruik van veel chemische bestrijdingsmiddelen. Wij kiezen voor gifvrije aardbeien. Om dit mogelijk te maken nemen we samen de verantwoordelijkheid. We zijn we bereid om de risico’s te nemen en de golven samen met Johan en winkeliers op te vangen. Zodat hij ook volgend jaar weer lekkere biologische aardbeien wil telen!
Recepten met aardbeien
Wilde en snijspinazie
Om bijna jaarrond spinazie te kunnen oogsten, teelt Johan diverse rassen: vroege-, zomer- en late spinazie. Eind februari gaan de eerste planten de grond in. Zeker ’s zomers kan er binnen een paar weken worden geoogst. Zaaispinazie is voor de verpakte bladspinazie en in de zomer teelt Johan wilde spinazie. Die wordt met voet en al geoogst.

Spinazie
Nederland - 200 Gram
3 99
Vooruit denken met biologische landbouw
“Mijn vader was een gangbare teler met een kleine veestapel. Toen ik naar de HAS in Den Bosch ging, kwam ik voor het eerst in aanraking met de biologische landbouw. Dat vond ik een heel interessante denkwijze. Vers van school ging ik als 21-jarige bij mijn vader aan de slag. Toen ik zijn bedrijf had overgenomen, heb ik mij verder in het biologische verdiept en besloten dat dit mijn manier van telen is."
"Ik kies ervoor duurzaam te werken zodat niet alleen ik, maar ook mijn kinderen nog kunnen boeren. Ik teel op bestelling van de klant. In die planten steek ik al mijn energie in plaats van zo snel mogelijk heel veel oogsten. Ik kies niet voor kwantiteit maar voor kwaliteit,” aldus Johan.