biologische rabarber en aardbeien van johan tielen

Johan Tielen en zijn vrouw Loes waren in het Noord-Limburgse America één van de pioniers in de biologische landbouw. Op de hier aanwezige zandgrond telen ze onze spinazie, aardbeien en rabarber. Geen makkelijke gewassen om biologisch te telen, maar Johan laat al jaren zien dat het kan. Zijn geheim: “Mijn zorg voor de bodem en tijd om de gewassen goed te behandelen."

ekoplaza-biologisch-johan-puurnl-loes-tielen-aardbeien-teler-boer-plant

Samen ondernemen

Bij aardbeien zonder gif is het risico op ziekten en plagen uiteraard hoger dan bij gebruik van veel chemische bestrijdingsmiddelen. Wij kiezen voor aardbeien zonder chemische middelen. Om dit mogelijk te maken nemen we samen de verantwoordelijkheid. We zijn we bereid om de risico’s te nemen en de golven samen met Johan en winkeliers op te vangen. Zodat hij ook volgend jaar weer lekkere biologische aardbeien wil telen!

Echte AARDbeien

De teelt van biologische aardbeien is een uitdagende ambacht, omdat de vruchten speciale zorg nodig hebben. Telers dienen dan ook te beschikken over gedegen kennis van teelttechnieken, rassen, bodem en ziektepreventie. Precies dié kennis die Johan allemaal heeft. We zijn erg blij met Johan, die het risico van biologische aardbeien telen aan durft. Hij gebruikt geen gif en teelt de aardbeien op zijn Limburgse land zoals dat vroeger ging: hun wortels staan in volle grond. 

Mysterie van de natuur

Zeven jaar geleden kwamen de eerste aardbeien op het bedrijf, vertelt Johan. “Ekoplaza vroeg of we die wilden verbouwen. Ik ben altijd gek op aardbeien geweest, ik had er meteen zin in. Niet alleen omdat het zulk lekker fruit is, maar ook omdat het een interessante plant is om als kweker mee te werken. Hoe leg ik dat uit? Je hebt verschillende rassen en teeltsystemen. Er zijn aardbeienplanten waar je maar een keer van kunt oogsten en de zogenaamde doordragers, waar je van het voorjaar tot het begin van de herfst van kunt plukken."

De aardbeien van Johan groeien in de volle grond, onder tunnels. “De planten staan in de aarde en dat zorgt voor de beste smaak. Zoeter, dieper, gewoon veel lekkerder. Ik kan dat niet helemaal verklaren, dat is het mysterie van de natuur. Het perfecte oogstmoment bepalen we door elke dag te proeven, we selecteren op smaak. Dus nee, je hoort mij niet klagen," aldus Johan. 

Hij plukt de aardbeien het liefst 's ochtends vroeg, als het in de tunnels nog niet zo warm is. "Dezelfde dag gaan ze naar de groothandel, de volgende dag liggen ze al in de winkel."

Recepten met aardbeien


Friszoete rabarber

Rabarber doet met zijn zoetzure smaak denken aan fruit, maar het hoort bij de groenten. Rabarber is maar kort verkrijgbaar, dus neem het ervan zo  lang het er is. Het is rijk aan vitamine K en heerlijk in compote, sauzen en baksels. Al jaren teelt Johan de rabarber voor ons, want deze is simpelweg het allerlekkerst!

ekoplaza-biologisch-johan-tielen-rabarber-teler-boer
Rabarber

Rabarber

Nederland - 500 Gram

Recepten met rabarber


ekoplaza-biologisch-biobrothers-johantielen-spinazie-1

Wilde- en snijspinazie 

Om bijna jaarrond spinazie te kunnen oogsten, teelt Johan diverse rassen: vroege-, zomer- en late spinazie. Eind februari gaan de eerste planten de grond in. Zeker ’s zomers kan er binnen een paar weken worden geoogst. Zaaispinazie is voor de verpakte bladspinazie en in de zomer teelt Johan wilde spinazie. Die wordt met voet en al geoogst. 

Spinazie

Spinazie

Nederland - 200 Gram

Recepten met spinazie