Tim Moerman van loverendale ter linde

Tim runt het biologisch-dynamische bedrijf Loverendale Ter Linde in het Zeeuwse Oostkapelle. Hij begon als stagiair en runt nu ruim zeven jaar het bedrijf. Ze voldoen aan alle eisen van het Demeter-keurmerk. Hij teelt voor ons de lekkerste appels en peren.

Zeeuwse Conference peren

Boomgaard Ter Linde in Oostkappelle is één van de oudste biologisch-dynamische bedrijven. De boomgaard is uitgegroeid tot 15 hectare appels en 12 hectare peren, waarvan veel de weg vinden naar Ekoplaza. Zoals de Conference, de populairste handpeer van Nederland. Deze is bij Ter Linde helemaal op zijn plek, want de boom is gek op een zeeklimaat en staat graag met zijn voetjes in de kleigrond.

Conference peren
Demeter
VAN-VOOR ACTIE

Conference peren

Nederland - 600 Gram

gesloten kringloop

Tim is de aangewezen persoon om uit te leggen wat het Demeter-keurmerk eigenlijk betekent. "Zoals veel biodynamische bedrijven is ons bedrijf gemengd. We combineren akkerbouw met veeteelt; we hebben koeien, kippen, een paar varkens en een heleboel bijen. Het bedrijf vormt een gesloten keten, dus de mest van de dieren gebruiken we bij de planten en de snoeiresten gaan als voer naar de dieren."


Het gaat om het combineren van de energie van planten en dieren. "Het klinkt misschien zweverig, en ik kan het ook niet beter uitleggen: als op een perceel ook dieren worden gehouden, dan kun je dat op een of andere manier merken. Ook als je de dieren niet ziet of hoort, weet je dat ze er zijn of zijn geweest. Dat heeft een gunstig effect."

Elstar appels
Demeter
VAN-VOOR ACTIE

Elstar appels

Nederland - 600 Gram

biodynamische principes

Ouderwets? Hocus pocus? Dat is biodynamie zeker niet, en al helemaal niet zoals Tim het uitlegt. "Mensen hier in de buurt, zeker traditionele boeren, zullen wel eens raar naar ons kijken. Daar trek ik me niets van aan. Mijn doel is duidelijk: deze plek beter achterlaten dan we 'm vonden. En dit is de enige manier waarop ik dat kan doen."

Recepten met appels en peren