Tim Moerman van loverendale ter linde

Laat je niet misleiden door de indrukwekkende baard en krullenbos van bioboer Tim Moerman. Hij is absoluut geen zweefkees, maar een nuchtere vent die precies weet waarom hij biologisch-dynamisch boert. "Het moet tot in de details kloppen, van de bijenstal tot de bekertjes voor de coffee to go."

Santana appels
Demeter

Santana appels

Nederland - 600 Gram

Ruimte voor
diereigen gedrag

De afgelopen eeuw was het in de gangbare melkveehouderij de normaalste zaak van de wereld: kalf en koe werden direct na de geboorte gescheiden. Dit gebeurt nog steeds op grote schaal. De tijden zijn echter aan het veranderen, steeds meer bioboeren kiezen voor een 'kalfje bij de koe' aanpak. Zo heeft ook Tim de overstap gemaakt. 

Tim over kalf-bij-koe

ekoplaza-biologisch-kalf-koe-melk

Het oudste biodynamisch bedrijf

Ouderwets? Hocus pocus? Dat is biodynamisch zeker niet, en al helemaal niet zoals Tim het uitlegt. "Mensen hier in de buurt, zeker traditionele boeren, zullen wel eens raar naar ons kijken. Daar trek ik me niets van aan. Mijn doel is duidelijk: deze plek beter achterlaten dan we 'm vonden. En dit is de enige manier waarop ik dat kan doen."

Tim is de aangewezen persoon om uit te leggen wat het Demeter-keurmerk eigenlijk betekent. "Zoals veel biodynamische bedrijven is ons bedrijf gemengd. We combineren akkerbouw met veeteelt; we hebben koeien, kippen, een paar varkens en een heleboel bijen. Het bedrijf vormt een gesloten keten, dus de mest van de dieren gebruiken we bij de planten en de snoeiresten gaan als voer naar de dieren."

Het gaat om het combineren van de energie van planten en dieren. "Het klinkt misschien zweverig, en ik kan het ook niet beter uitleggen: als op een perceel ook dieren worden gehouden, dan kun je dat op een of andere manier merken. Ook als je de dieren niet ziet of hoort, weet je dat ze er zijn of zijn geweest. Dat heeft een gunstig effect."

Recepten met appels en peren

Zeeuwse Conference peren 

Boomgaard Ter Linde in Oostkappelle is één van de oudste biologisch-dynamische bedrijven. Eigenaar en Demeter-teler Tim Moerman heeft het inmiddels flink uitgebreid en verduurzaamd en is ook koolstofboer voor Ekoplaza. 

De boomgaard is uitgegroeid tot 15 hectare appels en 12 hectare peren, waarvan veel de weg vinden naar Ekoplaza. Zoals de Conference, de populairste handpeer van Nederland. Deze is bij Ter Linde helemaal op zijn plek, want de boom is gek op een zeeklimaat en staat graag met z’n voetjes in de kleigrond.

Doyene peren

Doyene peren

Nederland - 600 Gram