21 okt. 2022

Ekoplaza blijft mogelijkheden CO2-reductie onderzoeken

img

Van 31 oktober tot en met 6 november is het de Nationale Klimaatweek. Een week vol activiteiten waarmee Nederland de knop omzet. Bewuster omgaan met energie, duurzamer inkopen of met de fiets naar kantoor? Iedereen kan meedoen. Want een beter klimaat begint vandaag! Ekoplaza verlaagt haar voetafdruk en compenseert haar CO2 onder andere via carbon farming. Ook nemen wij deel aan de Alliantie Klimaatactie om meer mogelijkheden rondom CO2 reductie te onderzoeken.  

Steven IJzerman, kwaliteitsmanager Ekoplaza vertelt: “We hebben de afgelopen jaren onze voetafdruk al enorm verlaagd middels ons nieuwe hoofdkantoor. Daar verbruiken we geen aardgas en de stroom wekken we deels zelf duurzaam op. Ons wagenpark maakt op dit moment de meeste impact: de vrachtwagens rijden nog bijna allemaal op diesel en we zijn helaas nog niet in staat om echt duurzame alternatieven te vinden. Al hopen we wel op korte termijn meer opties te kunnen inzetten. In samenwerking met de Topsector Logistiek hebben we minutieus gekeken waar de uitstoot zit binnen onze logistieke activiteiten. Hiermee hopen we ook richting de toekomst met de huidige vloot minder te hoeven uitstoten. Zo hebben we berekend dat een gemiddelde ‘drop’ van een rolcontainer een uitstoot van 7,5 kg CO2 geeft."

ekoplaza-biologisch-actueel-klimaat-neutraal-1C02-compensatie via carbon farming
"We willen niet stilzitten en daarom zijn we een nieuw initiatief gestart. Afgelopen jaar tekenden we een langdurige overeenkomst met zes boeren om de resterende CO2-uitstoot te compenseren via Carbon Farming. Samen met onze biologische boeren zijn we aan de slag gegaan met agro forestry (boslandbouw), een betere bodem, meer inzet voor biodiversiteit en landschapsbeheer om zo meer CO2 op te vangen. Naast een gezonde bodem en extra verdiensten garanderen we met het bezegelen van deze overeenkomst de participerende boeren een duurzame samenwerking. En dat is natuurlijk ook een prettige gedachte voor de volgende generaties boeren van deze familiebedrijven," aldus Steven. 

"We zijn inmiddels een jaar verder en hebben in het afgelopen teeltseizoen 1.152 ton CO2 extra opgevangen. Nu we weten hoeveel we uitstoten binnen onze eigen keten en hoeveel we kunnen opvangen, willen we ook kijken hoe we dit binnen onze keten kunnen samenvoegen en verwaarden. Hiervoor zijn al diverse ideeën besproken en de eerste reacties waren positief!” Meer lezen over het Carbon Farming project kan hier. 

De Alliantie Klimaatactie 
De Nederlandse Alliantie voor Klimaatactie helpt bedrijven en instellingen vooruit die zich committeren aan een CO2-reductiedoel van 40% in 4 jaar tijd. Deelnemers starten met een globale 0-meting van de eigen CO2-voetafdruk. Met de hulp van online tools, webinars en een handboek worden bedrijven vooruit geholpen om te besparen. Rob van der Rijt, initiatiefnemer van de Alliantie Klimaatactie, over de voordelen van deelname: “Deelname aan de Nederlandse Alliantie voor Klimaatactie biedt bedrijven en instellingen kansen om fors en met korte terugverdientijden te besparen op fossiel energieverbruik. Het helpt deelnemers om te voldoen aan de Wet Milieubeheer voor energiebesparing. Ook geeft het concreet invulling aan klimaatactie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. En ten slotte onderscheiden deelnemers zich positief in de markt, en dat loont bij het duurzame inkoopgedrag van overheden, bedrijven en instellingen.”

avatar

Steven IJzerman

Kwaliteitsmanager Ekoplaza

Steven is als kwaliteitsmanager bij Ekoplaza verantwoordelijk voor de voedselveiligheid bij het servicekantoor en het uitwerken van het hygiënebeleid in de winkels. Daarnaast coördineert hij alle duurzaamheidsactiviteiten binnen de organisatie en heeft hij veel inhoudelijke kennis over de keten.