27 nov. 2025 [innovatie]

Wat schuilt er achter die lekkere repen?

img

In de tropen groeit cacao niet zomaar. Cacaobomen gedijen het best wanneer ze onderdeel zijn van een levend bos, omringd door bananenplanten, mangobomen en andere hoge schaduw-gevers waar vogels in kunnen nestelen. Steeds meer boeren ontdekken dat deze manier van telen niet alleen de natuur herstelt, maar ook hun eigen toekomst versterkt.

Wie weleens een reep van Chocolatemakers heeft geproefd, weet dat het smaakvolle chocolade boordevol karakter is. Maar achter die onweerstaanbaar volle smaken schuilt meer dan een goed recept. Chocolatemakers kennen we namelijk óók van hun duurzame aanpak, zoals het zeilend aanvoeren van cacao op windkracht van de Dominicaanse Republiek naar Amsterdam. Achter de repen schuilt een bredere missie, namelijk Refarm & Reforest. 

Transparante keten dankzij blockchain

Cacao is meer dan een grondstof voor chocolade. Het is een sleutelgewas in het herstel van uitgeputte landbouwgrond en bedreigde ecosystemen. Door samen te werken­­ met lokale gemeenschappen ontstaat een nieuwe manier van landbouw: eentje die bossen terugbrengt, biodiversiteit vergroot en boeren een eerlijk inkomen biedt. Om consumenten volledig inzicht te geven in de herkomst van hun chocolade, startte Chocolatemakers samen met het Belgische chocolade merk Belvas een pilotproject met het bedrijf Open Food Chain. In samenwerking met de Norandino coöperatie in Peru werd een traceerbare cacaoketen opgezet, van boon tot reep. Dankzij blockchaintechnologie wordt elke stap in het productieproces vastgelegd: van de boer en de locatie ­­van de cacaoplantage tot aan de uiteindelijke verwerking in Nederland.

Wat is blockchain?

Blockchaintechnologie legt elke stap in de keten vast in een digitaal logboek dat niet te wijzigen is, waardoor de herkomst van de cacao volledig transparant en controleerbaar wordt.

Chocolade met een paspoort

Het doel van deze cacao-trial is om volledige transparantie te bieden en aan te tonen dat er bij de teelt geen ontbossing heeft plaatsgevonden. Dat is belangrijk in het licht van de nieuwe Europese ontbossingswetgeving (EUDR), die vanaf december 2025 geldt. De gegevens worden verzameld en geverifieerd door onafhankelijke partijen, en zijn via een open en controleerbare blockchain voor iedereen toegankelijk. Elke reep vertelt zijn eigen verhaal. Als onderdeel van de pilot zijn 3.000 Peru-repen van Chocolatemakers voorzien van een QR-code. Hier kun je de reis van de cacao volgen en precies zien waar de cacao vandaan komt, wie de bonen heeft verbouwd en hoe ze uiteindelijk in Nederland terecht zijn gekomen. Voor wie wil, is er zelfs een korte quiz om de eigen chocoladekennis te testen. Nieuwsgierig? Ga naar: chocolatemakers.openfoodchain.com.

Klimaatpositieve chocolade

Chocolatemakers maakt op alle fronten impact door boeren te steunen,­­­ ecosystemen te herstellen én daar transparant over te rapporteren. In Peru werken ze met de Norandino-coöperatie aan cacaobosssen waar cacao groeit tussen bananen, mango’s en schaduwbomen. Dat is goed voor de bodem, waterhuishouding en talloze vogelsoorten. Per reep wordt gemiddeld 107 gram CO2 vastgelegd, dat is meer dan er vrijkomt! Ook in Colombia dragen ze bij aan herstel van uitgeputte grond: samen met de Anei-coöperatie wordt 375 hectare omgevormd tot biodiverse cacaobossen, waarmee meer dan 200 families een stabieler inkomen krijgen. Zo ontstaat chocolade die de natuur én gemeenschappen laat groeien.

Van wortel tot reep

Refarm & Reforest laat zien dat duurzame chocolade veel verder gaat dan een keurmerk. Het is een regeneratieve manier van werken. Eentje die ecosystemen herstelt, gemeenschappen versterkt en toekomst schept. Zo ontstaat chocolade die letterlijk goed doet, van wortel tot reep.

Volg het verhaal verder via @refarmreforest en ontdek hoe elke hap bijdraagt aan een leefbare aarde.