25 okt. 2024 gezonde bodem

Oogst van gezonde bodem

img

Kies je voor biologisch? Dan is je product afkomstig van gezonde grond die op de juiste wijze is bewerkt en waarin geen chemische middelen te vinden zijn. Wat je er wel in vindt? Beestjes! Van bacteriën en schimmels tot regenwormen: een gezonde bodem leeft. Zo kunnen planten goed wortelen en zijn er voldoende voedingsstoffen beschikbaar voor sterke gewassen.

Koester de regenworm
Bodemleven is cruciaal voor een gezonde oogst: het zorgt ervoor dat gewassen via de wortels voedingsstoffen kunnen opnemen. maar wat voor beestjes leven er nu onder de grond? Denk aan bacteriën, schimmels, aaltjes, springstaarten, mijten en potwormen. Het grootste organisme is de regenworm en die heeft een wel heel belangrijke taak. Want wist je dat regenwormen elke dag hun eigen lichaamsgewicht aan grond eten? Dat poepen ze ook weer uit. Zo vermengen ze de bodemdeeltjes en wordt organische stof beter verdeeld. Wees dus zuinig op onze regenworm!

Gezonde bodem?
Een gezonde bodem is meer dan een bodem zonder gifrestanten. Het is humusrijke en levendige grond, waarin duizenden micro-organismen hun werk doen. Die beestjes zorgen voor extra aanmaak van organische humus en maken de grond poreus. De humus bindt de voedingsstoffen (nitraten en fosfaten) waardoor de bodem vruchtbaar blijft. Zo'n gezonde bodem is beter bestand tegen extreem weer en leidt tot schoner oppervlaktewater. Dat komt doordat een humusrijke bodem het regenwater beter filtert. De biologische boer doet er daarom alles aan om die bodemkeurig in balans te houden. Het is immers de basis voor een geslaagde oost.

Een levenskrachtige oogst
Bij bioboeren is geen ruimte voor chemische bestrijdingsmiddelen. Biodynamische boeren met het Demeter-keurmerk gaan nog een stapje verder. Zij volgen de Internationale Demeter Voorwaarden. Die zijn erop gericht om de levenskracht in gewassen en dieren te versterken. En daarvoor moet de bodem in topconditie zijn. 

Voor de hoeveelheid dierlijke bemesting gelden strenge regels. Zo is vruchtwisseling verplicht, zodat de grond niet uitgeput raakt. Groenbemesting tussen het oogsten door helpt de bodem weer even op adem te komen. dit alles vergroot de diversiteit aan micro-organismen en insecten, die weer een buffer vormen tegen ziekten en plagen. Het resultaat: een levenskrachtige oogst!

Meer over Demeter