verse oogst bij tuinderij de waog

Op Tuinderij 'De Waog' in het Limburgse Neer teelt Joep van de Bool samen met zijn ouders: een echt familiebedrijf dus! Ze telen bijna vijftig verschillende gewassen: verschillende slasoorten en kolen, aardappelen en zoete aardappelen, watermeloen, snijbiet, pompoenen, boerenkool én palmkool.
zoete bataat uit limburgse volle grond
Zoete bataat uit Nederland is vrij uniek. Maar op biologische tuinderij De Waog telen ze al voor enkele jaren zoete bataat op hun Nederlandse akkers. Joep en Wiel van de Bool houden dus wel van een uitdaging! Een van de moeilijkste aspecten van het telen van zoete bataat is de rassenkeuze. Inmiddels telen ze naast de standaard oranje bataat, ook witvlezige bataat met paarse schil en paarsvlezige bataat met paarse én witte schil.
Tropisch gewas uit Nederland
Joep: "In de biologische teelt is het belangrijk dat de grond in goede conditie is met een goede bodemstructuur, een goed organisch stofgehalte en een rijk bodemleven. Zo kunnen planten zichzelf verweren tegen plagen en ziekten. Zoete bataat is een tropisch gewas en heeft een goede afwatering nodig en een warme grond. In het voorjaar dekken we de ruggen waar de planten in staan af met zwarte, biologisch afbreekbare folie. Door de warmte van de zon ontstaat zo een ideaal klimaat waarin de bataatscheuten uitgroeien tot mooie knollen.”

Recepten met zoete aardappel
Palmkool
Palmkool, ook wel cavolo nero, is dan misschien nieuw bij De Waog; het gwas zelf is al eeuwenoud. Laat je 'm zijn gang gaan, dan wordt het bijna een palmboom: palmkool kan namelijk tot wel drie meter hoog worden! De putige bladeren zijn stevig en gebobbeld. In Italië is de kool razend populair, vooral in Toscaane soep en minestrone. Joep: "In het begin liep de afzet voor geen meter, maar wij vonden het een mooi gewas, dus zijn we het blijven verbouwen. De laatste jaren heeft het een vaste plek gekregen in ons assortiment. Het is een typisch product voor biologische winkels, want daar staan de klanten veel meer open voor aparte of vergeten groente. De biologische consument durft te experimenteren met groente. Ja, eigenlijk net als wij."
"Van maart tot eind juli planten we de groente in etappes op ons koolperceel. In volle grond groeien ze langzaam, op een natuurlijke manier, zodat de groente voldoende voedingsstoffen kan opslaan. Zodra de onderste bladeren volgroeid zijn oogsten we die. Vanuit het hart van de plant groeien namelijk weer niuewe bladeren. zo groeit de plant telkens wat hoger en na nieuwe pluk of zes kan ik de bladeren zelfs staand oogsten. De cavolo nero is dan net een mini-palmboom."

Cavolo nero (palmkool)
Italië - 500 Gram
4 49
Recepten met cavolo nero
Diverse varianten pompoenen
In de herfst worden onze pompoenen onder andere geteeld op biologische tuinderij De Waog door Joep van de Bool. Al sinds 1981 worden in het Midden-Limburgse dorpje Neer diverse pompoenen geteeld. Op de tuinderij wordt voortdurend geëxperimenteerd met nieuwe rassen om uiteindelijk de beste pompoen met de meest geschikte kookeigenschappen te vinden.