verse oogst bij tuinderij de waog

Op Tuinderij 'De Waog' in het Limburgse Neer teelt Joep van de Bool samen met zijn ouders: een echt familiebedrijf dus! Op innovatieve en biologische wijze worden er diverse exotische groenten geteeld. 

Cavolo nero

In het plaatsje Neer werkt Joep samen met zijn ouders, die al ruim 40 jaar biologisch telen. Met cavolo nero zijn ze een buitenbeentje qua nederlandse groententeelt. Joep: "Van maart tot eind juli planten we de groente in etappes op ons koolperceel. In volle grond groeien ze langzaam, op een natuurlijke manier, zodat de groente voldoende voedingsstoffen kan opslaan. Zodra de onderste bladeren volgroeid zijn oogsten we die. Vanuit het hart van de plant groeien namelijk weer niuewe bladeren. zo groeit de plant telkens wat hoger en na een pluk of zes kan ik de bladeren zelfs staand oogsten. De cavolo nero is dan net een mini-palmboom."

Cavolo nero

De veelzijdige cavolo nero, oftewel palmkool, is oorspronkelijk een Italiaanse kool. Deze wintervaste groente groeit bij onze teler Joep langzaam op een natuurlijke manier en slaat daardoor voldoende voedingsstoffen op. De bijzondere koolsoort kan je roerbakken, blancheren en bakken maar ook lekker rauw eten.

Recepten met cavolo nero


zoete bataat uit limburgse volle grond

Zoete bataat uit Nederland is vrij uniek. Maar op biologische tuinderij De Waog telen ze al voor enkele jaren zoete bataat op hun Nederlandse akkers. Joep en Wiel van de Bool houden dus wel van een uitdaging! Een van de moeilijkste aspecten van het telen van zoete bataat is de rassenkeuze. Inmiddels telen ze naast de standaard oranje bataat, ook witvlezige bataat met paarse schil en paarsvlezige bataat met paarse én witte schil.

Zoete aardappelen

Zoete aardappelen

Zuid-afrika - 600 Gram

Tropisch gewas uit Nederland

Joep: "In de biologische teelt is het belangrijk dat de grond in goede conditie is met een goede bodemstructuur, een goed organisch stofgehalte en een rijk bodemleven. Zo kunnen planten zichzelf verweren tegen plagen en ziekten. Zoete bataat is een tropisch gewas en heeft een goede afwatering nodig en een warme grond. In het voorjaar dekken we de ruggen waar de planten in staan af met zwarte, biologisch afbreekbare folie. Door de warmte van de zon ontstaat zo een ideaal klimaat waarin de bataatscheuten uitgroeien tot mooie knollen.” 


Recepten met zoete aardappel


De Waog pompoenen

Onze pompoenen worden onder andere geteeld op biologische tuinderij De Waog door Joep van de Bool. Al sinds 1981 worden in het Midden-Limburgse dorpje Neer diverse pompoenen geteeld. Op de tuinderij wordt voortdurend geëxperimenteerd met nieuwe rassen om uiteindelijk de beste pompoen met de meest geschikte kookeigenschappen te vinden.

Recepten met pompoen