Appels en peren van Harrie van den Elzen

Onze teler Harrie verbouwt appels en peren op biodynamische wijze op De Boomgaard in Zeeland. Met veel passie en liefde teelt hij dit fruit: "Ik wil meer dan alleen kwaliteitsfruit leveren. Bij Ekoplaza krijgen ook mijn gerooide bomen en B-kwaliteit fruit een bestemming. Dat extra inkomen investeer ik in nog meer natuur op mijn bedrijf. Ik wil mensen laten zien dat het echt anders kan."

Red Pop appels

Red Pop appels

Italië - 600 Gram

evenwicht in de boomgaard

Tussen de appelbomen van Harrie staat het gras hoog. De boomgaard is voorzien van bloemenstroken en een paddenpoel. Dit trekt waardevolle insecten aan als bijen en sluipwespen en zorgt voor een hogere biodiversiteit en CO2-reductie. Er worden alleen resistente rassen gebruikt voor de beste kwaliteit fruit. En niet alleen de beste appels van Harrie worden afgenomen: we vinden ook mooie bestemmingen voor zijn appels met een plekje. Voor het biodynamische merk Luna e Terra bijvoorbeeld! Voor de appelpuree worden de gebloste Evelina appels gebruikt, die van nature al zoet zijn. 

Late snoei voor vitale bomen

Harrie werkt bij zijn fruitbomen met 100% biologische mest van een biologische varkensfokker uit de buurt. Harrie: “Mijn fruitafval gaat weer als voer naar zijn varkens. Aanvullend zorgt biologische champost uit de champignonteelt uit de buurt voor de ideale samenstelling van mijn grond. Waar collegafruittelers vooral in de vroege lente snoeien, doe ik dat voor 80% in de zomermaanden. Zo kunnen zon en wind het fruit mooi kleuren en ontstaan er geen grote wonden die de bomen kunnen infecteren met schimmels. Ook hoeven ze zich niet te herstellen van de snoei, wat ze vitaler maakt en de appelopbrengst hoog.”

Creëren van een ecologisch systeem

Op een biodynamisch fruitbedrijf, zoals ‘De Boomgaard’ van Harrie en Elianne van den Elzen, ligt de nadruk eerst en vooral op het creëren van een ecologisch systeem waarin natuurlijke vijanden van plaaginsecten de rust en ruimte krijgen om tot ontwikkeling te komen. In tegenstelling tot veel bio-telers is Harrie sinds de start van zijn bedrijf in 1987 op biodynamische wijze fruit gaan telen. Harrie: “Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn  dus nooit op mijn grond gebruikt. Dat maakt de boomgaard zo mooi in evenwicht. Verder zorg ik voor hoger gras tussen de bomen, met bloemen ingezaaide hoekjes, een paddenpoel en een vogelhotel van nestkastjes tegen de wand van de sorteerloods.”

image
image

haardhoutproject voor gezonde boomgaard

Het biologische fruitbedrijf van Harrie van den Elzen uit Zeeland verbouwt op 8 hectare grond met 15.000 bomen heerlijke appels en peren. De afgelopen jaren hebben we met Harrie geïnvesteerd in een goede basis. Hij teelt meerdere sterke biodynamische appel- en perenrassen op de beste manier voor de natuur: met 70-80% minder waterverbruik en extra natuur rondom de boomgaard voor meer biodiversiteit. Eens in de 15 jaar wordt een deel van de fruitbomen gerooid om de boomgaard gezond te houden. Die bomen krijgen in onze winkel nu een duurzame bestemming als haardhout. Met de opbrengst herplant Harrie 150 hoogstamfruitbomen, ook oude rassen. Zo compenseren we CO2, gaan we verspilling tegen, verbeteren we de biodiversiteit en zorgen we voor een toekomstbestendige verbinding. 

Extra's van Harrie

  • Een boomgaard bomvol biodiversiteit vergt inspanning, maar levert een mooi resultaat:
  • Alleen resistente rassen (minst vatbaar voor ziekten) voor A-kwaliteit fruit met nul residuen.
  • Rustige groei, minder meststoffen en kunstgrepen voor een vastere appel.
  • Transparantie via de kaart op de kistjes met de naam van Harrie.
  • De levende bodem staat centraal, gebruik van natuurlijke preparaten. 

Recepten met appels van Harrie