broodnodig vol granen

dagdauw-versbrood

Lekker brood heeft maar een paar dingen nodig: meel, water, gist of desem, een snufje zout en tijd. Jij krijgt dan echte smaak en geen gebakken lucht. Broodverbeteraars, verstopte suikers, prefab broodmixen of machinale verwerking, daar doen wij niet aan. Onze bakkers kneden het brood met hun handen en geven het de tijd om te rijzen. Zuurdesem is zelfbereid en ze werken met graan van bekende telers. Dat levert knapperig brood op dat niet eeuwig houdbaar is. Maar het is zo lekker dat je het meteen opeet.

Onze biologische bakkers

Wist je dat de Ekoplaza winkels tot voor kort verschillende bakkers hadden? Inmiddels hebben de bio-Bakkerij Van der Westen en bio-Bakkerij Verbeek hun krachten gebundeld en bakken samen brood. Hierdoor kunnen ze het beste van twee werelden combineren tot het mooiste biologisch assortiment voor alle winkels. De bakkers hebben elkaars recepten, producten en vakmanschap vergeleken en hebben per product bekeken wie het mooiste product maakt. Bij de selectie van het nieuwe assortiment staat smaak voorop!

Doordat onze bakkers hun bakkersgeheimen met elkaar delen is ons assortiment beter en lekkerder dan ooit. Voorheen bakten de bakkers bijvoorbeeld allebei speltcroissants met dezelfde ingrediënten, maar toch was de ene rijker van smaak dan de andere. Door recepturen uit te wisselen vind je nu in elke Ekoplaza winkel de perfecte croissant; een prachtige structuur en de volle smaak van roomboter. Ook zijn er recent verschillende bestaande recepturen verbeterd. De witte broodjes zijn nu perfect van smaak, bite, geur en blijven heerlijk lang vers!

van Onze bakker

ekoplaza-biologisch-vanmenno-feesttafelmetzuurdesembrood-2-1

Lekker broodjes beleggen

Bekijk recepten

verbeek-brood-met-boter

Vriesvers brood vanmenno

Bekijk brood

dagdauw-versbrood-bakker

Krentenbollen van dag en dauw

Bekijk bollen

Gist of desem?

Bij gistbrood gebruiken we gist. Gistcellen zetten zetmeel om in suiker. Hierdoor komt koolzuurgas vrij dat zich vervolgens door het deeg verspreidt. Dit geeft het brood een luchtige structuur en geeft een lichte neutrale smaak.

Desembrood rijst met desem in plaats van met gist. Het is zuur geworden deeg en wordt volgens een natuurlijk gistingsproces met water en meel gemaakt. Het rijst heel langzaam omdat het tijd nodig heeft. Hierdoor ontstaat er een voller brood met een karakteristieke lichtzure smaak.

Tarwe of spelt?

Als basis wordt voornamelijk tarwe of spelt gebruikt. Tarwe is uitermate geschikt als basis voor brood omdat tijdens het bakken de gassen goed worden vastgehouden.

Een alternatief voor tarwe is spelt. Dit oergraan heeft een heel eigen karakter. De gluten in spelt zijn van een andere samenstelling waardoor deze gemakkelijker te verteren zijn. Anders dan tarwe is dit graan niet veredeld en heeft zo zijn oorspronkelijke kwaliteit behouden.

Geen gebakken lucht

Transparant zijn over de inhoud. Dat vinden wij broodnodig! Daarom communiceren we op het schap precies wat je graag wilt weten: vallen de broodjes onder de categorie wit, bruin of volkoren. Dus geen afbakbroodjes gehuld in geheimzinnigheid, maar jou transparant informeren over wat er wel (en vooral niet!) inzit.

Supermarkten schimmig over broodjes

Volgens de Consumentenbond geven bijna alle supermarkten onvoldoende informatie over de broodjes die worden afgebakken in de winkel. Behalve in onze winkels, waar de ingrediënten transparant op het schap te vinden zijn.

Vers brood afhalen in de winkel

Brood online bestellen?

Wij leveren het brood van onze bakkers het liefst zo vers mogelijk. Daarom wordt het brood van onze bakker, rechtstreeks in onze winkels afgeleverd zonder tussenschakel. Dit betekent dat het bestellen van brood online, beperkt is.

  • Log in op jouw Ekoplaza account voordat je je winkelmand gaat vullen. Selecteer de Ekoplaza winkel waar jij je boodschappen wilt afhalen. Zo kunnen we jou het juiste assortiment tonen dat in de betreffende winkel beschikbaar is.
  • Je kunt alleen brood bestellen, als je jouw bestelling afhaalt in een Ekoplaza winkel. Het winkelpersoneel voegt een net afgebakken brood toe aan jouw bestelling, zodat we zeker weten dat het ultravers is!
  • Kies je voor thuisbezorgd, of haal je je boodschappen af bij een afhaalpunt (geen Ekoplaza winkel)? Dan kun je alleen kiezen voor Vanmenno brood. Zeker zo lekker, maar vriesvers geleverd. Om lekker thuis af te bakken!   
brood-afbakken
image

Biologische broodassortiment beter dan ooit

Bio-Bakkerij Van der Westen en bio-Bakkerij Verbeek hebben hun krachten gebundeld en bakken voortaan samen brood. Hierdoor combineren we het beste van twee werelden tot het mooiste biologisch assortiment voor alle winkels.

image

Demeter brood met graan van Nederlandse bodem

Graan is een belangrijk gewas: door graan af te wisselen met andere gewassen zijn er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig om de bodem gezond te houden. Toch verdwijnt graan steeds verder uit ons landschap. Niet bij onze familiebakker Van der Westen: zij werken samen met Nederlandse Demeter-boeren en maken de lekkerste broden van biodynamisch graan.