de lekkerste biologische wijnen

rode-en-witte-wijn

De lekkerste wijnen zijn bio! Waarom? Een biologische wijn weerspiegelt zijn herkomst beter. De wijn is authentiek van smaak en heeft een puur karakter. Dat komt omdat de wijnen op een natuurlijke wijze geproduceerd worden. Geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar natuurlijke oplossingen. Een goede wijn ontstaat immers in de wijngaard!

Biologische wijn

Bekroonde wijnen door harold hamersma

Sinds enkele jaren wordt er met veel enthousiasme uitgekeken naar de de wijnbeoordelingen van Harold Hamersma. Deze bekende wijnschrijver proeft en beoordeelt jaarlijks ruim 8.000 wijnen. Hij geeft zijn kritische maar eerlijke mening en alleen de beste wijnen, met minimaal een 7 komen in de online wijngids. De wijnen worden beoordeeld aan de hand van cijfers en worden gegeven op eigenheid, kleur, geur, afdronk, prijscategorie en natuurlijk smaak. 

Dit jaar staan er maar liefst 40 wijnen van Ekoplaza in de mooie selectie van Harold Hamersma!

Greep uit de bekroonde wijnen


Wijn zonder hoofdpijn?

Na een paar wijntjes kan het voorkomen dat je de volgende dag wakker wordt met hoofdpijn. Sulfiet wordt vaak aangewezen als boosdoener, maar dit is niet geheel logisch omdat ook vruchtensappen een hoge concentratie bevatten. Het is helaas niet mogelijk om sulfietvrije wijn te maken. Er zijn wel wijnen met op het etiket 'NSA/No Sulpher Added', zoals bij de biologische Stellar Organics. Dat wil echter niet zeggen dat er helemaal geen sulfliet inzit, want tijdens de vergisting komt er van nature een zeer beperkte hoeveelheid sulfliet vrij. Als er wel sulfiet wordt toegevoegd aan biologische wijn, dan is dit een stuk minder dan bij traditionele wijn (50mg per liter). 

rood-wit-wijn-met-kaas

geen alcohol en tóch lekker

Voor elke alcoholhoudende wijn is fermentatie nodig, een natuurlijke proces waarbij alcohol vrij komt. Bij NOA alcoholvrije wijnen wordt de alcohol er weer uitgefilterd. Het uitfilteren van alcohol uit wijn laat wel een restpercentage alcohol achter in de fles, waardoor de alcoholvrije wijnen van NOA nog een klein verwaarloosbaar tintje alcohol (0,01%) bevatten. Deze wijnen mag je toch wettelijk alcoholvrij noemen. Het voordeel van deze manier van alcoholvrije wijn maken is dat de aroma’s van deze wijnen dicht in de buurt komen van alcoholhoudende wijnen.  

Over een andere boeg

Opia maakt alcoholvrije wijn op een ander manier. Zij gebruiken échte wijndruiven, maar zonder deze te fermenteren waardoor er geen alcohol vrij komt. Hierdoor heeft er geen alcohol in de wijn gezeten, waardoor er ook geen restpercentage overblijft. De Prisecco wijnen zijn op dezelfde manier gemaakt als de Opia wijnen. Naast wijndruiven, bevat Prisecco ook andere druiven en specerijen. Dit geeft de wijn een sap-achtig karakter.