de boeren achter onze vogelvriendelijke kaas

vogelvriendelijke-kaas
De basis voor een goede kaas is bijzondere melk. De melk voor onze Ekoplaza kazen komt van goede kwalitatief hoogstaande melk van de buur-boeren Wicher & Aaltje en Willem. Al jaren boeren zij op beide bedrijven met respect voor de dieren en hun omgeving.   
kaas-weidevogels

weidevogels

De melk in de Ekoplaza kaas komt dus van echte Hollandse koeien. De boeren denken op hun land niet alleen aan de koeien, maar ook aan de vogels. Zo heeft boer Willem 6 ha kruidenrijk veld ingezaaid en houdt hij met het maaien rekening met de vogels en de broedplaatsen. Door het kopen van een stuk Ekoplaza kaas, help jij de weidevogels! 


Romige kaas

De smaak van de melk wordt bepaald door de dieren en het ras wat de boeren hebben. De boer bepaalt wat zijn beesten eten; klaver, kruiden en vers gras. Bij boer Wicher komt 84% van de gevoerde eiwitten van het eigen land. Dit maaltje wordt aangevuld met duurzaam geteelde soja. Deze voeding zorgt ervoor dat een koe melk geeft die optimaal is en de lekkerste smaak aan de kaas geeft. De melk wordt elke dag opgehaald en vlakbij verwerkt door de kaasmakers. 

kaas-boer-wicher
Wicher: "Als de weersomstandigheden het toelaten, mogen ze in de zomer dag en nacht naar buiten!"
kaas-boer-wicher-koeien

MRIJ ras: Maas Rijn IJsel

Wicher boert samen met zijn vrouw Aaltje. Zij hebben zeer bewust gekozen voor het MRIJ ras (Maas Rijn IJssel). Deze koeien hebben een goede melkproductie met behoud van een passende bespiering. MRIJ is een duurzame koe en behoort tot een zeldzaam ras. Doordat de MRIJ koe beter in conditie blijft, heeft het minder vaak de dierenarts nodig. De eerste uren mogen de kalfjes bij hun moeder blijven. Als het kalfje geboren wordt bij de moeder in een strohok krijgt het zo snel mogelijk biest van de moeder. De moeder maakt het kalfje mooi droog door het te verzorgen. 

Het antibioticagebruik ligt bij boer Wicher ver onder het gemiddelde en komt enkel voor omdat Boer Wicher de koeien een extra lang leven geeft. Zijn koeien worden gemiddeld 7 jaar en 1 maand.

Recepten met kaas