biologische zuivel of alternatieven

koeien-zuivel

Zuivel, we lusten er wel pap van. Met zo'n 128 liter zuivel per persoon per jaar zijn we niet alleen een zuivelproducerend land, maar ook koploper in het consumeren ervan. Of je nou kiest voor dierlijk of plantaardig, bij ons weet je zeker dat je een eerlijk en puur product krijgt uit een transparante keten.

Lactosevrij. Dit is het en zo wordt het gemaakt!

Wanneer je gevoelig bent voor lactose maar toch van zuivel wil genieten, is lactosevrije yoghurt een goede oplossing. Lactosevrije zuivel is goed verteerbaar, waardoor het ook geschikt is voor mensen met gevoelige darmen. Maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? 


Aan de reguliere yoghurt wordt het enzym lactase toegevoegd. Hierdoor breekt de lactose af en wordt de yoghurt geheel lactosevrij. Desondanks blijft de volle, romige smaak van yoghurt behouden. Daarnaast geeft de toegevoegde lactase een welkom zoetig smaakje aan de zuivel. Het Zwitserse Biedermann maakt al sinds jaar en dag lactosevrije yoghurt voor ons. 

Lactosevrije zuivel

Wij kiezen voor échte zuivel

Zuivel zoals het hoort te smaken. Door steeds snellere productiemethoden en goedkopere grondstoffen is de kwaliteit en smaak van ons voedsel veranderd. Terugkeren naar pure ingrediënten, authentieke productiemethoden, ruimte voor tijd en aandacht, geeft niet alleen gezondere, maar ook echt smaakvollere producten. Naar die kwaliteit zijn wij op zoek, elke dag weer. We leggen uit wat voor ons écht eten betekent. En waarom het lekkerder is. Al is dat soms weer even wennen!

ekoplaza-biodynamisch-zuiverzuivel-demterkoemethoorns-3a

Zuivel uit natuurgebieden 

Vrijwel alle zuivel die je bij ons in de schappen vindt, is afkomstig van dieren die grazen in natuurgebieden in Nederland en België. En dus geen geïmporteerd veevoer zoals soja of palmolie. Wij vinden het fijn dat we precies weten wie er achter onze producten staan, zodat we zeker weten dat we dezelfde waarden hebben en op elkaar kunnen vertrouwen.


Voor de vogelvriendelijke kaas van het Ekoplaza huismerk werken we met de twee vaste buurboeren Willem en Wicher. De koeien mogen altijd naar buiten als ze dat willen, dag en nacht. En als dat niet kan, geven de boeren vers of gedroogd gras in de stal. Het gebruik van krachtvoer hebben ze op deze manier tot een minimum weten te beperken.

Klaas de Lange, Weerribben Zuivel: “Onze koeien grazen in natuurgebied Weerribben-Wieden. Daar zorgen ze voor natuurbehoud. Zonder onze koeien zou het natuurgebied overwoekeren met gras. Ze geven weliswaar minder melk dan de standaard is in Nederland, maar daar staat dan ook tegenover dat we ze kunnen voeden met de producten die op ons eigen land groeien. Ik geef ze kruidenrijk gras in de zomer en in de winter gedroogd gras. Soja of palmolie komt er bij mij niet in, want al het voer komt van mijn eigen bedrijf. Er komt een dag dat een koe geen melk meer geeft. Dan verwaarden we de koeien tot rundvlees. Dit vind je onder het merk St. Hendrick in de schappen bij Ekoplaza. Je zou het kunnen zien als vlees van reststromen.”

Authentieke zuivel

Natuurlijke weerstand

Biologische boeren vergroten de natuurlijke weerstand van hun dieren. Ze zorgen voor divers voer door bijvoorbeeld kruidenrijk grasland in te zaaien. Koeien krijgen bij het grazen allerlei soorten voedingstoffen binnen waarmee ze hun eten beter verteren. Ook gaat de biologische landbouw uit van robuuste rassen die passen bij hun omgeving.

De smaak van passie en vakmanschap

Van de melk afkomstig van koeien uit Nationaal Park Drentse Aa maakt Yuri Blanken echte karnemelk. Net als vroeger wordt volle melk aangezuurd en tot heerlijke, zachte, mildzure karnemelk gekarnd.

Zelf de oorspronkelijke boterkarn is nog in gebruik. Methodes en recepten als deze zijn niet meer gebruikelijk in de moderne zuivelindustrie en geven zijn karnemelk de echte authentieke smaak. Behalve echte karnemelk krijg je zo ook de lekkerste, echte boerenboter.


De volle kwark en de Yoghurt Griekse stijl van Weerribben Zuivel zijn onlangs in de prijzen gevallen tijdens de jaarlijkse Cum Laude awards. Beide producten kregen het cijfer 9. Klaas de Lange: "Onze zuivel wordt direct op de boerderij verwerkt. Doordat we de tijd nemen om de kwark rustig uit te laten lekken (in plaats van centrifugeren of melkpoeder toe te voegen) krijgt de kwark een mooie volle smaak. Het totale proces van kwarkbereiding duurt bij ons ongeveer 24 uur. De manier waarop wij kwark maken is uniek in Nederland, en wellicht in de wereld.”


weerribbenzuivel-landvogel-bescherming

Zuivel voor vogels

Heb je de aflevering gezien van De prijsknaller over de impact van zuivel op de biodiversiteit? Door schaalvergroting in de landbouw zijn veel vogels die op boerenerven en in weilanden broeden verdwenen. Daarom hebben de biodynamische (Demeter) melkveehouders van Zuiver Zuivel (samen met Vogelbescherming Nederland) het landschap gastvrijer gemaakt voor vogels. 

René Bor: "Als we 's zomers de weilanden maaien, laten we eilandjes met lang gras staan. Die variatie in graslengte is belangrijk voor weidevogels: in het korte gras zoeken ze voedsel, in het hoge gras kunnen ze schuilen. Zo zorgen we dat niet alleen de koeien heerlijk kunnen grazen, maar dat ook de kenmerkende boerenlandvogels en hun kuikens goed kunnen gedijen."

Vogelvriendelijke zuivel

De power van rauw

Wist je dat we een aantal rauwmelkse producten in ons assortiment hebben? Bijvoorbeeld de rauwmelkse geitenkefir van De Bonte Weide of de producten van Rauw Power. Doordat deze melk niet wordt gepasteuriseerd, blijven van nature voorkomende probiotica, enzymen, vitamines en mineralen behouden. Alle rauwmelkse producten zijn gefermenteerd, waardoor het grootste deel van de melksuikers (lactose) is afgebroken. Hiermee geniet je van lekkere dikke zuivel met een volle smaak die tintelt op je tong.

Rauwmelkse geitenkefir
+25 EKOPUNTEN

Rauwmelkse geitenkefir

De bonte weide - 500 Ml

Recepten met zuivel