biologische zuivel of alternatieven

koeien-zuivel

Zuivel, we lusten er wel pap van. Met zo'n 128 liter zuivel per persoon per jaar zijn we niet alleen een zuivelproducerend land, maar ook koploper in het consumeren ervan. Of je nou kiest voor dierlijk of plantaardig, bij ons weet je zeker dat je een eerlijk en puur product krijgt uit een transparante keten.

Volle melk
Demeter

Volle melk

Zuiver zuivel - 1 Liter

Terug naar échte zuivel of alternatief

Eten zoals het hoort te smaken. Door steeds snellere productiemethoden en goedkopere grondstoffen is de kwaliteit en smaak van ons voedsel veranderd. Terugkeren naar pure ingrediënten, authentieke productiemethoden, ruimte voor tijd en aandacht, geeft niet alleen gezondere, maar ook echt smaakvollere producten. Naar die kwaliteit zijn wij op zoek, elke dag weer. Hier leggen we uit wat voor ons écht eten betekent. En waarom het lekkerder is. Al is dat soms weer even wennen.

demeter-koemethoorns

Authentieke zuivel

Natuurlijke weerstand

Biologische boeren vergroten de natuurlijke weerstand van hun dieren. Ze zorgen voor divers voer door bijvoorbeeld kruidenrijk grasland in te zaaien. Koeien krijgen bij het grazen allerlei soorten voedingstoffen binnen waarmee ze hun eten beter verteren. Ook gaat de biologische landbouw uit van robuuste rassen die passen bij hun omgeving.

De smaak van passie en vakmanschap

Van de melk afkomstig van koeien uit Nationaal Park Drentse Aa maakt Yuri Blanken echte karnemelk. Net als vroeger wordt volle melk aangezuurd en tot heerlijke, zachte, mildzure karnemelk gekarnd.

Zelf de oorspronkelijke boterkarn is nog in gebruik. Methodes en recepten als deze zijn niet meer gebruikelijk in de moderne zuivelindustrie en geven zijn karnemelk de echte authentieke smaak. Behalve echte karnemelk krijg je zo ook de lekkerste, echte boerenboter.


De volle kwark en de Yoghurt Griekse stijl van Weerribben Zuivel zijn onlangs in de prijzen gevallen tijdens de jaarlijkse Cum Laude awards. Beide producten kregen het cijfer 9. Klaas de Lange: "Onze zuivel wordt direct op de boerderij verwerkt. Doordat we de tijd nemen om de kwark rustig uit te laten lekken (in plaats van centrifugeren of melkpoeder toe te voegen) krijgt de kwark een mooie volle smaak. Het totale proces van kwarkbereiding duurt bij ons ongeveer 24 uur. De manier waarop wij kwark maken is uniek in Nederland, en wellicht in de wereld.”


weerribbenzuivel-landvogel-bescherming

Zuivel voor vogels

Heb je de aflevering gezien van De prijsknaller over de impact van zuivel op de biodiversiteit? Door schaalvergroting in de landbouw zijn veel vogels die op boerenerven en in weilanden broeden verdwenen. Daarom hebben de biodynamische (Demeter) melkveehouders van Zuiver Zuivel (samen met Vogelbescherming Nederland) het landschap gastvrijer gemaakt voor vogels. 

René Bor: "Als we 's zomers de weilanden maaien, laten we eilandjes met lang gras staan. Die variatie in graslengte is belangrijk voor weidevogels: in het korte gras zoeken ze voedsel, in het hoge gras kunnen ze schuilen. Zo zorgen we dat niet alleen de koeien heerlijk kunnen grazen, maar dat ook de kenmerkende boerenlandvogels en hun kuikens goed kunnen gedijen."

Vogelvriendelijke zuivel

De power van rauw

Wist je dat we een aantal rauwmelkse producten in ons assortiment hebben? Bijvoorbeeld de rauwmelkse geitenkefir van De Bonte Weide of de producten van Rauw Power. Doordat deze melk niet wordt gepasteuriseerd, blijven van nature voorkomende probiotica, enzymen, vitamines en mineralen behouden. Alle rauwmelkse producten zijn gefermenteerd, waardoor het grootste deel van de melksuikers (lactose) is afgebroken. Hiermee geniet je van lekkere dikke zuivel met een volle smaak die tintelt op je tong.

Geiten kefir

Geiten kefir

De bonte weide - 500 Ml

Recepten met zuivel of alternatief

Genieten zonder melk

Of je nou kiest voor dierlijk of plantaardig, bij ons kies je voor producten zonder fratsen. Dus vanillevla met echte vanille in plaats van aroma's. En plantaardige variaties die lekker puur zijn en boordevol plantaardige proteïnen. Uiteraard zonder chemische smaak- of kleurstoffen. 

Neem nou Noomi kokos: gemaakt met 97% biologische kokosmelk voor een romige smaak en zachte textuur. Daarmee heeft Noomi het hoogste kokosgehalte in het plantaardige yoghurtvariatie assortiment. Pure smaak en hoge kwaliteit.

noomi-kokosyoghurt-vegan

Fabel of feit over soja?

Veel mensen denken dat producten op basis van soja zorgen voor ontbossing van het tropisch regenwoud. Niet waar! Soja voor plantaardige producten komt uit Europese landen, zoals Frankrijk of Italië. 

Het ontbossen van tropisch regenwoud gebeurt vooral voor de teelt van gangbare soja, bestemd voor veevoer. Daarom kiezen wij voor lekker lokaal en plantaardig! 

Traceerbaar tot aan het zaad

Zo worden de sojabonen van Provamel door de onafhankelijke organisatie Foodchain gecontroleerd op traceerbaarheid en doen zij een GMO-audit. Voldoet de soja aan de gewenste kwaliteit, dan wordt het ProTerra-certificaat uitgereikt. Zo weet Provamel van elke batch de exacte herkomst en kunnen ze die traceren tot aan het zaad.

Toetjes zonder zuivel