Duurzaam Schoonmaken

attitude-schoonmaakmiddelen

Welkom frisse lentelucht! Met de schoonmaakartikelen van Ekoplaza ben jij klaar voor de grote schoonmaak. De volledig afbreekbare ingrediënten zorgen voor een minimale negatieve impact op de natuur. Dat is troepvrij schoonmaken zonder dat je het milieu schaadt. 

De grote voorjaarsschoonmaak

Het begin van de lente. Een mooi moment om de deuren open te gooien en de hele binnen- en buitenboel 'ns flink onder handen te nemen. In menig huishouden staat een kast vol chemische producten die vervuilend zijn voor het milieu. Dat is helemaal niet nodig: er bestaan volop natuurlijke middelen die onschadelijk zijn voor mens, natuur en dier. 

Schoonmaken kan het hele jaar door, maar toch gaan veel mensen in juist het voorjaar met emmers en borstels in de weer. Waar komt die collectieve schoonmaakdrift vandaan? De oorsprong van deze traditie stamt uit vroeger tijden; de winter was voorbij en de vuile kolenkachels konden uit. Tijd om al het roet en stof van de afgelopen maanden weg te soppen. De saaie vastweken na carnaval waren daarvoor een goed moment, zodat tegen Pasen het hele huis weer spik en span was.

Troepvrij schoonmaken

Wist je dat...

Sommige producten zijn helemaal niet bedoeld om te reinigen, maar blijken toch zeer effectief. Denk aan pindakaas of melk. Allebei ideaal voor kleine ongelukjes, zoals kauwgom in de vloerbedekking (of in je haren!): een beetje pindakaas erop en na een paar minuten pulk je het zo los. Rode wijn op het tapijt: een scheutje volle melk erover en de wijn trekt erin. Daarna deppen met een doekje. Handig om dit soort schoonmaakweetjes paraat te hebben.

Plant(en dier)aardig

Een verantwoord schoonmaakmiddel is vrij van giftige stoffen en bevat daarom zeker geen chloor, fosfaten of optische witmakers. Het is samengesteld uit natuurlijke of plantaardige ingrediënten die biologisch afbreekbaar zijn (let daarvoor op het Ecocert keurmerk). Het product is niet getest op dieren. De verpakking is bij voorkeur volledig plasticvrij of in ieder geval gemaakt van 100% recycled plastic. neem dus even de tijd om etiketten te lezen en een milieubewuste keuze te maken. Bij Ekoplaza vind je steeds meer reinigingsproducten in plasticvrije of navulbare verpakkingen.

Slimme oplossing: wasstrips

Niet langer zeulen met loeizware flessen vloeibaar wasmiddel of grote dozen waspoeder. De oplossing: wasstrips. Op een in water oplosbare strip is een wasmiddelconcentraat aangebracht. Dat is niet alleen veel gunstiger qua gewicht, maar bovenal ecologisch superslim, want geheel plasticvrij. Bedenk ook dat het transport van deze wasstrips grote hoeveelheden CO2-uitstoot bespaart. De strips zijn ook nog eens multifunctioneel: geschikt voor warm en koud water, voor de handwas en in de wasmachine, en voor witte, donkere én bonte was. Zo simpel kan het zijn!

schoonmaken-duurzaam-afwasborstel

5x tips voor een groene schoonmaak

Eigenlijk kun je met kleine aanpassingen in je schoonmaakritueel al veel doen. Denk aan niet te veel warm water gebruiken en de middelen die je gebruikt goed doseren. Meer tips? Wij zetten ze op een rij. 

  • Gooi je sopje niet op straat, maar spoel het liever door de afvoer. Er kunnen schadelijke stoffen inzitten die wel afbreken bij de zuivering van het riool, maar niet in het oppervlaktewater.
  • Meng schoonmaakmiddelen nooit door elkaar. Dan kunnen schadelijke gassen ontstaan.
  • Kalkaanslag kun je prima verwijderen met schoonmaakazijn. Of gebruik het sap van een twee citroenen, verwijder de pitjes en meng het met kokend water.
  • Leg een zeefje in je gootsteen, zodat je zo min mogelijk gootsteenontstopper nodig hebt.
  • Gebruik de GreenHub natuurzeem, gemaakt van Nieuw-Zeelands schapenvel, gelooid met natuurlijke producten: 100% biologisch afbreekbaar. En de 100% plantaardige spons van cellulose.