Duurzaam Schoonmaken

attitude-schoonmaakmiddelen

Welkom frisse lentelucht! Met de schoonmaakartikelen van Ekoplaza ben jij klaar voor de grote schoonmaak. De volledig afbreekbare ingrediënten zorgen voor een minimale negatieve impact op de natuur. Dat is troepvrij schoonmaken zonder dat je het milieu schaadt. 

Afwasmiddel citroen

Afwasmiddel citroen

Ecover - 500 Ml

De grote voorjaarsschoonmaak

De voorjaarsschoonmaak betekent een lekkere frisse wind door je huis! Vroeger werd de boel schoon met vooral natuurlijke, ruwe grondstoffen, zoals met krijt en zout. In menig huishouden staat tegenwoordig een kast vol chemische producten die vervuilend zijn voor het milieu. Met de producten die je bij Ekoplaza vindt, is dat helemaal niet nodig! Gebruik je schoonmaakmiddelen van bijvoorbeeld Ecover of Sodasan, dan ben je nog milieuvriendelijk bezig ook.


Want per dag gebruiken we zo’n 120 liter kraanwater dat ver­ontreinigd is met onder meer chemische schoonmaakmiddelen! Dit komt in ons riool terecht. Het zuiveren hiervan kost energie en geld: hoe meer vervuiling des te hoger de milieubelasting. Bovendien moet er steeds meer chloor aan ons drinkwater worden toegevoegd. Reden temeer om ‘groene’ schoonmaakmiddelen te gebrui­ken. 

Troepvrij schoonmaken

Wist je dat...

De eerste variant van groene zeep zo’n 5.000 jaar geleden in de oudheid werd gebruikt? De Oude Grieken en Romeinen maakten zeep van lijnolie of hennep. Later werden er ook andere middelen gebruikt als vlas, koolzaad en palmblad. Dat groene zeep milieuvriendelijk is, is overigens een misverstand. De hennepolie hierin is chemisch bewerkt om er vervolgens groene zeep van te maken. Het is dus gewoon een chemisch product en daardoor niet vriendelijk voor het milieu. 

schoonmaken-duurzaam-afwasborstel

5x tips voor een groene schoonmaak

Eigenlijk kun je met kleine aanpassingen in je schoonmaakritueel al veel doen. Denk aan niet te veel warm water gebruiken en de middelen die je gebruikt goed doseren. Meer tips? Wij zetten ze op een rij. 

  • Gooi je sopje niet op straat, maar spoel het liever door de afvoer. Er kunnen schadelijke stoffen inzitten die wel afbreken bij de zuivering van het riool, maar niet in het oppervlaktewater.
  • Meng schoonmaakmiddelen nooit door elkaar. Dan kunnen schadelijke gassen ontstaan.
  • Kalkaanslag kun je prima verwijderen met schoonmaakazijn. Of gebruik het sap van een twee citroenen, verwijder de pitjes en meng het met kokend water.
  • Leg een zeefje in je gootsteen, zodat je zo min mogelijk gootsteenontstopper nodig hebt.
  • Gebruik de GreenHub natuurzeem, gemaakt van Nieuw-Zeelands schapenvel, gelooid met natuurlijke producten: 100% biologisch afbreekbaar. En de 100% plantaardige spons van cellulose. 

Natuurlijke middelen

Herbruikbare flessen van NAIKED

De producten van NAIKED zijn nieuw in ons assortiment. Hiermee poets je grondig én duurzaam. De natuurlijke en plantaardige schoonmaaktabletten los je op in water wat je vult in een handige herbruikbare sprayflacon. Je kiest zelf welk tablet je in de gerecyclede PET fles doet. Je hebt de keuze uit een badkamer-, keuken-, vloer- of glasreiniger. Is de fles op? Dan kies je een nieuw tablet en hergebruik je de fles. Zo hoef je nooit meer een plastic schoonmaakfles weg te gooien! 

schoonmaken-duurzaam-naiked-sprayflacon
Lege sprayflacon

Lege sprayflacon

Naiked - 1 stuk