het meest diervriendelijke eierschap

biologische-eieren

Blije kippen en diervriendelijke eieren. Zo zien wij het graag. Dat vergt een enorme inzet van onze pluimveehouders. Bij onze biologische en biodynamische eierleveranciers komt de kip op de eerste plaats. Want pas als de kip lekker in haar vel zit, kan ze gezonde eieren leggen. Voor een paar centen extra betaal jij (en niet de kip) de prijs van een ei. 

Stressvrije eieren

Het ene ei, is het andere niet. Dat heeft te maken met de verschillende manieren waarop je hennen (& hanen) kunt houden. Want de kwaliteit van het ei, hangt samen met de leefwijze van de hen. Door gezamenlijk te investeren in nog meer dierenwelzijn, van kuiken tot haan, zetten we steeds weer grote stappen vooruit. Zo tik jij een eitje uit het meest diervriendelijke eierschap in supermarktland. 


Wie goed eet legt lekkere eitjes. Daarom geven onze biodynamische pluimveehouders hun kippen steeds meer regionaal, liefst biodynamisch geteeld voer, dat op de eigen boerderij verbouwd, gedroogd en gemengd is. Minder input van veraf betekent ook dat onze pluimveehouders onafhankelijker zijn van stijgende prijzen van biologisch graan op de wereldmarkt. 

De beste eieren

De prijs van een ei

Eén van onze belangrijkste waardes is eerlijk samenwerken met een menselijke maat. Daarom werkt onze eierleverancier met een groep vaste biologische en biodynamische pluimveehouders. Dit zorgt voor een korte, transparante keten waarin we gezamenlijk afspraken maken. De boer krijgt een eerlijke prijs want zo kan hij milieu- en diervriendelijk werken en heeft hij een duurzaam bestaan. Niet alleen als het gaat om prijzen en kosten, maar ook op het gebied van duurzame ontwikkeling blijven we in overleg. Zo bekijken we samen wat er beter kan en of dat uiteindelijk invloed heeft op de prijs in het schap.  Alleen Nederlandse eieren


Bij Ekoplaza werken we met vaste biologische- of biodynamische pluimveehouders. We weten dus precies waar ieder eitje vandaan komt. In ons schap vind je biologische, biodynamische én Geluksvogel eieren. Welk eitje tik jij?

kippen-eieren
kippen-demeter
geluksvogel-kippenkar

Biologische eieren

 • Huisvesting - 6 kippen op 1min zandbaden
 • Uitloop - enkel naar grasland en maximaal 4mper kip 
 • Koppels - geen hanen bij de koppels
 • Voer - 95% biologisch en 5% gangbaar

Biodynamische eieren

 • Huisvesting - 5 kippen op 1m2 in zandbaden
 • Uitloop - naar buiten met struiken en bomen, minimaal 4m2 per kip
 • Koppels - met hanen voor natuurlijke bescherming, zorgt voor minder stress bij de hennen
 • Voer - 50% biologisch en 50% biodynamisch

Geluksvogel eieren

 • Huisvesting - 6 kippen op 1m2 in een mobiele kippenkar
 • Uitloop - op elke week een nieuw vers stuk grasland, zonder zwarte grond
 • Koppels - met hanen voor natuurlijke bescherming, zorgt voor minder stress bij de hennen
 • Voer - 100% biologisch

Recepten met ei

eieren-diervriendelijk-kippen

Eieren van het huismerk

De biologische eieren van het Ekoplaza huismerk komen altijd uit Nederland. Onze vaste pluimveehouder zorgt ervoor dat je zonder twijfel kunt genieten van de lekkerste Nederlandse eieren.


Bekijk eieren

wist je dat...

...veel ‘biologische’ kip uit een gangbaar gelegd ei kruipt en vervolgens biologisch opgroeit? Dankzij een intensieve samenwerking met 100% biologische broederijen heeft de kip die onze eieren legt ook een biologische moeder gehad. Deze robuuste kip heeft een betere weerstand en maakt onze hele keten 100% biologisch. 

De haantjes

Uit een ei komt net zo vaak een haan als een hen. Bij gangbare bedrijven blijft alleen de hen leven. De broertjes van onze legkippen worden ook grootgebracht op de boerderij. Door een unieke samenwerking tussen Ekoplaza's groothandel, de pluimveehouders en de slager als verwerker is dit in de hele keten opgelost. 

Meer over hanen

haan-hanenvlees

Speciale vangmethode 

Het vangen van kippen gebeurt tegenwoordig met een speciale vangploeg volgens de ‘rechtop methode’, die samen met dierenorganisatie Eyes on Animals is ontwikkeld. Door niet meer traditioneel vijf kippen tegelijk bij de poten te pakken, maar er twee rechtop te vangen, voorkom je veel stress en botbreuken.


Deze methode kost dubbel zoveel tijd, maar voor het welzijn van de kippen is het een grote stap vooruit. En dat hebben we natuurlijk graag over voor onze kippen. 

Om van kuiken tot ei steeds het verschil te blijven maken investeren we voortdurend in nieuwe ontwikkelingen. Dat houdt de keten gezond en het verhaal voor jou kloppend.