ekoplaza huismerk koffie

fairtrade-koffie
Wanneer je voor onze Ekoplaza koffie kiest met het fairtradekeurmerk, dan help je de koffieboeren in hun ontwikkeling en geef je jouw koffie een nóg betere smaak. Voor de smaak van koffie is de herkomst, kwaliteit, het brandproces en de maling van de boon belangrijk. Daarnaast heeft de manier van zetten veel invloed op de smaak. Wij vertellen je álles over onze Ekoplaza koffie! 

Beste uit de test!

Het consumentenpanel van de Consumentenbond nam 18 merken koffiepads onder de loep. 'Eindelijk een goeie bak' was de reactie van het panel. En wel bij de Regular pads van het Ekoplaza huismerk. De koffie krijgt het hoogste smaakcijfer en heeft het predicaat 'Beste uit de Test' gekregen. Consumentengids juli/augustus 2019: "Dit was de lekkerste van het rijtje, aldus een proever. En inderdaad: hij is niet te zuur, niet te bitter en de schuimlaag is precies dik genoeg. Tel daarbij op een 10 voor eerlijke handel en het bio-keurmerk en je hebt een terechte Beste uit de Test."

Je koffie is lekkerder met fairtrade koffiebonen

Wanneer je voor Ekoplaza koffie kiest met het fairtradekeurmerk, dan help je de koffieboeren in hun ontwikkeling en geef je jouw koffie een nóg betere smaak. De koffie is afkomstig van boeren die verenigd zijn in democratisch georganiseerde coöperaties. Dit biedt een aantal voordelen voor de fairtradekoffieboeren, waaronder een betere onderhandelingspositie. Daarnaast ontvangen de coöperaties een extra fairtradepremie, die door de koffieboeren collectief wordt geïnvesteerd.

Goede koffie moet vers zijn

Aandacht voor het milieu staat bij Neuteboom hoog in het vaandel. Zo werkt de hele fabriek op groene stroom en is in het brandproces een energiebesparing bereikt van 40% door het hergebruik van de warme lucht die ontstaat tijdens het branden. De bonen branden ze volgens het ‘slowroast’ principe. Deze langzame brandmethode in authentieke trommelbranders kost iets meer tijd, maar de smaak en aroma komen zo het best tot hun recht.

koffiebonen
bocca-espresso

Ware koffiekunstenaars

Eigenlijk zijn de mensen die koffie branden, ware koffiekunstenaars. Zij weten namelijk de lekkerste smaken uit de bonen te halen. Koffiebrander Rob stelt de blends voor onze Ekoplaza-koffie samen, waarvoor bonen worden gebruikt die zowel biologisch als fairtrade zijn. Hij vertelt dat zeker de afkomst van de bonen heel belangrijk is.

Met de hand geplukt

Wanneer ze klaar zijn voor de oogst, worden ze met de hand geplukt. Vervolgens halen we de koffiebonen naar Nederland, waar de bonen gebrand worden. Dit doen we om de kwaliteit van de boon te waarborgen. We kopen namelijk koffie die qua kwaliteit vrij hoog is. Er worden namelijk gewassen bonen gebruikt, die niet zoals reguliere koffiebonen gedroogd worden in de bes.

Slowroast-methode

Nu start Rob met het échte kunstwerk: het branden van de bonen. Dit branden gebeurt via een slowroast-methode en een trommelbranden. Rob past het brandprofiel aan op de zetmethode van de boon en de blend die is gecreëerd. Bepaalde bonen werken bijvoorbeeld beter als espresso boon, of juist in combinatie met de romigheid van een cappuccino. Zo werkt zorgt deze dark roast voor de ultieme cappuccino met kofie-ervaring!

Biologische koffiebonen

Waarom biologisch & fairtrade?

Voor de verkoop van koffiebonen ontvangen Fairtrade koffieboeren een gegarandeerde minimumprijs en een Fairtrade premie. Dit draagt bij aan een betrouwbare bron van inkomsten, waardoor koffieboeren kunnen leven van hun werk en investeren in een duurzame toekomst. De boeren bepalen gezamenlijk waaraan zij de premie besteden. In de meeste gevallen wordt dit gebruikt voor verbetering van productiviteit, kwaliteit en infrastructuur. Voor arbeiders komt dit ten goede aan gemeenschapsprojecten, zoals het verbeteren van onderwijs en gezondheidszorg.

Deze garanties worden mooi aangevuld door de biologische richtlijnen voor een verbouwingswijze die gericht is op een milieu-, natuur- en diervriendelijke manier van produceren. Een krachtige keurmerkcombinatie dus! 

Recepten met koffie