08 apr. 2021 editorial

Muesli van eigen merk

img

Je start je dag goed met Ekoplaza biologische, voedzame granen van eeuwenoude Brabantse grond. Geplet door graanpletterij De Halm tussen molenstenen, want zo behouden ze alle voedingswaarden. Samen hebben we de lekkerste mixen samengesteld met de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Samenwerking
Een gezonde samenwerking vinden we van groot belang. Wat voor onze producten geldt, geldt ook voor samenwerkingen: we kiezen voor duurzaam en gezond. Voor de productie van Ekoplaza muesli's werken we samen met De Halm. Dit is wat Rob van den Berg, eigenaar van de Halm (samen met zijn broer Aart) er over de samenwerking zegt:

“Omdat een bioteler meer tijd en energie steekt in het vruchtbaar houden van de bodem, is de graanopbrengst lager dan bij conventionele akkerbouw. Wij vinden het belangrijk dat onze  Nederlands graantelers hiervoor een duurzame en reële prijs krijgen om dit ook te kunnen blijven doen. Stunten met prijzen van eten zorgt er uiteindelijk voor dat je de flora en fauna uitput en dat is in onze visie niet duurzaam. Het is prettig om een partner als Ekoplaza te hebben die er eenzelfde gedachte op na houdt. Samen met Ekoplaza onderzoeken we momenteel de mogelijkheid om kringlopen van Ekoplaza’s groentetelers meer sluitend te krijgen. Een groenteteler moet zijn grond af en toe laten rusten om de bodemvruchtbaarheid in stand te houden. Dit kan door een rustgewas, bijvoorbeeld granen, te telen. Deze granen zouden wij weer kunnen verwerken tot ontbijtgranen die bij Ekoplaza verkocht worden.”

Traditioneel geplet
Onze granenleverancier werkt samen met Stichting Brabants Landschap. Hun boeren zorgen voor een milieuvriendelijke teelt zonder chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Dat is beter voor de grond, fijn voor de boeren én goed voor Ekoplaza omdat hier onze muesli ’s vandaan komen.

Harrie van Grinsven, één van de grondlegger van de graanpletterij, experimenteerde op zijn zolderkamer met een hamertje wat de beste manier van pletten was. Het kaf wordt nog steeds traditioneel verwijderd met een steen. Zo blijven de kiem en het merendeel van de zemel behouden en krijg jij zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen.

Pak jij ook één van deze bijzondere Ekoplaza graantjes mee?