matcha: wat is het en hoe maak je het?

Matcha duikt óveral op. In gebak, koekjes, ijsjes en zelfs in burgers! Waarom? Laat ons het je uitleggen: een matcha is een Japanse groene thee die is vermalen tot poeder. Je kunt dit poeder los kopen en bijvoorbeeld verwerken in je smoothie. Maar je kunt er ook warme thee van maken. Of een latté door bijvoorbeeld haverdrink of amandeldrink toe te voegen.

bomvol antioxidanten

Deze groene theepoeder is zeer rijk aan antioxidanten en vitaminen, zoals catechine EGCg en vitamine C. Geen enkel natuur product bevat meer antioxidanten dan Matcha. Bovendien is het een echte superfood! Daarnaast zorgt Catechine EGCg er onder andere voor dat vrije radicalen (gifstoffen) worden afgevoerd uit het lichaam. Ook is het dus een ideale groene thee om mee te detoxen en het heeft vele andere gezondheidsvoordelen. 

De Matcha van Hug the tea komt rechtstreeks van de theeplantages in Kagoshima, het zuiden van Japan. In het voorjaar vindt de eerste pluk plaats. De jongste en sterkste bladeren worden geplukt, gestoomd en gedroogd. 

Hoe maak je matcha klaar?

  1. Doe 1 bamboe maatschepje (= ½ tl/gram) Ceremonial Matcha thee in een kom;
  2. Voeg hier 1 eetlepel warm water (ca. 75-80 graden) aan toe;
  3. Maak er met een bamboe whisk een gladde pasta van;
  4. Voeg 60 ml water (80°C) toe aan de pasta;
  5. Klop het geheel max. 10-15 seconden op met de bamboe borstel in een snelle W-beweging, totdat er een romige schuimlaag ontstaat.

    Bekijk de video

waar smaakt matcha naar?

Matcha heeft een complexe smaak die je eigenlijk het beste kan omschrijven als aards met een subtiele zoetheid. Om deze smaak te begrijpen moet je matcha echt proeven. In het begin kan de smaak van matcha best wel wennen zijn, het kan lichtbitter en grasachtig proeven.

Na een paar slokken komt echt de subtiele zoetheid naar voren en kan de nasmaak zelfs een beetje chocolade achtig proeven. De exacte smaak van matcha kan variëren afhankelijk van de kwaliteit, herkomst en bereidingswijze van de thee. 

Ontdek de wereld van matcha

Met onze biologische matcha poeders kun je eindeloos variëren. Je kunt er veel meer mee maken dan alleen een traditioneel kopje thee. Zin in bijvoorbeeld een zomers en fris drankje? maak je matcha dan klaar met mango of aardbei. Dit doe je door te beginnen met je glas te vullen met stukjes mango of aardbei. Vervolgens voeg je ijsblokjes en melk naar keuze toe. Maak dan je matcha poeder klaar zo als eerder benoemd, voeg dit ook toe aan je glas en voila een heerlijke ijskoude zomerse matcha.

Tip! om af te wisselen kun je ook de melk opschuimen zo heb je een heerlijk romig drankje.


Ingrediënten voor jouw favoriete matcha

Matcha recepten