matcha: wat is het en hoe maak je het?

Matcha duikt óveral op. In gebak, koekjes, ijsjes en zelfs in burgers! Waarom? Laat ons het je uitleggen: een matcha is een Japanse groene thee die is vermalen tot poeder. Je kunt dit poeder los kopen en bijvoorbeeld verwerken in je smoothie. Maar je kunt er ook warme thee van maken. Of een latté door bijvoorbeeld haverdrink of amandeldrink toe te voegen.

Meer dan een koffievervanger: ontdek matcha

Matcha is dé populaire vervanger van koffie. Dit fijngemalen poeder van groene theeblaadjes staat bekend om zijn zachte, volle smaak en subtiele energieboost. De combinatie van cafeïne en L-theanine zorgt voor een bijzondere ervaring die anders aanvoelt dan koffie. Let wel: niet alle matcha is hetzelfde. De beste kwaliteit, vaak 'ceremoniële matcha' genoemd, wordt gemaakt van de jongste blaadjes en herken je aan een intens groene kleur, zoete geur en zijdezachte structuur. Goedkope varianten zijn vaak fletser van kleur, grover van structuur en bitterder van smaak. Met goede matcha haal je echt een bijzonder product in huis!

waar smaakt matcha naar?

Matcha heeft een complexe smaak die je eigenlijk het beste kan omschrijven als aards met een subtiele zoetheid. Om deze smaak te begrijpen moet je matcha echt proeven. In het begin kan de smaak van matcha best wel wennen zijn, het kan lichtbitter en grasachtig proeven.

Na een paar slokken komt echt de subtiele zoetheid naar voren en kan de nasmaak zelfs een beetje chocolade achtig proeven. De exacte smaak van matcha kan variëren afhankelijk van de kwaliteit, herkomst en bereidingswijze van de thee. 

De Matcha van Hug the tea komt rechtstreeks van de theeplantages in Kagoshima, het zuiden van Japan. In het voorjaar vindt de eerste pluk plaats. De jongste en sterkste bladeren worden geplukt, gestoomd en gedroogd. 

Hoe maak je matcha klaar?

  1. Doe 1 bamboe maatschepje (= ½ tl/gram) Ceremonial Matcha thee in een kom;
  2. Voeg hier 1 eetlepel warm water (ca. 75-80 graden) aan toe;
  3. Maak er met een bamboe whisk een gladde pasta van;
  4. Voeg 60 ml water (80°C) toe aan de pasta;
  5. Klop het geheel max. 10-15 seconden op met de bamboe borstel in een snelle W-beweging, totdat er een romige schuimlaag ontstaat.

    Bekijk de video
ontwerp-zonder-titel-2025-08-25t113215263

Jouw perfecte matcha maken met een bamboe klopper!

Matcha thee wordt traditioneel bereid door één bamboe lepeltje Matcha poeder te mengen met een beetje water en er vervolgens een pasta van te maken (of de poeder te zeven) in een kom. Vervolgens giet je hier circa 60 ml warm water (70-80 graden) op. Geen kokend water, want dit zorgt voor een bittere smaak en dan gaat de antioxidantwerking verloren. Klop met een bamboe borstel de Matcha met het water op in een kom tot er mooie schuimlaag ontstaat. Maak een matcha latte: Schuim circa 150 ml melk naar keuze op Doe twee bamboe lepeltjes Matcha thee poeder in een kom (door een zeefje) Voeg hier 60 ml warm water op 75-80 graden aan toe. Klop dit 15 sec op met een bamboe borstel Schenk de matcha in een kopje of glas en voeg hier de opgeschuimde melk aan toe. Voeg eventueel nog wat honing of agave siroop toe en genieten maar! 

Bamboe klopper
NIEUW

Bamboe klopper

Hug the tea! - 1 stuks

Ontdek de wereld van matcha

Met onze biologische matcha poeders kun je eindeloos variëren. Je kunt er veel meer mee maken dan alleen een traditioneel kopje thee. Zin in bijvoorbeeld een zomers en fris drankje? maak je matcha dan klaar met mango of aardbei. Dit doe je door te beginnen met je glas te vullen met stukjes mango of aardbei. Vervolgens voeg je ijsblokjes en melk naar keuze toe. Maak dan je matcha poeder klaar zo als eerder benoemd, voeg dit ook toe aan je glas en voila een heerlijke ijskoude zomerse matcha.

Tip! om af te wisselen kun je ook de melk opschuimen zo heb je een heerlijk romig drankje.


Maak jouw matcha latte compleet

Matcha recepten