alles voor een bio barbecue

Zeg BBQ en best veel mensen denken nog aan grote hoeveelheden vlees: hamburgers, saté, kippenpootjes, met daarbij bakken aardappelsalade en kant-en-klare sausjes. Natuurlijk kan dat anders en smakelijker. Met diervriendelijke hapjes en gezonde, frisse salades. Tijd voor een BBQ Anders.

Een zomer om te grillen

Altijd gedacht dat rauwe groenten de beste smaak hebben? Mis! Want juist door groenten te grillen verhef je ze tot ware smaakbommetjes. De hitte zorgt er namelijk voor dat suikers en eiwitten exploderen en alle kanten op vliegen. Ineens proef je nootachtige, romige, zoete en complexe smaken. Bovendien gaan je groenten veel lekkerder geuren. Bestrijk dunne plakken aubergine, Chinese kool of courgettelinten met een beetje olie of (kruiden)boter en rooster ze op de BBQ. En als je dan toch bezig bent: gril gelijk een paar zomerse perziken. Heerlijk!

Toppers om te grillen

Minder vlees eten 

Draai de volgorde eens om. Begin met de groenten op de barbecue en zet salades en bijgerechten direct op tafel. Gril het vlees later of ‘vergeet’ het gewoon. Je zult zien dat iedereen aanvalt op de smakelijke gegrilde groentegerechten en het vlees niet mist. Zo gaat minder vlees eten vanzelf.

Niet alleen de grillgerechten, ook salsa’s en dips kunnen anders. Maak sausjes met verse ingrediënten en schrap de mayonaise als basis. Meng (Griekse) yoghurt of sojaroom met goede olijfolie. Voeg verse kruiden en andere smaken toe. Maak zelf hummus van kikkererwten of een klassieke tomatensalsa met koriander en limoen. Niet zoveel tijd? Ga dan voor een van de lekkere sausjes bij Ekoplaza, zoals de spicy & smoky barbecuesaus of de romige knoflookmayonaise.

Creatief met veggies
Aubergine, courgette, paprika, prei, aardappelen en natuurlijk mais: er zijn heel wat groenten geschikt voor de barbecue. Je kunt ze in z’n geheel roosteren of in plakjes grillen. Toe aan wat afwisseling? Maak een bloemkoolsteak: smeer dikke plakken bloemkool in met olijfolie en kruiden en gril ze aan twee kanten. 

Barbecue recepten

De smaak te pakken

Zomerse smaken, volle smaken, pure smaken voor bij de barbecue; dan kom je toch al snel bij Demeter uit. Demeter is het keurmerk van biologisch-dynamische producten. Groente en fruit geteeld zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen op een levende bodem.

Groenten langzaam gerijpt aan de zon

Door een rustige groei krijgen vruchten en groenten een optimale smaak. Langzaam gerijpt aan de zon (zoals de aubergines van Frank de Koning). En het levert ook nog meer vitamines op. Dat is win-win voor bij jouw barbecue!

6 tips voor de betere barbecue

Het gebruik van verse kruiden en specerijen, water op smaak gebracht met lekker biologisch fruit, het toevoegen van gezonde vetten tijdens de barbecue en homemade producten. Terwijl het eten op lekker op de barbecue ligt, geniet jij van een fris drankje!

  • Kruiden en specerijen - Bij deze 'medicijnen uit de natuur' werken honderden stoffen samen om je gezondheid te versterken en te behouden. Ze zijn daarmee niet alleen een weldaad voor je smaak, maar ook voor je lichaam! Tip: maak pakketjes groenten met verse Italiaanse kruiden.
  • Water met smaak - Water vervult een essentiële rol in veel lichaamsprocessen: als transportmiddel, oplosmiddel, koelmiddel en warmtebuffer. Zet een mooie kan water op tafel met citroenmelisse, schijfjes citroen en ander fruit.
  • Gezonde vetten - Serveer een salade bij de BBQ. Vetten spelen een belangrijke rol in ons lichaam, dus wees gerust gul met extra vierge olijfolie en zorg voor een topping van noten en zaden. Check: Hoe meer variatie en kleur in je salade, hoe groter de kans dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. 
  • Homemade saus- Lekker, zo'n sausje of salsa bij je gegrilde groente! Maak die eenvoudig zelf van verse ingrediënten. Zo weet je meteen wat er in zit.
  • Gepofte aardappel - Aardappels passen perfect bij een BBQ. Ze zijn rijk aan vitamine B en C, bevatten onder meer kalium en veel voedingsvezels. Bio aardappels bevatten geen resten van chemische bestrijdingsmiddelen en meer polyfenolen (antioxidanten) dan de reguliere variant. Pof ze gerust in hun jasje gaar, zo blijft een groot deel van de goede stofjes intact.
  • Lekker zonder alcohol: Wil je liever de alcohol laten staan? Check ons grote assortiment kombucha's. Hiermee maak je in een handomdraai verrassend lekkere mocktails. Bij de barbecuerecepten vind je ook alcoholvrije wijntips. 

Kies voor de lekkerste vleesvervangers op de barbecue

Bewust barbecueën, en dan liever zonder vlees of vis? Met eerlijke producten kan een vlees of visloze barbecue eenvoudig én smaakvol zijn. Je kan hierbij kiezen voor vegetarische of veganistische vleesvervangers. Die zijn vaak al lekker van zichzelf, maar je maakt ze met een marinade nog éxtra bijzonder.

Recepten met vleesvervangers

Kies voor gecertificeerde vis op de barbecue

Eet je graag een stukje vis van de barbecue? Het krijgt bij het garen automatisch een lekkere rooksmaak mee, zeker als je ook nog wat kruiden op de kolen strooit. Bestrooien met zeezout is super eenvoudig, maar ontzettend smaakvol! De verse vis bij Ekoplaza komt van Fish & More of Jan van As. Het totaal assortiment bestaat is bio, MSC of ASC gecertificeerde vis en is goedgekeurd door de Good Fish Foundation. 

Recepten met vis

Kies voor kwaliteitsvlees op de barbecue

Kies jij voor vlees op de barbecue? Met Lebon kies je voor puur en smaakvol kwaliteitsvlees uit een diervriendelijke veehouderij. Door de korte keten en de handvol boeren weten we precies van welk dier het vlees komt en bij welke boer het is grootgebracht. Want wij vinden dat als je vlees eet, het duidelijk moet zijn waar het vandaan komt. Met de boeren wordt gebouwd aan een gesloten en citrculaire keten die bijdraagt aan een beter voedselsysteem.

Recepten met biologisch vlees