alles voor de biologische barbecue

Wat hebben we uitgekeken naar een zomer waarin we weer samen kunnen genieten van een barbecue. Doe het eens anders met lekker veel groenten. Want er wordt al snel gedacht aan vlees, vis, of een vleesvervanger. Maar je kan ook heerlijk barbecueën met alleen maar of extra veel groente! We hebben verschillende lekkere gerechten waarmee jij kan zorgen voor een gezondere barbecue. 

Zomers genieten

De geur van hete kolen, samen buiten eten én lekkere, vers bereide producten op tafel. Dat is het ultieme BBQ-gevoel! Je kunt heel veel lekkere recepten bereiden op de barbecue. 

Bij barbecueën geldt: geduld is een schone zaak! Grillen doe je op de gloed van de kooltjes, niet op het vuur zelf. Het duurt ongeveer 20 minuten tot de kolen warm zijn. Begin daarom met het aansteken van de barbecue voordat je gasten gearriveerd zijn. 

Barbecue recepten

6 x betere BBQ

Met deze tips ben je verzekerd van een lekkere, verse én biologische barbecue!

  • Kruiden en specerijen: Bij deze 'medicijnen uit de natuur' werken honderden stoffen samen om je gezondheid te versterken en te behouden. Ze zijn daarmee niet alleen een weldaad voor je smaak, maar ook voor je lichaam! Maak bijvoorbeeld pakketjes groenten met verse Italiaanse kruiden.
  • Water met smaak: Water vervult een essentiële rol in veel lichaamsprocessen: als transportmiddel, oplosmiddel, koelmiddel en warmtebuffer. Zet een mooie kan water op tafel met bijvoorbeeld citroenmelisse, schijfjes citroen en ander fruit, zoals biologisch geteelde aardbeien zonder resten van chemische bestrijdingsmiddelen.
  • Gezonde vetten: Serveer een salade bij de BBQ. Vetten spelen een belangrijke rol in ons lichaam, dus wees gerust gul met extra vierge olijfolie en zorg voor een topping van noten en zaden. Check: Hoe meer variatie en kleur in je salade, hoe groter de kans dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. 
  • Homemade sauzen of salsa's: Lekker, zo'n sausje of salsa bij je gegrilde groente of vlees of op je geroosterde broodje. Maak die eenvoudig zelf van verse ingrediënten. Zo weet je meteen wat er in zit.
  • Gepofte aardappel: Aardappels passen perfect bij een BBQ. Ze zijn rijk aan vitamine B en C, bevatten onder meer kalium en veel voedingsvezels. Biologische aardappels bevatten geen resten van chemische bestrijdingsmiddelen en meer polyfenolen (antioxidanten) dan de reguliere variant. Pof ze dus gerust in hun jasje gaar, zo blijft een groot deel van de goede stofjes intact.
  • Lekker zonder alcohol: Wil je liever de alcohol laten staan? Check ons grote assortiment kombucha's. Hiermee maak je in een handomdraai verrassend lekkere mocktails. Bij de barbecuerecepten vind je ook alcoholvrije wijntips. Terwijl het eten op de BBQ ligt, geniet jij van een fris drankje.

Vegetarisch en/of veganistisch genieten

Bewust BBQ'en, lekker en gezond zonder vis of vlees? Met eerlijke producten kan een vlees-/visloze barbecue eenvoudig én smaakvol zijn. Je kan hierbij kiezen voor vegetarische of veganistische vleesvervangers. Die zijn vaak al lekker van zichzelf, maar je maakt ze met een marinade nog éxtra bijzonder.

vis van de barbecue

Toch graag een stukje vis? Vis op de barbecue krijgt bij het garen automatisch een lekkere rooksmaak mee, zeker als je ook nog wat kruiden op de kolen strooit. Stokbrood erbij, schaaltje olijfolie om in te dippen en bestrooien met zeezout: eenvoudig, maar ontzettend smaakvol! De verse vis bij Ekoplaza komt van Fish & More. Naast het MSC-keurmerk is het bedrijf ook Skal gecertificeerd. Het hele productieproces voldoet aan de wettelijke biologische eisen. Met vis uit hun assortiment, geniet je van een eerlijk en duurzaam geroosterd visje.

Fish and more

Vlees van de barbecue

Toch graag een stukje vlees op de barbecue? Met Lebon kies je voor puur en smaakvol kwaliteitsvlees uit een diervriendelijke veehouderij. Door de korte keten en de handvol boeren weten we precies van welk dier het vlees komt en bij welke boer het is grootgebracht. Want wij vinden dat als je vlees eet, het duidelijk moet zijn waar het vandaan komt. Met de boeren wordt gebouwd aan een gesloten en citrculaire keten die bijdraagt aan een beter voedselsysteem.