alles voor een bio barbecue 

Zeg BBQ en best veel mensen denken nog aan grote hoeveelheden vlees: hamburgers, saté, kippenpootjes, met daarbij bakken aardappelsalade en kant-en-klare sausjes. Natuurlijk kan dat anders en smakelijker. Met diervriendelijke hapjes en gezonde, frisse salades. 

Steek dat vuurtje maar aan, want het is tijd voor een lekkere BBQ met een mix van groenten, vega en vlees!

Een zomer om te grillen

Altijd gedacht dat rauwe groenten de beste smaak hebben? Mis! Want juist door groenten te grillen verhef je ze tot ware smaakbommetjes. De hitte zorgt er namelijk voor dat suikers en eiwitten exploderen en alle kanten op vliegen. Ineens proef je nootachtige, romige, zoete en complexe smaken. Bovendien gaan je groenten veel lekkerder geuren. Bestrijk dunne plakken aubergine, Chinese kool of courgettelinten met een beetje olie of (kruiden)boter en rooster ze op de BBQ. En als je dan toch bezig bent: gril gelijk een paar zomerse perziken. Heerlijk!

Toppers om te grillen

Minder vlees eten 

Draai de volgorde eens om. Begin met de groenten op de barbecue en zet salades en bijgerechten direct op tafel. Gril het vlees later of ‘vergeet’ het gewoon. Je zult zien dat iedereen aanvalt op de smakelijke gegrilde groentegerechten en het vlees niet mist. Zo gaat minder vlees eten vanzelf.

Niet alleen de grillgerechten, ook salsa’s en dips kunnen anders. Maak sausjes met verse ingrediënten en schrap de mayonaise als basis. Meng (Griekse) yoghurt of sojaroom met goede olijfolie. Voeg verse kruiden en andere smaken toe. Maak zelf hummus van kikkererwten of een klassieke tomatensalsa met koriander en limoen. Niet zoveel tijd? Ga dan voor een van de lekkere sausjes bij Ekoplaza, zoals de spicy & smoky barbecuesaus of de romige knoflookmayonaise.

Creatief met veggies
Aubergine, courgette, paprika, prei, aardappelen en natuurlijk mais: er zijn heel wat groenten geschikt voor de barbecue. Je kunt ze in z’n geheel roosteren of in plakjes grillen. Toe aan wat afwisseling? Maak een bloemkoolsteak: smeer dikke plakken bloemkool in met olijfolie en kruiden en gril ze aan twee kanten. 

Barbecue recepten

vega bbq met jackfruit

Op het zuidelijk halfrond groeit een boom met eigenaardig gevormde vruchten: de jack tree. De boom produceert maar liefst 200 jackfruits per jaar! Jonge jackfruit heeft een neutrale smaak en is heerlijk in gerechten waar je de structuur van vlees wil nabootsen, zoals bij deze zoete aardappel met pulled jackfruit. Heerlijk om eens lekker vegetarisch mee te barbecueën!

ekoplaza-biologisch-bbq-jackfruit_2
bbq-biefstu

4 gouden regels voor mals rundvlees

  • Rustig laten garen - Je vlees eerst op hoog vuur dichtschroeien zodat het sappiger blijft? Klinkt logisch, maar dat is een mythe. De hitte zorgt er juist voor dat water - moleculen die van nature in het vlees aanwezig zijn verdampen, waardoor het vlees uitdroogt 
  • Haaks op de draad snijden - Spiervezels in vlees lopen in één richting. Snijd het vlees daarom altijd haaks op de draad, dat zorgt ervoor dat het makkelijker te eten is. En dus malser 
  • Het vlees eerst op temperatuur laten komen - . Laat rundvlees altijd eerst 1 tot 2 uur op een snijplank buiten de koelkast op temperatuur komen. Hierdoor voorkom je dat je vlees te lang moet bakken om de binnenkant op temperatuur te krijgen 
  • Rusten na de bereiding - Laat het vlees even rusten na bereiding. Door de hitte van de pan komt er extra vocht samen in de kern van het vlees. Wanneer je het direct gaat snijden verlies je dit vocht en wordt het vlees taai. 5 minuten laten rusten is genoeg. 

Kies voor gecertificeerde vis op de barbecue

Eet je graag een stukje vis van de barbecue? Het krijgt bij het garen automatisch een lekkere rooksmaak mee, zeker als je ook nog wat kruiden op de kolen strooit. Bestrooien met zeezout is super eenvoudig, maar ontzettend smaakvol! De verse vis bij Ekoplaza komt van Fish & More of Jan van As. Het totaal assortiment bestaat is bio, MSC of ASC gecertificeerde vis en is goedgekeurd door de Good Fish Foundation. 

Kies voor de lekkerste vleesvervangers op de barbecue

Bewust barbecueën, en dan liever zonder vlees of vis? Met eerlijke producten kan een vlees of visloze barbecue eenvoudig én smaakvol zijn. Je kan hierbij kiezen voor vegetarische of veganistische vleesvervangers. Die zijn vaak al lekker van zichzelf, maar je maakt ze met een marinade nog éxtra bijzonder.

de smaak te pakken

Zomerse smaken, volle smaken, pure smaken voor bij de barbecue; dan kom je toch al snel bij Demeter uit. Demeter is het keurmerk van biologisch-dynamische producten. Groente en fruit geteeld zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen op een levende bodem.

Groenten langzaam gerijpt aan de zon

Door een rustige groei krijgen vruchten en groenten een optimale smaak. Langzaam gerijpt aan de zon (zoals de aubergines van Frank de Koning). En het levert ook nog meer vitamines op. Dat is win-win voor bij jouw barbecue!