fermenteren kun je leren

Fermenteren is helemaal terug van weggeweest. Waar onze (voor)ouders tot de jaren ‘60 nog regelmatig de seizoensgroenten in potten weckten, is dat gebruik door de industrialisatie van ons voedsel helemaal in vergetelheid geraakt. Jammer, want met een glazen pot, verse groenten en wat zout maak je met het grootste gemak je eigen levende, vitaliserende voeding. Het is allesbehalve ingewikkeld en de mogelijkheden zijn enorm. Het proces is helemaal slowfood, je moet het de tijd geven.

Wat is Fermenteren?

Fermenteren is een conserveringstechniek waarbij op gecontroleerde wijze voedsel 'bedorven' wordt. Klinkt misschien gek, maar dat is het niet! Door het fermenteren verandert de houdbaarheid, geur, smaak en soms ook het uiterlijk van een product. Hierdoor kan ook de verteerbaarheid en zelfs de zuurgraad veranderen (zo wordt witte kool bijvoorbeeld zuurkool!).

Je darmen zijn gek op gefermenteerde producten. En zoveel moeite is het niet. BOdendien ebben wij heerlijke gefermenteerde producten die je zo kunt gebruiken bij je maaltijd. Denk aan miso en kimchi, maar ook zuurkool is gefermenteerd en dus een goede keuze. Doe jezelf een plezier en experimenteer een keer!

Fermenteren recepten

Al voor jou gefermenteerd

Een aantal fermentatieregels...

  • Doorgaans staat een langere fermentatietijd voor sterkere smaken en meer zuur.
  • Het fermentatieproces gaat sneller als de temperatuur om en nabij kamertemperatuur zit en de luchtvochtigheid hoog is: in de zomer gaat het proces dus sneller!
  • Zorg voor een goede hygiëne! Was je handen goed voor, tijdens en na het proces. Wil je proeven of de gefermenteerde groenten klaar zijn? Proef met een schone lepel!
  • Gebruik van te weinig zout maakt de producten minder knapperig en in sommige gevallen zelfs onveilig door verkeerde bacteriegroei.
  • Zelf groenten aan het fermenteren? Tijdens de fermentatie zetten de melkzuurbacteriën de natuurlijke suikers in de groenten om in zuren. Na ongeveer 5 tot 7 dagen zie je dat het mengsel lichtjes begint te bruisen. De groenten worden iets zachter, maar behouden een bite. Als je proeft en je merkt dat de smaken complexer zijn geworden - de geur ens maak is veranderd van neutraal naar aangenaam fris en licht zuur - dan is je pickle klaar voor gebruik.

Probiotische drankjes, hoe zit dat nou?

Kombucha, kefir en andere gefermenteerde drankjes zijn tegenwoordig superhip, en dat is niet voor niets. Ze bevatten levende culturen, oftewel probiotica, die ontstaan tijdens het fermenteren. Maar let op: dat geldt alleen als ze rauw of onverhit zijn. Even het etiket checken dus.


Let ook op de suikers. Vaak worden ze aangeprezen als 'gezonde' drankjes, maar bevatten ze verrassend veel suikers. Laat je dus niet misleiden. En wist je dat probiotica pas echt goed tot hun recht komen als je ook voldoende vezels eet? Die 'prebiotica', zoals ze heten, haal je uit groente, fruit, granen en peulvruchten. Kortom: ga voor rauwe varianten met weinig suikers, zoals die van Rauw Power of Bald Brewer, en zorg voor voldoende vezels in je voeding. Zo kun je optimaal genieten van je fermentatiefavorieten. 


Wist je dat je zelf ook gefermenteerde drankjes kan maken met de starterkits van The Ferment Company?

Zelf fermenteren met de Pickle press 

Zelf groenten fermenteren? Dat kan met deze pickle pers, ook wel tsukemonoki. Het is een Japans hulpmiddel waarmee je heel gemakkelijk snel en hygiënisch thuis groenten en fruit fermenteren. In een paar uur tijd geef je je eten een heerlijke, unieke smaak. Ideaal voor harde groenten als rode biet, kool, wortel, ui en pompoen. Ook fruit kan je goed fermenteren, bijvoorbeeld perziken, pruimen, abrikozen, ananas en mango.

Pickle pers

Pickle pers

Terrasana - 1 stuks