Fermenteren is helemaal terug van weggeweest. Waar onze (voor)ouders tot de jaren ‘60 nog regelmatig de seizoensgroenten in potten weckten, is dat gebruik door de industrialisatie van ons voedsel helemaal in vergetelheid geraakt. Jammer, want met een glazen pot, verse groenten en wat zout maak je met het grootste gemak je eigen levende, vitaliserende voeding. Het is allesbehalve ingewikkeld en de mogelijkheden zijn enorm. Het proces is helemaal slowfood, je moet het de tijd geven.

Wist je dat...

  • Gebruikte melkzuurbacteriën niets met melk te maken hebben? Ze zitten van nature ook in je dunne en dikke darm en worden gebruikt als probiotica om je darmflora te verbeteren.
  • 75% van je immuunsysteem zich in het spijsverteringskanaal bevindt?
  • Ook salami, wijn, zuurdesem, zuurkool, olijven en tempeh geferemteerde producten zijn?
  • Gist bij de bereiding van brood, bier en wijn zorgt voor het omzetten van suikers (koolhydraten) in alcohol en koolzuur?
  • Melkzuurbacteriën onmisbaar zijn bij de productie van yoghurt, kaas en snijworst? Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur.

Fermenteren recepten

Wat is Fermenteren?

Fermenteren is een conserveringstechniek waarbij op gecontroleerde wijze voedsel 'bedorven' wordt. Klinkt misschien gek, maar dat is het niet! Door het fermenteren verandert de houdbaarheid, geur, smaak en soms ook het uiterlijk van een product. Hierdoor kan ook de verteerbaarheid en zelfs de zuurgraad veranderen (zo wordt witte kool bijvoorbeeld zuurkool!).

Fermentatieexpert Peter:

“Fermentatie is eigenlijk toveren met voeding. Met behulp van micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels, gisten en enzymen wordt voedsel als het ware ‘voorverteerd’. Hiermee beïnvloed je op een gunstige manier niet alleen de smaak, structuur en houdbaarheid van een product, maar ook de verteerbaarheid.” 

Pickle pers

Pickle pers

Terrasana - 1 stuks

Tsukemonoki's van TerraSana

Met de Tsukemonoki’s van TerraSana maak je eenvoudig én voordelig je eigen prebiotica door groenten of fruit te fermenteren. De suikers worden door enzymen en bacteriën in melkzuur omgezet. Hierdoor is de groente of het fruit favoriet voedsel voor gezonde darmbacteriën geworden en stimuleer je jouw immuunsysteem. Denk bij groenten vooral aan harde groenten als rode biet, kool, wortel, ui en pompoen. Zachtere groenten, zoals komkommer, tomaat en spinazie worden snel papperig, dus fermenteer deze kort. Ook fruit is goed te fermenteren. Denk dan vooral aan perziken, pruimen, abrikozen en exotisch fruit als ananas en mango. 


fermenteren kun je leren

Een aantal fermentatieregels...

  • Doorgaans staat een langere fermentatietijd voor sterkere smaken en meer zuur.
  • Het fermentatieproces gaat sneller als de temperatuur om en nabij kamertemperatuur zit en de luchtvochtigheid hoog is: in de zomer gaat het proces dus sneller!
  • Zorg voor een goede hygiëne van de pickle pers en was je handen goed voor, tijdens en na het proces.
  • Gebruik van te weinig zout maakt de producten minder knapperig en in sommige gevallen zelfs onveilig door verkeerde bacteriegroei.

Biologische groente