dE lekkerste wijn & kaas combinaties

Van een kaasplankje gaat menig hart sneller kloppen. Maar wat krijg je als je een goede kaas combineert met een goede wijn? De overtreffende trap van genieten! Met deze combinaties wordt het serveren van een kaasplankje met bijpassende wijn een makkie!

4x wijn-spijs tips

  • Ga voor minimaal drie soorten kaas en varieer met kleur en smaakintensiteit. En vooral: kies wat je zelf lekker vindt!
  • Haal de kazen een paar uur vantevoren uit de koelkast zodat ze alvast op smaak kunnen komen.
  • Toeval of niet: vaak past wijn en kaas uit hetzelfde land of dezelfde regio erg goed bij elkaar. Het feit dat de producten uit hetzelfde klimaat komen en dezelfde bodem hebben gedeeld speelt natuurlijk een rol.
  • Twijfel je? Speel dan op safe en kies voor een witte wijn. Witte wijnen laten zich namelijk beter combineren met kaas dan rode wijnen, omdat ze (gastronomisch gezien) een breder smaakpallet hebben.

Landgoedkaas de Baron X Merlot

Deze kruidige landgoedkaas met verse basilicum en knoflook is ontzettend lekker. De romigheid komt van melk van koeien die grazen op Landgoed Mariënwaerdt aan de oevers van de Linge in de Betuwe. Een uitgesproken kruidenkaasje is misschien iets lastiger te combineren met wijn, maar met de soepele Spaanse Merlot van Pure gaat De Baron geweldig samen. De zachte smaak van de wijn versterkt de zachte en romige smaak van de kaas. Mooi duo!

Mècorino schapenkaas X Sauvignon Blanc

Dit kleine ronde schapenkaasje staat niet alleen leuk op de kaasplank, je móet 'm echt even proeven. De zachte structuur en volle romige smaak zijn subliem. Marianne van biologische Schapenmelkerij De Vreugdehoeve heeft het kaasje zelf ontwikkeld. Combineer de Mècorino met de Ortiga, gemaakt van de druiven airén en sauvignon blanc. Deze frisse en fruitige wijn balanceert mooi met de volle smaak van Mècorino.

Blue Stilton x Tawny Port of Chardonnay

Deze 'koning van de Engelse kazen' komt van koeien die grazen in en rondom het Peak District National Park en is vijf maanden gerijpt. De intense smaak van deze stilton leent zich perfect voor een stevige tawny port. Dankzij een rijping van vier jaar in Franse eikenhouten vaten heeft deze port een rijk aroma met de natuurlijke zoetheid van rijp fruit en de typerende, bruinige kleur. Mocht je niet van zoet houden, dan is ook de Franse Pinède Chardonnay, met zijn subtiele houtlagering en goede body, een waardige compagnon. 

De Blue Stilton is alleen verkrijgbaar in de winkel.

Geitenbrie met fenegriek x Droge Riesling

Deze zachte geitenbrie met fenegriekzaadjes van Bastiaansen is absoluut het omfietsen waard. Als je goed proeft kun je zelfs een hint van walnoten herkennen. De geitenbrie past perfect bij wijn van druifsoorten die in hoger gelegen wijngaarden groeien, zoals Gustav's 'Riesling trocken Vom Berg' uit de Duitse wijnstreek Rheinhessen. Druiven op hoogte ontwikkelen meer finesse - vanwege de temperatuurverschillen - en de Vom Berg is dan ook een zeer fijne Riesling op hoog niveau die regelmatig in de prijzen valt.

Haxaire Munster X Prosecco

Deze kaas komt uit de Vogezen en rijpt twee maanden in vochtige bergkelders waar de korst regelmatig in pekel wordt gewassen. Beroemd om zijn doordringende geur en kleverige oranje korst. De zachte consistentie en de milde, romige, lichtzoete smaak gaan goed samen met een mousserende wijn, zoals de Italiaanse prosecco van de familie Pizzolato. De hoge zuurgraad en aroma's van ananas, perzik en citroen zorgen namelijk voor een verfrissend effect. Oftewel: balans tussen romig en fris!

De Haxaire Munster is alleen verkrijgbaar in de winkel.

Prosecco Treviso
AANBIEDING

Prosecco Treviso

Pizzolato - 750 Ml