vandaag lekker vegetarisch

Ons grote assortiment aan vleesvervangers laat zien dat je eigenlijk helemaal geen vlees nodig hebt. We hebben namelijk verschillende vleesvervangers op basis van bijvoorbeeld seitan, tofu en tempeh waarmee jij verrassende vegetarische gerechten op tafel kunt zetten. Lekker afwisselend, boordevol goede voedingsstoffen.

Al bekend met seitan?

Seitan is een bron van eiwitten, ontstaan in China en Japan. Het wordt al meer dan duizend jaar bereid door de Zen-Boeddhisten. Het is tegenstelling tot tofu en tempeh niet gemaakt op basis van sojabonen, maar op basis van tarwemeel en water. De seitan van Ekoplaza wordt onder andere geproduceerd bij Bertyn. Ze maken de seitan op ambachtelijke en milieuvriendelijke wijze met oer spelt- of tarwemeel, waarbij ze de smaak en energie gedurende het hele proces proberen te behouden. Ook seitan producten van Wheaty zijn verkrijgbaar bij Ekoplaza.

Tofu lekker bereiden

Tofu is een van de hippe vleesalternatieven afkomstig uit Azië. Het is gemaakt op basis van sojamelk, vaak gestremd met calciumsulfaat. Het is een zachte romige vleesvervanger die enorm veelzijdig is. Zo is tofu geschikt om te pletten, mixen of verkruimelen, waardoor je het in allerlei gerechten kan gebruiken! Je vindt tofu van onder andere De Hobbit, ProLaTerre en Taifun in ons schap. Kies uit een divers assortiment; neutrale tofu, op smaak gebracht met kurkuma, knoflook, olijven en nog heel veel meer.  

Wat te doen met Tempeh?

Tempeh wordt alsmaar populairder over de hele wereld, je kunt het makkelijk aan elk gerecht toevoegen. Het heeft van zichzelf een neutrale smaak, maar neemt andere smaken goed op. Tempeh past zich aan het gerecht aan, ideaal dus! Het is net als tofu, een product op basis van sojabonen en afkomstig uit Indonesië. Door middel van fermentatie binden de sojabonen zich tot een vaste witte koek. Je vindt tempeh bij Ekoplaza in het schap onder de merken Yakso en De Hobbit.

Vegetarische recepten

Fruit als vleesvervanger?

De trend van het moment is óverduidelijk jackfruit. Dit bijzondere fruit heeft een hele vlezige structuur, wat het een perfecte vleesvervanger maakt. Jackfruit komt uit onder andere Sri Lanka, waar ze hebben besloten dat jackfruitbomen niet gekapt mogen worden. Daarom is jackfruit niet alleen een smakelijke toevoeging aan je gerechten, het biedt ook meerwaarde voor het land van herkomst. En de smaak liegt er niet om! Marineer de jackfruit vooraf en gebruik bijvoorbeeld ter vervanging van stoofvlees of pulled pork.

Jackfruit recepten