gun jezelf een goede start

Het ochtendzonnetje schijnt door de ramen en de geur van vers gezette koffie komt je tegemoet. Een lekker en voedzaam ontbijt zorgt voor een goede start van de dag, waar je tot de lunch mee vooruit kunt. Vooral als je kiest voor onze pure biologische kwaliteitsproducten, stuk voor stuk van kleine familiebedrijven of passievolle boeren.

een goed begin

Door te ontbijten breng je je metabolisme op gang en voorkom je dat je je later op de dag slapjes voelt en ongezond gaat snacken. Uit diverse onderzoeken blijkt dat menen die ontbijten makkelijker op gewicht blijven, beter scoren op geheugentestjes en zich beter kunnen concentreren. Ook kan ontbijten ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet. Onze pure bioproducten zijn de ideale basis voor een goed begin!

Van nature eiwitrijk

Begin je dag goed met een eiwitrijk ontbijt, bijvoorbeeld met yoghurt Griekse stijl of kwark. Op de boerderij van Zuiver Zuivel nemen ze echt de tijd om hun kwark te maken: maar liefst 24 uur. Ze verwerken de melk direct op de boerderij en laten ze de kwark, net als vroeger, druppeltje voor druppeltje uitlekken totdat hij de perfecte volle smaak en consistentie heeft gekregen. Zowel de magere als de volle kwark is rijk aan eiwit.

De yoghurt Griekse stijl heeft een heerlijke volle smaak, bevat geen onnodige toevoegingen en heeft onlangs de bronzen medaille van de Cum Laude Awards 2024 gewonnen!
ekoplaza-biologisch-contentpakket-ontbijt-goedestart-ekoplaza-yoghurt
ekoplaza-biologisch-contentpakket-ontbijt-goedestart-horizon

Topkwaliteit in een pot

Al zo’n vijftig jaar maakt Horizon de lekkerste biologische notenpasta’s. Ze zijn betrokken bij de gehele keten: van alle noten is bekend waar ze groeiden en welke handen ze plukten. En dankzij 40 jaar kennis en ervaring weten ze precies welke noot de lekkerste is. De notenpasta's worden gemaakt van de beste noten, die in Nederland worden geroosterd en gemalen, en zonder toevoegingen. Heel lekker op de boterham, maar ook in baksels, smoothies, granola of havermoutpap. 

Heb je ook de nieuwe pistachepasta al geprobeerd? Gemaakt van 100% pistachenoten die niet vantevoren worden geroosterd, maar direct vermalen tot pasta. Hierdoor krijg je de echte pure notensmaak en een mooie heldere groene pasta.

Recepten met notenpasta of yoghurt

Granola's van Nederlandse granen

Als enige bedrijf in Nederland vindt het gehele proces, van het pletten van de granen tot aan het bakken en verpakken van de producten, plaats in de fabriek van Meesters van de Halm. Daar maken ze de lekkerste graanvlokken, muesli’s en granola’s van Nederlandse granen. De speltvlokken zijn afkomstig van het speltproject, dat Ekoplaza samen met Mesters van de Halm en Agrifirm is gestart om met vijf Nederlandse telers meer spelt in Nederland te telen. Zo worden de voedselkilometers beperkt, is er meer biodiversiteit en grotere vruchtwisseling én krijgt de boer een eerlijke prijs.

Meer over dit project
thema-1_ontbijt_ud_online-banner2
ekoplaza-biologisch-contentpakket-ontbijt-goedestart-ekoplaza-granola

Lekker lokaal

Verrijk je ontbijt met een lekkere crunch, met de granola's van Ekoplaza. Rijkgevuld met onder andere noten, fruit en kokos. Ook deze granola's worden gemaakt in de authentieke graanpletterij van Meesters van de Halm, in het Brabantse Heeswijk-Dinther.

Recepten met granola en vlokken


6x ontbijttips

Een smakelijk en voedzaam ontbijt waarmee je tot de lunch vooruit kunt? Mix & match met deze ontbijttips voor een gezond begin van je dag.

  • Ga voor graan
    Havermout, spelt- en boekweitvlokken, muesli, cruesli en granola: ontbijtgranen zijn (meestal) een gezonde keuze. Je bent verzekerd van een flinke hoeveelheid vezels, vitamines, eiwitten en mineralen. Check wel of je ontbijtgranen geen suikerbommetjes zijn. Staat er op een etiket dat het product minder dan 16 gram suiker per 100 gram bevat? Dan mag het in je winkelmandje. 
  • Frisse zuivel
    Yoghurt, skyr, kwark, kefir, hüttenkäse... zuivel is de ideale basis voor je granenontbijt. Voeg naar smaak nog wat vers fruit, noten en stukjes kokos toe. Of gedroogde (zuid)vruchten zoals cranberry's, abrikozen of pruimen. Meng alles door de zuivel en laat een paar minuten intrekken, dat maakt het nóg lekkerder.
  • Preppen spaart tijd
    's Ochtends even rustig wakker worden? Maak dan je ontbijt een of enkele dagen van tevoren klaar. Bak zoete of hartige ontbijtmuffins of pannenkoekjes van boekweitmeel. Of bereid een flinke hoeveelheid 'overnight oats' met havervlokken en chiazaad. Nog sneller? Koop af en toe een kant-en-klare ontbijtreep, zoals een haver- of paranotenreep.
  • Lekkere snee brood
    Een ouderwetse bruine boterham, daar is niks mis mee. Vooral niet als je gek bent op brood. Van volkoren spelt tot volkoren tarwe, volkoren heeft de voorkeur. Precies vanwege die broodnodige vezels, vitamines en mineralen. Versier je boterham met gezond beleg: avocado, gekookt ei, hummus of kipfilet, met daarop stukjes puntpaprika, jalapeñopeper of verse kruiden.
  • Vegan inspiratie
    Dit jaar wat vaker vegan? Ook dan valt er genoeg te kiezen. Van plantaardige kwark, amandeldrink tot haver- of sojayoghurtalternatieven. Ben je meer van het brood? Dan kun je beleggen met plantaardige zuivel- of groentespreads, notenpasta's (witte cashew, mmm!) of een plakje vegan kaas of worst (Vegan Deli). Bekijk het plantaardige zuivelschap en het vegan broodbeleg voor nóg meer ontbijtinspiratie. 
  • Maak zelf granola
    Een basis granola maken is echt simpel. Meng 150 g havervlokken, 100 g ongebrande noten en 50 g zonnebloem- en pompoenpitten met 3 eetlepels olijfolie en 4 eetlepels honing. Spreid dit mengsel uit over een bakplaat met bakpapier en rooster ca. 15 minuten op 180°C in de oven. Halverwege omscheppen, daarna laten afkoelen en luchtdicht bewaren (tot 2 weken). Deze basis granola kun je verrijken met ingrediënten die je zelf uitkiest.