Hoe verspillingsvrij ben jij?
Wist je dat, uit onderzoek van Voedingscentrum, de gemiddelde Nederlander jaarlijks ruim 33 kilo voedsel weggooit? Dat kan anders! Met een paar kleine aanpassingen kun je thuis al een groot verschil maken. Samen gaan we voor verspillingsvrij kopen, koken en bewaren.
samen tegen voedselverspilling
Het is de Verspillingsvrije Week: een jaarlijks intitiatief van Samen Tegen Voedselverspilling dat iedereen aanmoedigt om deze week verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. En jij kan ook je steentje bijdragen! Kook bijvoorbeeld uit het zero-waste receptenboekje wat Too Good To Go speciaal ontwikkeld heeft voor deze week: ideaal om je deze week (en de weken erna) te inspireren om heerlijke gerechten te bereiden en tegelijkertijd voedselverspilling tegen te gaan.
Bekijk recepten
Praktische tips om voedselverspilling te voorkomen
Verspilling komt voor bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in horeca, maar ook in supermarkten en uiteindelijk bij jou thuis. Waar voedsel wordt verkocht, is voedselverspilling (helaas) onvermijdelijk. Bij elke schakel valt er winst te behalen. Wij helpen je een handje met praktische tips voor bij jou thuis!
- Kook precies genoeg: Begin altijd bij de basis: hoeveel eten heb je écht nodig. Door porties goed af te meten, voorkom je dat je met restjes blijft zitten. Heb je nog wat over? Quiches zijn dé toppers tegen voedselverspilling. Ze zijn ideaal om restjes groenten, vlees of vega op te maken. Check hieronder al onze quiche recepten.
- Hergebruik producten: Heb jij thuis bananen in de fruitschaal die een beetje bruin beginnen te worden? Je kunt deze nog prima gebruiken om bananenbrood van te bakken. Hetzelfde geldt voor oude groenten of de restjes van de maaltijd van gisteren. Laat je creativiteit de vrije loop en geef overgebleven ingrediënten een tweede leven. Kijk eens tussen onze recepten voor inspiratie.
- Check altijd je voorraad: Duik even je voorraadkast en koelkast in voordat je boodschappen gaat doen. Maak vervolgens een planning én een boodschappenlijst zodat je minder snel in de verleiding komt om je karretje vol te laden met producten die je eigenlijk niet nodig hebt.
- Bewaar je eten op de juiste manier: Zet je koelkast op 4ºC graden om te zorgen dat gekoelde spullen zo lang mogelijk bewaard kunnen blijven. Gebruik je zintuigen bij de THT datum. Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit: een overschreden houdbaarheidsdatum betekent niet altijd dat iets niet meer eetbaar is. (TGT = veilig te gebruiken tot datum en THT = de juiste kwaliteit is ten minste houdbaar tot datum.)
- Koop het kortst houdbare product: Ga jij een product dezelfde avond nog gebruiken? Kies dan voor het product met de kortste houdbaarheidsdatum. Zo help je supermarkten om derving tegen te gaan en verminder je voedselverspilling.
Quiche maken met restjes
Een nieuwe bestemming voor elk product
Nog altijd kijken we samen met onze partners en leveranciers hoe en waar we reststromen kunnen minimaliseren. Want ook bij ons blijven er weleens onverkoopbare groente of fruit over. Oude bananen worden door onze bakkers verwerkt in bananenbrood en appels van onze teler Maaike die kwalitatief zijn afgekeurd worden verwerkt in sap van Puur NL.
Jaarrond afspraken met onze telers
Bij Ekoplaza maken we voor het hele seizoen afspraken, ook als de oogst even wat 'minder mooi' blijkt te zijn nemen wij de producten af. Dit zorgt voor minder verspilling én we laten op deze manier geen enkele leverancier onzeker ondernemen. Het zorgt wederzijds respect en een duurzame samenwerking!
Bruine bananen? Maak bananenbrood!
Out of stock?
Ons voedsel is door boeren en telers geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dat kost energie, grondstoffen en water en is dus een belasting voor het milieu. Om verspilling in de winkel te voorkomen, bestellen onze winkeliers op basis van de geschatte afzet.
Loopt een product opeens heel erg goed, dan kan de voorraad dus sneller op zijn dan verwacht. Heel vervelend voor jou, maar misschien goed om er bij stil te staan dat we proberen om voedselverspilling te voorkomen.
Innovatieve oplossingen
Een aantal van onze winkels besproeit de groente met gezuiverde, koele mist, zodat deze vochtig, op temperatuur en dus langer vers blijft. De energiekosten zijn slechts een fractie van wanneer de groente in de koeling zou liggen en blijven op deze manier langer goed.
- Glutenvrije producten | Ekoplaza
- Introducties
- Picknick
- Mediterrane keuken | Ekoplaza
- Snelle & makkelijke weekmenu's | Ekoplaza
- Wokken
- Kerst amuses & voorgerechten | Ekoplaza
- Natuurlijke & biologische zonbescherming | Ekoplaza
- Shared dining tijdens de feestdagen | Ekoplaza
- Stoofpot
- Salade
- Stamppot
- Tapas
- Bakken
- Citrusfruit
- Kurkuma en gember
- Gourmet
- Dessert
- Quiche
- Barbecue
- Plantaardige drank
- Plantaardige zuivel
- Verwarmende dranken
- Weerstand
- Zomer
- Soep
- Burgers
- Lente
- Vegetarisch
- Kinderopvang
- Ontbijt
- Granen
- Hanen
- Kruiden en specerijen
- Oosterse keuken
- Zuiver water
- Back to school
- Vaders
- Raw
- No waste
- Alternatieve basis
- Paleo
- Kroketten
- Lupine
- Lunch
- Gezonde vetten
- Kant-en-klaar
- Borrel
- Verfrissende drankjes
- Matcha
- Eiwitrijk
- Hollandse nieuwe
- Oliën en vetten
- Fermenteren
- Mama en kind
- Havermout
- Vezelrijk
- Koolhydraatarm
- Detox
- Kaasplankje
- Aloë vera
- Zeewier
- Mosselen
- Herfst
- Bier
- Wijn
- Winter
- Vegan kaas
- Kombucha