tegen verspilling bij jou thuis

Wist je dat er jaarlijks in Nederland door voedselverspilling ruim 2 miljard kilo voedsel verloren gaat? Dat zijn miljarden euro’s aan bruikbaar voedsel wat wordt weggegooid. Dit gebeurt bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in horeca, maar ook in supermarkten en uiteindelijk bij consumenten thuis. Ook jij kunt je steentje bijdragen. Wij helpen je met leuke én lekkere (recept)tips.
image
image
image

Jaarrond afspraken met telers

Bij Ekoplaza maken we voor het hele seizoen afspraken, ook als de oogst even wat 'minder mooi' blijkt te zijn nemen wij de producten af. We laten dus geen enkele leverancier onzeker ondernemen door niet aan te geven of we morgen ook nog producten afnemen. Dat is de manier waarop Ekoplaza wil werken en zorgt voor een duurzame samenwerking.

Elastische samenwerking

Als supermarktketen zijn wij volop bezig om het verspillen van voedsel zo veel mogelijk terug te dringen. Met Eosta zijn we een samenwerking gestart om producten die minder mooi zijn voor een gereduceerde prijs aan te bieden in het schap. Het gaat om diverse groenten en fruit, wat normaalgesproken als afval weggegooid zou worden. In verschillende Ekoplaza filialen vind je zo’n schap terug. Kom je ook een kijkje nemen?

Onbruikbare producten, nieuwe bestemming

Ook proberen we oplossingen te vinden voor producten die vanuit de groothandel niet meer bruikbaar zijn voor in de winkels. Denk daarbij aan oude bananen, wortels of rode bieten. In samenwerking met bakkerij Hutten, maken we hier bananenbrood van. Dat resulteert in een heerlijk producten met een leuk verhaal, verkregen door een bijzondere Veghelse samenwerking!

Praktische tips voor bij je thuis!

Verspilling komt voor bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in horeca, maar ook in supermarkten en uiteindelijk bij jou thuis. Waar voedsel wordt verkocht, is voedselverspilling (helaas) onvermijdelijk. Bij elke schakel valt er winst te behalen. Wij helpen je een handje met praktische tips voor bij jou thuis!

  • Kook precies genoeg:  Heb je nog wat over? Of maak je een dubbele hoeveelheid van bijvoorbeeld ratatouille? Dan kun je er de volgende dag een quiche met volkorenbladerdeeg van maken. Check onderstaande no waste tips bij meer recepten.
  • Hergebruik producten: Heb jij thuis bananen in de fruitschaal die een beetje bruin beginnen te worden? Je kunt deze nog prima gebruiken om bananenbrood van te bakken. Hetzelfde geldt voor oude groenten of de restjes van de maaltijd van gisteren.
  • Check altijd je voorraad: voordat je boodschappen gaat doen. Maak vervolgens een planning én een boodschappenlijst zodat je minder snel in de verleiding komt om je karretje vol te laden met producten die je eigenlijk niet nodig hebt.
  • Zet je koelast op 4ºc graden om te zorgen dat gekoelde spullen zo lang mogelijk bewaard kunnen blijven. Gebruik je zintuigen bij de THT datum. Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit.