vaders

Als vader wil je het beste voor je kind, je wilt dat hij of zij gezond en gelukkig op kan groeien. Om dat te bereiken, maak je als ouder een heleboel keuzes. Zeker als het om voeding gaat, valt er veel te kiezen. En soms maken je kinderen zelf een keuze (zoals Lisette Kreischer deed). Hoe ga je daar als vader mee om? We verzamelden drie mooie verhalen voor je, over vaders en voeding. 

Biologische groente


Richard de Leth

Iedere vader wil het beste voor zijn kind. Althans, dat gun ik ieder kind. Maar wat is het beste voor mijn kind? Zelf ben ik trotse vader van Noah, inmiddels 6 jaar oud. Ik vind opvoeden heel uitdagend. Zeker op voedingsgebied. Ik spreek jaarlijks op veel basisscholen over een gezonde leefstijl, waaronder voeding. Ik schrik nog steeds als ik de inhoud van veel broodtrommels zie. Het is soms eerder ‘afvoeden’ dan opvoeden. Ik neem het de ouders niet kwalijk.

Want waar leren we als ouders nog wat de beste voeding voor onszelf en onze kinderen is? Zelf heeft mijn zoektocht tot mijn boek ‘OERsterk: Gezond, fit en slank volgens de natuur’ geleid. Noah heeft geen broodtrommel, maar een soort bento-box: een trommel gevuld met wortel, komkommer, mango, kipfilet, pure chocola en/of nootjes met rozijnen. Variatie is het sleutelwoord om de kans te vergroten om alle voedingsstoffen optimaal binnen te krijgen en de kans op voedingsovergevoeligheden te verminderen. Een gemiddeld kind (én volwassene) eet veel te eenzijdig.


Koen Ketelaars, Ekoplaza Nijmegen Ziekerstraat

Koen: “Als ouders wil je natuurlijk het allerbeste voor je kinderen. Hoewel opvoeden bestaat uit keuzes maken en het soms voelt alsof je maar wat aan het doen bent, weet ik heel zeker dat we met biologische voeding de goede keuze maken. Het is een vanzelfsprekendheid voor ons, waar we eigenlijk niet eens over nadenken. Door biologisch te eten, weten we dat onze kinderen geen pesticiden en schadelijke stoffen binnenkrijgen. Daarnaast bevat het ook nog meer voedingsstoffen.”

Bernadette vult aan: “Het is ook een keuze die je maakt binnen een totaalplaatje. Als je kiest voor gezonde voeding voor je kinderen, dan is biologisch de beste keuze als dat binnen je mogelijkheden ligt.” “Het is voor ons natuurlijk ook een keuze die veel meer betekent,“ gaat Koen verder. “Het gaat niet alleen om de korte termijn, maar we moeten ook verder kijken, naar de toekomst. Onze meiden lopen over 50 jaar nog op deze wereld rond, ik wil graag dat zij ook nog een vruchtbare aarde hebben om op te leven.


Lisette Kreischer

Toen ik tien was besloot ik dat geen dier meer op mijn bord mocht belanden. Mijn vader en mijn moeder steunden mij hier volledig in. Moeders zorgde voor een vegetarische variant van de vertrouwde kost waarmee ze ons voedde en vaders knikte goedkeurend. Aardappelen, groente en vlees waren de basis van onze voeding, maar creatief was (en is) mijn moeder altijd geweest in de keuken.

Haar liefde voor lekker eten, authentieke smaken en pure ingrediënten stonden dan ook aan de wieg van mijn over de jaren heen ontvouwende liefde voor de plantaardige keuken. Mijn moeder werd op haar 50ste vegetariër nadat ze ontdekte hoe lekker die planten eigenlijk waren en mijn vader knikte nog altijd goedkeurend.