de korte keten smaakt het best

Samen kunnen we werken aan een korte keten. Met telers die spelt of lupine in eigen land telen. Met het verbinden van teler en producent. En met jou als consument die dit ondersteunt door lekker te eten uit de korte keten.

Deze telers zorgen voor de lekkerste wintergroenten- en fruit

Siciliaans citrusfruit

Citrusvruchten zitten bomvol vitamine C. En die vitamines zitten ook in de schil, dus gooi de schillen niet weg, maar rasp de zeste over een salade of gegrilde groente. Of maak er thee van, eventueel met een schijfje gember en verse kurkuma. Onze Demeter citrusvruchten komen voornamelijk van de Italiaanse coöperatie Bio Sikelia van Chiara Lo Bianco uit Sicilië. 

Maak kennis met Chiara

Knolselderij van Robert-Jan

Drie keer per week halen we de knolselderij op bij Robert-Jan Huijbrechts in Lage Zwaluwe, aan de rand van de Biesbosch. Deze komt vers van het land, zodat we jou de beste kwaliteit kunnen aanbieden. Met een ruim teeltplan met groenbemesters laat Robert-Jan de grond na de oogst weer tot rust komen.
Maak kennis met Robert-Jan

ekoplaza-biologisch-robert-jan-huijbregts-1
ekoplaza-biologisch-gerritmarsman-pastinaak

Pastinaak van Gerrit Marsman jr.

Eén van de telers van onze pastinaken is Gerrit Marsman jr. Samen met zijn vader runt hij een gemengd bedrijf in de Noordoostpolder, vlakbij natuurgebied Weerribben-Wieden. Er is volop diversiteit op het bedrijf: melk- en pluimvee, akkerbouw, groenteteelt, eigen verzuiveling van de melk en een kaasmakerij. Een eigen windmolen voorziet in de elektriciteitsbehoefte en reststromen gaan naar de varkens. En alsof dat niet goed genoeg is, zijn zij ook nog onze koolstofboeren.

Maak kennis met Gerrit

Rode kool van Joris Kollewijn

Onze rode kool komt van biodynamisch bedrijf De Lepelaar in de kop van Noord-Holland. Joris is koolstofboer en doet ook mee met ons project om meer granen in Nederland te telen. Om de kringloop zo goed mogelijk te sluiten werkt Joris intensief samen met o.a. een biodynamisch veehouder. In ruil voor aardappels, grasklaver en stro voor zijn koeien, krijgt Joris stalmest die hij eerst composteert. De essentie van zijn manier van werken is samenwerken met de natuur en de kosmos zodat een product met maximale vitaliteit gegarandeerd kan worden.

Maak kennis met Joris

ekoplaza-biologisch-joris-kollewijn

kleur op je bord!

Blauwe bessen, groene kolen, paarse wortelen, oranje pompoenen, gele citroenen, roze grapefruits.. zodra je onze winkel binnenstapt worden je ogen getrakteerd op een kleurenfestijn. Groenten en fruit danken hun opvallende kleuren aan fytonutriënten. Dat zijn natuurlijke bestanddelen die de plant beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals uv-straling en insecten. Hoe kleurrijker je eet, hoe meer variatie aan fytonutriënten, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen je binnenkrijgt. Hoeveel kleur leg jij op je bord?

Bomvol voedingsstoffen

Wortelgroenten en knollen zitten bomvol goede eigenschappen. Zo bevat de winterpeen veel carotenoïden, waarvan bètacaroteen het belangrijkst is. Knollen bevatten, in vergelijking met andere groenten, meer voedzame koolhydraten, comfort food waar we in de koude maanden meer behoefte aan hebben. Volgens oude geneeskundige tradities ook om beter te aarden. 


Daar zit wel wat in als je je bedenkt dat onze hersenen koolhydraten nodig hebben om goed te functioneren. Weet je niet wat je met knollen aan moet? Bedenk dan dat je er alles mee kunt: heerlijke soepen maken, roosteren in de oven, pureren of in een hartige taart. Mix verschillende soorten knollen voor het lekkerste resultaat.