de korte keten smaakt het best

Samen kunnen we werken aan een korte keten. Met telers die spelt of lupine in eigen land telen. Met het verbinden van teler en producent. En met jou als consument die dit ondersteunt door lekker te eten uit de korte keten.

Groentekalender: wat brengt dit seizoen?

Groenten die passen bij de tijd van het jaar zijn nou eenmaal lekkerder. Eet dus lokaal en met de seizoenen mee! Houd onderstaande momenten in de gaten en geniet van al 't lekkers dat de winter te bieden heeft.
  • Koolraap
    Oktober t/m januari van Pipie Smits van Oyen
  • Knolselderij
    September t/m april van Robert-Jan Huijbregts
  • Boerenkool
    September t/m maart van Gerrit Marsman, familie Peeters-Mertens en Fred Willemssen
  • Schorseneren
    Augustus t/m maart van Sam van Geffen
  • Spruiten
    September t/m januari van Jan Sonneveld
  • Winterpeen
    Augustus t/m maart van Gerrit Marsman, Joris Kollewijn en Martijn & Monique Schieman.

Groenten uit het seizoen

Deze telers zorgen voor de lekkerste wintergroenten- en fruit
ekoplaza-biologisch-lekkerweten-winter2023-biosikelia-chiara-citroenen-chiaralobianco

Siciliaans citrusfruit

Chiara zei vaarwel tegen haar wetenschappelijke carrière en ging sinaasappels en citroenen verbouwen op Sicilië. Ze nam het bedrijf van haar vader over en schakelde in 2023, met ondersteuning van Ekoplaza, het bedrijf om naar biodynamisch. Groenstroken met inheemse planten kleuren het bedrijf, en ze hebben hun eigen bijenvolken in de boomgaard. Naast citrusfruit verbouwt ze groenten zoals venkel, andijvie en courgette, allemaal biodynamisch.

Maak kennis met Chiara

Rode kool van Joris Kollewijn

Onze rode kool en winterpeen komen van De Lepelaar in Sint Maarten. De oprichters van dit biodynamische bedrijf hebben het stokje overdragen aan hun dochter Jorinde Schrijver en vennoot Joris Kollewijn. Ja, daar worden wij heel blij van, want daarmee is dit mooie bedrijf ook de komende halve eeuw in goede handen. 

Maak kennis met Joris

ekoplaza-biologisch-joris-kollewijn
ekoplaza-biologisch-gerritmarsman-pastinaak

Pastinaak van Gerrit Marsman jr.

Ook Gerrit volgde zijn vader op, die dezelfde naam heeft en het bedrijf ook weer van zijn vader had overgenomen. Gerrit junior heeft op het bedrijf, Eko-boerderij De Eerste in de Noordoostpolder, veel verschillende gewassen met een hoge rotatie. Dat kost meer moeite, maar is ene investering in de bodem. En wij zijn er ook blij mee, want ieder seizoen komt er wel iets lekkers van de akkers van Gerrit.

Maak kennis met Gerrit

kleur op je bord!

Blauwe bessen, groene kolen, paarse wortelen, oranje pompoenen, gele citroenen, roze grapefruits.. zodra je onze winkel binnenstapt worden je ogen getrakteerd op een kleurenfestijn. Groenten en fruit danken hun opvallende kleuren aan fytonutriënten. Dat zijn natuurlijke bestanddelen die de plant beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals uv-straling en insecten. Hoe kleurrijker je eet, hoe meer variatie aan fytonutriënten, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen je binnenkrijgt. Hoeveel kleur leg jij op je bord?

Bomvol voedingsstoffen

Wortelgroenten en knollen zitten bomvol goede eigenschappen. Zo bevat de winterpeen veel carotenoïden, waarvan bètacaroteen het belangrijkst is. Knollen bevatten, in vergelijking met andere groenten, meer voedzame koolhydraten, comfort food waar we in de koude maanden meer behoefte aan hebben. Volgens oude geneeskundige tradities ook om beter te aarden. 


Daar zit wel wat in als je je bedenkt dat onze hersenen koolhydraten nodig hebben om goed te functioneren. Weet je niet wat je met knollen aan moet? Bedenk dan dat je er alles mee kunt: heerlijke soepen maken, roosteren in de oven, pureren of in een hartige taart. Mix verschillende soorten knollen voor het lekkerste resultaat.