geef de winter kleur!

Blauwe bessen, groene kolen, paarse wortelen, oranje pompoenen, gele citroenen, roze grapefruits.. zodra je onze winkel binnenstapt worden je ogen getrakteerd op een kleurenfestijn. Leuk om te zien, maar die gekleurde velletjes zijn niet alleen mooi.

Kleur op je bord!

Groenten en fruit danken hun opvallende kleuren aan fytonutriënten. Dat zijn natuurlijke bestanddelen die de plant beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals uv-straling en insecten. Hoe kleurrijker je eet, hoe meer variatie aan fytonutriënten, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen je binnenkrijgt. Hoeveel kleur leg jij op je bord?

Siciliaans citrusfruit

Citrusvruchten zitten bomvol vitamine C. En die vitamines zitten ook in de schil, dus gooi de schillen niet weg, maar rasp de zeste over een salade of gegrilde groente. Onze citrusvruchten komen voornamelijk van de Italiaanse coöperatie Bio Sikelia van Chiara Lo Bianco uit Sicilië. 

Maak kennis met Chiara

Gekleurde bieten en peen

Peen en bieten in diversiteit aan kleuren: Pipie Smits van Oyen teelt deze voor ons, je kent deze teler inmiddels wel! Pipie streeft naar meer biodiversiteit op haar bedrijf door verschillende bomen en struiken te planten waaronder varkens kunnen scharrelen en koeien beschutting kunnen vinden. Ze tovert de meest vrolijke kleuren uit de aarde!


Maak kennis met Pipie

Bomvol voedingsstoffen

Wortelgroenten en knollen zitten bomvol goede eigenschappen. Zo bevat de winterpeen veel carotenoïden, waarvan bètacaroteen het belangrijkst is. Knollen bevatten, in vergelijking met andere groenten, meer voedzame koolhydraten, comfort food waar we in de koude maanden meer behoefte aan hebben. Volgens oude geneeskundige tradities ook om beter te aarden. 


Daar zit wel wat in als je je bedenkt dat onze hersenen koolhydraten nodig hebben om goed te functioneren. Weet je niet wat je met knollen aan moet? Bedenk dan dat je er alles mee kunt: heerlijke soepen maken, roosteren in de oven, pureren of in een hartige taart. Mix verschillende soorten knollen voor het lekkerste resultaat.